Dragnea şi Tudose, la faza „care pe care“ | OPINIE

de Melania Cincea , 12 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:24, 12 octombrie 2017
Dragnea şi Tudose, la faza „care pe care“ | OPINIE

Şedinţa CEx al PSD va lămuri nu doar numele miniştrilor remaniaţi, ci şi dacă Liviu Dragnea mai deţine controlul (în partid) sau e pe cale să-l piardă. Poate, chiar în favoarea lui Mihai Tudose. Un politician ajuns prim-ministru, deşi nu s-a încadrat nici în portretul premierului dorit de şeful statului, nici în cel dorit de preşedintele PSD…

Ofensiva premierului Mihai Tudose la adresa lide­rului PSD, Liviu Dragnea, şi a unor apropiaţi de-ai săi din Guvern pare, în aparenţă, izbucnită din senin. Nimic nu e nou din ceea ce îl deranjează acum pe dl Tudose, determinându-l să facă de­claraţii publice, cu săgeţi direcţionate spre şeful său de partid. Nu e nou statutul de urmărit penal, în dosarul „Belina“, al vicepremierului Sevil Shhaideh, o apropiată a liderului PSD. Nu e nouă nici informaţia că, tot în cazul “Belina“, DNA cere încuviinţarea urmăririi penale pentru un alt ministru, Rovana Plumb. Ba, în cazul lor, conducerea PSD a decis să nu le ceară să facă un pas înapoi din Guvern şi chiar a anunţat că le oferă „spri­jin total“. „O solidaritate fără fisură în PSD“, sublinia celălalt lider al coaliţiei de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu. Nu sunt noi nici problemele penale ale unui alt ministru din Cabinetul său, Viorel Ilie, de la ALDE. Nu sunt noi nici problemele de imagine ale unor miniştri, pe care premierul Mihai Tudose le invocă acum, pentru a-şi motiva decizia remanierii lor. În plus, dl Tudose are el însuşi probleme de imagine; după el zornăie tinicheaua a trei acuzaţii de plagiat.

Ceea ce este nou în acest tablou sunt nişte cifre avansate, la sfârşitul săptămânii trecute, de directorul Institutului Avangarde, Marius Pieleanu, un apropiat al actualei Puteri. Care indicau o poziţionare a Guvernului Tudose, în încrederea românilor, la un nivel de „25-26%“, cu mai mult de zece procente sub PSD. Acuzat de unele voci de pe scena pu­blică de realizarea sondajului la comanda liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a dinamita imaginea Guvernului Tudose şi a-l ţine apoi în corzi pe primul-ministru, Marius Pieleanu neagă şi spune că e doar un sondaj lunar. Pe ce eşantion a fost realizat, unde, când, cu ce întrebări sunt informaţii pe care nici el, nici Avangarde nu le-au făcut publice. La fel cum nu au făcut public sondajul în sine, deşi aşa era normal. Ceea ce face să planeze o umbra de îndoială. Mai ales că, la câteva zile după aceea, un alt sondaj, realizat de IMAS – condus de Alin Teo­dorescu, şi el un apro­piat al PSD, fost şef al Cancelariei în Guvernul Năstase – şi făcut public după izbucnirea crizei în PSD, indica un grad de încredere publică în Liviu Dragnea mult mai mic decât în Mihai Tudose: 18,7% – în Liviu Dragnea, 23,2% – în Mihai Tudose, iar ca intenţie de vot, PSD se poziţionează la 39%.

Deşi pare un factor declanşator al actualei crize de la vârful PSD, e posibil ca episodul Avangarde să fie mai degrabă o etapă a ei, care a succedat unor ten­siuni interne mocnite, aspect recunoscut de premier: „Nu sunt într-un moment fericit al relaţiei cu Dragnea!“

Nu e clar cine a comandat acel sondaj, dar e uşor de dedus cui i-ar fi putut folosi. PSD, nu neapărat, pentru că, deşi se poziţionează deasupra Executivului, poate fi considerat responsabil pentru garnitura guvernamentală pe care a ales-o şi pentru programul de guvernare. I-ar fi putut fi util, în schimb, lui Liviu Dragnea.

Pe persoană fizică – una cu probleme judiciare. Oferindu-i posibilitatea de a-l forţa pe Mihai Tudose să danseze pe muzica lui, în dosarul “Belina“. Adică, să sesizeze CCR în acest caz, pentru măcar temporizarea anchetei. Pas pe care Executivul se lasă aşteptat să-l facă.

Dacă aceasta a fost strategia, se pare că a avut erori. Pentru că nu a fost luată în calcul posibilitatea ca subordonatul său pe linie de partid – care ştie că PSD nu şi-ar permite să-şi trântească a doua oară propriul Guvern, în decurs de câteva luni, – să transforme defensiva în ofensivă. Să facă acele declaraţii în presă şi să anunţe, înainte de a se consulta cu vârful coaliţiei de guvernare, o remaniere guvernamentală ce vizează protejaţi de-ai d-lui Dragnea. Să se delimiteze de miniştrii cu probleme penale. Să amâne sesizarea CCR pe o problemă arzătoare pentru liderul PSD. Şi nu a fost luată în calcul, probabil, nici susţinerea tacită, dar explicită a preşedintelui României care, nu numai că l-a chemat la Cotroceni pe Mihai Tudose, dar a anunţat public acest lucru.

Nu e clar nici dacă, ieşind în presă cu declaraţiile care au inflamat PSD, dl Tudose a făcut-o impulsiv, după episodul Avangarde, pentru că s-a simţit umilit, chiar de oameni din propriul partid, sau a făcut-o după o anume strategie. Mai ales că a pornit o ofensivă pe două fronturi: şi împotriva liderului PSD şi a oamenilor acestuia, şi, cerând plecarea din Guvern a lui Viorel Ilie, împotriva ALDE. Or, în general, nu porneşti de unul singur mai multe războaie, concomitent.

Şedinţa CEx al PSD, din 12 octombrie, va lămuri nu doar numele miniştrilor remaniaţi, ci şi dacă Liviu Dragnea mai deţine controlul (în partid), până la o eventuală sentinţă judecătorească nefavorabilă, sau e pe cale să-l piardă. Poate, chiar în favoarea lui Mihai Tudose.

Un politician ajuns prim-ministru deşi nu s-a încadrat nici în portretul premierului dorit de şeful statului, nici în cel dorit de preşedintele PSD. Să privim puţin în urmă.

Prin plagierea tezei de doctorat, dl Tudose căzuse testul integrităţii solicitate de preşedintele Klaus Iohannis – chiar şi cu câteva zile înainte de a-l numi.

Şeful statului l-a numit, deşi putea opta pentru o altă persoană, la fel cum putea refuza prima nominalizare și putea cere încă una – aşa cum a procedat în cazul lui Sevil Shhaideh, când a întârziat procedura de numire cu doar două-trei zile.

Dl Tudose – un nume care apăruse în ultimul moment pe lista nominalizărilor pentru funcţia de premier – a fost un ministru care nu performase în Guvernul Grindeanu, demis de majoritatea ALDE-PSD exact pe motive de incompetenţă. În plus, era un politician cu legături cu SRI, prin afaceri pe care le-a avut cu oameni apropiaţi de această zonă, prin studii – un curs post-
universitar în Securitate Naţională şi un doctorat în Ştiinţe Militare şi Informaţii –, prin obţinerea gradelor didactice de lector şi conferenţiar universitar la ANI a SRI.

Or, preşedintele PSD nu agreează, cel puţin decla­rativ, relaţiile „cu sistemul“, aşa că dl Tudose nu se încadrase nici în portretul premierului dorit de liderul PSD.

Acum Liviu Dragnea şi Mihai Tudose par să fi ajuns la faza “care pe care“.  

Comentarii

 • Costin Stefan

  18 octombrie 2017 9:36

  CATRE FORTELE DEMOCRATE DIN ROMANIA, daca exista, si cate exista. PUNCTUL 1. Eu am incredere totala in jurnalisti Sabin Orcan, Grigore Cartianu, Sabin Gherman, Catalin Prisacariu, Andreea Pora, in oameni politici Traian Basescu, Mihai Neamtu, Emil Boc,Theodor Paleologu, Eugen Tomac, Mona Musca, si ,,in altii Monica Macovei, Catalin Avramescu. PUNCTUL 2. Jurnalistii de incredere de la punctual 1, ajutandu-se reciproc, pot intocmi trei tabele ample si separateTj pt jurnalisti, Tp pt politicieni si Ta pt ,,si altii. Timp de 10-14 zile, jurnalistii inscrisi deja pe Tj, contacteaza telefonic cate doi jurnalisti de mare incredere din fiecare municipiu, pe care ii pune in tema si ii instruiesc, cum sa intocmeasca cele trei tabele Tj, Tp si Ta pt fiecare judet in parte. Punctul 3. Dupa o luna de la declansarea actiunii ,,PATRIA, intr-o zi de duminica, va avea loc o adunare pe tara, a tuturor ziaristilor patrioti inscrisi pe Tj. Intalnirea se va desfasura intr-o locatie fixata de comun acord. La italnirea respectiva se hotaraste infiintarea unui post de televiziune ,,PATRIA, a unui ziar cotidian ,,PATRIA si a unui partid politic ,,PATRIA, pe baza de actionariat voluntar si eventual cu sprijin din partea COMISIEI EUROPENE. Punctul 4. Partidul, ori Asociatia, sau Gruparea ,,PATRIA isi propune urmatorul ,,OBIECTIV ZERO sa uneasca toate formatiunile democrate in ,,ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA si, la toate alegerile viitoare, sa inscriem pe locurile eligibile numai candidati patrioti si competenti. DORESC SA FIE CITITA DE CARTIANU ACEASTA POSTARE.

  raspunde comentariului
 • Vanatorul/d.c.

  13 octombrie 2017 20:41

  O tara in care toata lumea minte si manipuleaza pe taota lumea, O tara in care nu exista politician mai cunoscut, sau jurnalist mai..deontolog, care sa nu un ..protector la SRI sau DNA.Adaugati la asta bascalia devenita caracteristica nationala..Spuneam mai demult ca superficialitatea exprimata prin bascalie tinde sa devina una dintre trasaturile de caracter definitorii pentru modul in care o buna parte din populatie intelege sa priveasca si sa trateze realitatea..Si asta inca de la nastere, atunci cand moasa plina de inele si lanturi de aur cumparate din salariul ei de bugetara, deranjata de la cafea si de la cioacele cu alte colege de sindicat, ii spune mamei aflata in travaliu si care nu-i daduse ceva spaga anterior "De ce tipi fa asa? Da' cand l-ai facut, ti-a fost bine, nu?"caz real. Ea, bascalia, continua pe toata perioada copilariei si scolarizarii cu intrebari de genul "Bai,mai ai frati acasa?" sau cu afirmatii precum "Tat-tu era beat cand te-a facut" etc,etc. Atingerea maturitatii bascaliei se identifica cu atingerea maturitati fizice si mentale, care la randul ei se identifica din pacate cu dreptul la vot. De aici si umorul unor expresii de felul, "Soarele rasare, Iliescu cand apare", "Votand USL, votati pentru bunastare si democratie" sau celebra aberatie producatoare de tavaleli in hohote de ras, "Guvernul Ponta, cel mai cinstit si mai competent guvern din toate timpurile". Pana si durerile au fost localizate la nivel national, doar intr-un singur loc. In dos. Cu alte cuvinte, bascalia a intrant deja in patrimoniul cultural-educational al tarii iar ea se regaseste si ne defineste in fiecare domeniu de activitate. Invatam in bascalie, ne luam doctorate in bascalie, muncim in bascalie, luam legile in bascalie, votam in bascalie. Iar ca o realizare de succces a acestui tip de umor cu evident specific romanesc, tot in bascalie suntem si guvernati. Si sigur ca da, ca Ponta sa fie in trend cu marea bascalie nationala care l-a adus la putere, a trebuit sa numesca ministri tot in bascalie, cu intentia clara ca acestia sa-si faca treaba la randul lor, tot in bascalie. Concluzia fireasca este ca insasi vietile noastre sunt o bascalie generalizata, caraterizata prin umor mai mult sau mai putin inconstient. In aceste conditii, cuvinte ca seriozitate, responsabilitate, demnitate, munca, cinste, educatie, integrare europeana, lege, Constitutie etc., toate aceste cuvinte devin si ele de-a dreptul bascalioase si cu vadita semnificatie umoristica. Si daca vreti, chiar si comentariul meu e o bascalie cat se poate de..serioasa!

  raspunde comentariului
  • Vanatorul/d.c.

   13 octombrie 2017 20:49

   Rectific..Si sigur ca da, pentru ca Dragnea, Tudose si Iohannis sa fie in trend cu marea bascalie nationala, care i-a adus si pe ei la putere, au trebuit sa numeasca ministri tot in bascalie...

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 octombrie 2017 14:22

  Ce- ti e si cu Tudose asta, care, cu manie, vrea s-o remanieze pe Servila Shhaideh. Pai, cine sa mai ajute pe seful haiducilor din Teleorman in probleme de spionaj si in derapajul banilor de la Ministerul Dezvoltarii catre Tel Drum ?

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  12 octombrie 2017 10:20

  Dacă unul bagă buletinul de vot în urna lui Konchita Wurst și anulează mandatul doamnei Scheide, ecce clar că care pe care.

  raspunde comentariului
 • un dac

  12 octombrie 2017 9:54

  Nota limita de trecere"Cincea" in ale necunoaserii, d-soara "alimentata"cu pomeni de culoare" verde "sau EURO. Mai trebuie ceva scoala,neaparat inceputa cu gradinita grupa mica.

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  12 octombrie 2017 9:07

  D-ra Cincea Ca si constructie editoriala, un articol bun. Ca si tematica si continut... ?. Eu am obosit sa mai dau atentie unei gandiri exclusivamente balcanica. Noi, ardelenii si banatenii, nu mai TREBUIE sa avem o gandire incadrata in etaloane balcanice. TREBUIE sa gandim si sa devenim eminamente Vestici, in religie, obiceiuri, mod de viata. Felicitari !. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.

  raspunde comentariului
 • Succes, Tudose!

  12 octombrie 2017 8:39

  Cu toate bubele lui, Tudose este mai putin toxic pentru Romania, decat Dragnea! Asa ca, go Tudose!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design