Domnule Cioloș, această lehamite trebuie să înceteze! | OPINIE

de Petre Badica , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 19:53, 20 aprilie 2017
Domnule Cioloș, această lehamite trebuie să înceteze! | OPINIE

Puterea nu se ia pe bază de invitație. Nu ești citat, ca la DNA, să ți se ofere coroana și sceptrul. E nevoie de răbdare, inimă de maratonist, vocație și sacrificii. Binele comunității trebuie ridicat deasupra interesului și chiar a convingerilor personale. Cel mai invocat exemplu din istorie este al Regelui Ferdinand, care, în august 1916, a prezidat un Consiliu de Coroană în urma căruia România a renunțat la neutralitate și a intrat în război împotriva țării sale natale, Germania. La Castelul Hohenzollern s-a arborat în doliu stindardul heraldic al familiei. 

Dacian Cioloș este într-o situație mult mai simplă, dar pe care și-o complică cu o plăcere masochistă. El nu trebuie să jertfească nimic, nu îi cere nimeni niciun martiriu. Trebuie să spună un simplu „da“ cererilor de intrare în politică pe care le primește de la societatea civilă, dar mai ales de la oamenii de dreapta ale căror mesaje, în această direcție, dă de înțeles că le-a citit pe Facebook. Pețit de oamenii care văd în mandatul său o guvernare transparentă, a bunului simț, în pofida unor alegeri ministeriale proaste – gen Dan Costescu, Adrian Curaj sau Lazăr Comănescu –, Cioloș nu pricepe că încrederea acordată de popor obligă. Că nu poate juca rolul unui gigolo care seduce și apoi abandonează.

Fostul premier stă pe marginea scenei politice lansând cântece de sirenă fie către simpatizanți (prin Platforma România 100), fie către partidele politice (că se numesc PNL sau USR). Cu un Dacian Cioloș care lansează avioane de hârtie pe la tot felul de reuniuni ale societății civile sau în cadrul unor întâlniri private cu oficiali europeni, prins în dispute ridicole cu liderii liberali sau cu Nicușor Dan, PSD își conservă puterea în pofida protestelor de stradă care ar fi trebuit să-l prăbușească în sondaje. Opoziția trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că nu are un public captiv care să-i acorde votul, așa cum se întâmplă cu cele trei milioane de alegători necondiționați ai PSD (partid care în ultimii 25 de ani nu a coborât sub pragul de 30%, indiferent de natura alegerilor). Dreapta trebuie să aducă alegătorii la vot convingându-i că au oameni și idei. Nu o va putea face cu vechea gardă din PNL reîntoarsă la butoane prin Ludovic Orban, Cristian Bușoi, Theodor Atanasiu, nici cu un Nicușor Dan tot mai izolat în USR.

Într-un fel, e trist că am ajuns, din nou, să ne rugăm ca un om să vină să ne salveze. E la fel de enervant că, până se decide încotro să o apuce, trebuie să-i privim cu îngăduință toate piruetele publice pe care le face. Cioloș susține că nu vrea să-și facă partid pentru a nu diviza dreapta. Care dreapta? Există vreo unitate, în afara celei de monolit din PSD? Printr-o strategie greu de priceput, Cioloș continuă să-și consolideze imaginea de om bun și modest care circulă cu avionul la clasa economic și se deplasează pe jos, stând la semafor laolaltă cu muritorii. Cui folosește?

Dacian Cioloș pare să nu priceapă că intrând în politica dâmbovițeană ar avea de pierdut, cel mult, o sinecură europeană, un post de negociator european pentru cine știe ce stat care își începe drumul spre aderarea la UE. Nevoia de Cioloș rezidă din faptul că, deocamdată, și spre deosebire de oferta politică de dreapta, fostul premier pare o opțiune (încă) neepuizată. Are un capital politic. Dacă mâine și-ar face un partid, acesta ar apărea, din start, cu câteva procente în sondaje.

Apariția unui nou partid politic ar putea avea sorți de izbândă. Candidații înscriși la alegerile pentru șefia PNL nu vor convinge oamenii să vină la vot. Liderii liberali – care au pierdut ultimele două rânduri de alegeri – nu au avut anvergura politică de a face un pas înapoi. Preferă să conducă un partid de 5-10%, în loc să fie pionii unuia cu perspective de 30%. În ianuarie și în februarie nu s-a ieșit în stradă doar pentru a protesta împotriva PSD și a abuzurilor acestuia. Sutele de mii de oameni – care au îndurat, zile în șir, frigul – și-au arătat disponibilitatea de a merge la vot dacă nu vor fi trași pe sfoară cu aceleași fețe politice dispuse la complicități transpartinice. Încă o dezamăgire majoră, și PSD ar putea câștiga alegerile viitoare cu un scor și mai consistent.

Lipsa de hotărâre a lui Cioloș accentuează și mai tare senzația de degringoladă în care se află opoziția. 

Comentarii

 • Ghita Bizonu'

  21 aprilie 2017 12:14

  Jukuen e ca Alba ca Zapada. Ca sa ramana fecioara 9politic vorbd nu s epoa "murdari" in combinatie cu un partid ete na! Adioca mai precis el est Salvatorul sdoborat in randurile poponatiei de . Si ca drepata nu are eclorat "captiv" - intamplator "drepata" asta a noastra nu are un partid PNL este PDL fopts PD fost unciu si adevratu FSN, nu are principii are numa pretenetii .. si sta prost si cu judecata. Aialtio 30 cica captiovi" stiu f bine ca cu "ceweilalti" le-ar fi mai rau ...

  raspunde comentariului
 • alzara sibiu medic

  21 aprilie 2017 6:40

  Salvatorule ," rezidă în " ,nu "din " !

  raspunde comentariului
 • Js

  21 aprilie 2017 4:19

  Titlul chiar e relevant.

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  20 aprilie 2017 22:44

  Sunt doua aspecte distincte in situatia din Romania - primul este fragmentarea dincolo de orice limite a publicului, a cetatenilor, care in cea mai mare parte nu stiu cu cine sa voteze, total descumpaniti, osciland intre doua capete opuse ale spectrului politic neavand incredere in nimeni si nimic. E o stare generala care convine PSD-lui, partid care practica metodele comuniste in continuare, si cu succes. Al doilea aspect este lipsa de conducere adecvata intr-un sistem democratic. Acest articol este un apel disperat la domnul Ciolos pentru a umple un gol in politica romaneasca chiar daca asta ar insemna a-l jerfi pe altarul tarii. Cu alte cuvinte, ii cerem domnului Ciolos sa devina un erou, sa se arunce in foc pentru noi, fara insa a-i da nici cea mai mica garantie ca noi, cei mai multi cetateni ai Romaniei il vom sprijini. Parerea mea e ca noi, cei multi, ar trebuie sa renuntam la neputinta noastra si sa ne unim intai in jurul unor idei politice impotriva coruptiei de orice fel, un sistem de sanatate apropriat, sistem de invatatamant cat mai bun, etc si apoi sa cerem jertfe din partea celor putini capabili sa ne conduca. Deci, Romania Libera, fiti factorul care uneste si nu cel ce dezbina. Creati un front al celor care sunt pentru o societate democratica in adevaratul sens al cuvantului si odata realizata unitatea unui numar semnificativ de cetateni romani, apelati la domnul Ciolos sa-si sacrifice cariera, viata politica pentru acest front.

  raspunde comentariului
 • Neagu Ciupas

  20 aprilie 2017 22:01

  Zice o vorba din batrani asa, !, De unde nu e, nici Dumnezeu NU CERE ,! . .Dacian si-a dat pe fata marimea capacitati sale . .Se vede din avion ca este spre zero . . Omul asta ar fi bun de presedinte de colhoz sau maximum un diriginte de santier, in nici un caz in guvern

  raspunde comentariului
  • Juverdi Adrian

   21 aprilie 2017 3:50

   Subscriu, Ciolos o nulitate !

   raspunde comentariului
  • gogu

   20 aprilie 2017 22:45

   Aiurea... greu strangi atata materie cenusie in tot partidul ala rosu, cat are acest om.PSD naste hoti, ca o lupoaica vesnic in calduri... iar sustinatorii hotiei sunt la randul lor niste oameni de 2 bani. Poti sa te consolezi cu asta, daca vrei.

   raspunde comentariului
 • Dan

  20 aprilie 2017 21:28

  Ciolos procedeaza corect.Intrarea intr-un partid parlamentar ar insemna ratarea posibilei sale cariere politice - toate aceste partide sunt fie compromise de-a lungul timpului fie fara o idee doctrinara-USL nici noul pnl nu si-a clarificat doctrina.Ecoul miscarii initiate de dl Ciolos ar trebui sa determine urmatoarea miscare a sa pe scena politica.Sper ca lumea sa aiba rabdare iar dl Ciolos suficienta abilitate sa actioneze in spiritul sperantelor celor care inca mai cred ca Romania poate fi condusa si de oameni onesti si priceputi nu numai de penali verosi.

  raspunde comentariului
  • relativ

   20 aprilie 2017 22:03

   -- corect, imi place gandirea ta --- dar ne cam preseaza timpul, riscul este mare sa ramanem fara "statul de drept" -- nemernicii acestia sunt in stare de cele mai josnice manevre -- este clar ca doar pielea lor conteaza si securizarea furturilor pe viitor, ii doare pe ei in "ruc" de tara -- ar fi nevoie de o miscare masiva al poporului iarasi, daca se poate pasnic dar pana la urma nu conteaza pretul -- cu astia sigur vom ajunge la "sapa de lemn" -- vom pierde enorm daca se asteapta pana la alegeri, s-ar putea sa nici nu mai prindem alegeri democratice.

   raspunde comentariului
   • Dan

    21 aprilie 2017 11:13

    RelativAsa cum ai concluzionat perspectiva e pesimista.Istoria noastra e clara pe mana noastra pierdem toate ocaziile care ne-ar indrepta spre progres social-stat de drept, civilizatie.Cum nu mai putem spera la un rege strain-deci cu puteri mai mari decat un presedinte-iar optiunea conducerii autoritare ce face acum Erdogan e groaznica pentru un stat european, speranta ramane rabdarea si indemnul ca generatia retelelor de socializare care s-a mobilizat bine in protestele contra OUG 13 sa se mobilizeze nu numai pentru proteste dar si ca organizare - partea cea mai grea in Romania. Fara lideri si formatiuni legale politice democratice n-avem viitor.

    raspunde comentariului
 • Bandrabur Gheorghe-Dan

  20 aprilie 2017 21:24

  Prefer sa nu mai aud de numele asta niciodata. Ar trebui sa ne trezim si sa ne alegem oamenii care sunt alaturi de ROMANIA, nu de alte interese...!!!

  raspunde comentariului
 • Huuuooo...

  20 aprilie 2017 16:02

  Iesi ba cu articolu asta al tau !

  raspunde comentariului
 • Condoru

  20 aprilie 2017 15:02

  I-auzi una de la Badicaputzamica "Cioloș nu pricepe că încrederea acordată de popor obligă". Care popor, nene, i-a acordat incredere talambului cu mutra de soson carpit? Hai sictir, jurnalistu' curului!

  raspunde comentariului
  • node

   20 aprilie 2017 21:00

   CE AI BAI LIMBRIC INFECT

   raspunde comentariului
  • Iulika

   20 aprilie 2017 20:26

   Are dreptate cand spune ca il obliga sa faca ceva Ciolos pentru cei care ii acorda increderea lor. Oricum condorule, acest articol nu ii lauda pe penalii tai, dragnea si tariceanu, este de inteles si indignarea si scarba din mesajul tau.

   raspunde comentariului
 • victoraggio

  20 aprilie 2017 12:23

  CORRRECT !!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Adi

  20 aprilie 2017 10:37

  Singura problema reala in Romania a fost, este si va ramane intotdeauna calitatea umana, care este slaba spre inexistenta. Niciodata poprul roman nu a inceput ceva "de jos". Daca am avut sansa unor conducatori de calitate aceasta a fost irosita cu inconstienta rau-voitoare de urmasi. Niciodata nu vom fi altceva decat o masa de exploatat. Zicala "statul te vrea prost" va fi valabila etern in tara orbilor pasivi.

  raspunde comentariului
  • node

   20 aprilie 2017 21:06

   ACESTIA DE NE CONDUC SUNT OAMENII DE TIP NOU CREATI DE PCR -UL LUI CEASCA CE ASTEPTATI DE LA ASTFEL DE CIUMETI

   raspunde comentariului
  • relativ

   20 aprilie 2017 20:37

   -- ma tem ca ai dreptate --- dar totusi sper ca - APS - va reusi sa se consolideze -- si daca vor reusi atunci istia sunt chiar cei care vor incepe "de jos" -- nu putem ramane mereu niste "losers" - romaneste zis pierdanti -- sau mai exact ratati. -- sa traim cu speranta, si sa ne imbarbatam cu gandul ca acea miscare de strada va aduce o schimbare consistenta in bine. -- Acest partid deocamdata "firav" trebuie sprijinit de toti oamenii de buna credinta. -- Doamne ajuta Romania!

   raspunde comentariului
 • Stefan Bragarea

  20 aprilie 2017 10:15

  Uite cine îi dă sfaturi lui Dacian Cioloș!!!! Penibil....

  raspunde comentariului
  • Iulika

   20 aprilie 2017 21:09

   Macar de ar asculta Ciolos si de cei care il voteaza si il sustin.

   raspunde comentariului
 • Ciolos a inviat!

  20 aprilie 2017 9:34

  Domnule Badica, nu baga mortul in politica!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design