Despre nefericirile parlamentarului mic și inutil | OPINIE

de Sabin Gherman , 16 iulie 2017 - stire actualizata la ora 08:18, 16 iulie 2017
Sabin Gherman

Ce-or face lingăii lui Dragnea când ăsta va cădea? I-am văzut scremându-se să explice de ce Clujul primește de trei­sprezece ori mai puțini bani pentru drumuri decât Teleormanul.

De ce jumătate de Moldova căpătă bani de investiții cât același blagoslovit Teleorman. Ăștia vin miercurea sau joia acasă, în “teritoriu“, stresați că presa îi va întreba despre porcăriile votate în Parlament, umblă pe la gazetari să le dea nimicuri din culise, fac o conferință de presă despre discopatia fluturilor municipali și lunea pleacă înapoi la București, la odihnă.

Nu-ți face iluzii, nu sunt doar ăia din gașca veche, foști ospătari pe la cantina Partidului; ăștia tineri, mulți-puțini, sunt și mai nehaliți; unii-s la primul  loc de muncă stabil. Ani la rând au făcut mumos în fața șefilor, au lipit afișe, n-au avut nici vreme să se-nsoare de atâtea ședințe – lui Dragnea îi datorează primul salariu baban, datorită lui Dragnea neamurile nu-i mai privesc ca pe niște luzări cu școală incertă.

I-ai văzut la moțiune? Disciplinați, învârtindu-se pe lângă stăpân să se bage în vorbă cu el – entuziasm de războinic beat, dornic să-l pupe pe comandant în numele victoriei comune.

Dragnea va cădea. Că vine taifunul din Brazilia sau de la vreun judecător din București, asta nu mai are importanță. Ceea ce face acum președintele socialiștilor e o manevră de bancă falimentară: too big to fail, dacă pic, vă răstorn pe toți. Ori mă lăsați în pace, ori dau de pământ stabilitatea și ne ducem, cu tot cu țară, la fund. A redescoperit pericolul sorosist cu priceperea primarului care aruncă petrol în fântâna satului – să vadă lumea că el nu glumește: e răzbel! Ce vor face pulifricii de partid? Dragnea le-a oferit ocazia istorică să-și voteze bani peste bani. Cu atâtea bube răpănoase ale Supremului de Teleorman, ce mai contează că profe­sorii și medicii au fost săriți din schemă; că, deși lor li se cuvenea mărirea salariilor, Camera Deputaților a preferat să dubleze indemnizațiile parlamenta­rilor… La atâtea nemernicii, cine să mai bage de seamă că madam Sevil tocmai aruncă 12 milioane de euro pentru un stadion în județul-fără-nicio-librărie?

Când nu pot să demonstreze nici cel mai mic interes față de prioritățile comunității, o dau tranga-langa cu Centenarul – de parcă suta asta de ani ar fi un fericit bilanț în care numărăm kilometri de autostradă peste munți sau evaluăm, la fel de fericiți, un sistem de educație care să ne fi împăcat. Merg la serbările moților uitând că există o lege, 33/1996, a moților, da, care nici până azi nu e aplicată – și oamenii Apusenilor n-au voie să taie o ramură din pădurile lor, dar privesc peste gard cum trec camioanele cu bușteni…

Acum, ăștia sunt un pic speriați și nesiguri. Au auzit și ei că există mișcări reformiste în PSD și… Ce să facă? În culisele reformiștilor nu sunt primiți, la ospățul ălor bătrâni sunt trimiși să cumpere țigări. Unde naiba să se facă, măcar un pic, utili? Ar vrea să meargă și ei la un talk-show mai mare, mai “național“, da’ în afară de “Jos Kövesi!“ ce să zică? Plus: nu apar pe listele speciale – în prime time merg ăla și ăla și ăla, după-amiază ălalalt și ălalalt, ăștia micii mai mult pe la presa locală rod clanța. Frustrant pentru o slugă cu sclipici, așa-i?

La început mă enervau; ce-i aia să fii trimis în Parlament să promovezi interesele clujenilor și tu să te bați pentru Consiliul Județean Teleorman? Să vezi cu ochii tăi că economia Iașiului e blocată și, în loc să te iei de gât cu Guvernul pentru Autostrada Iași-Târgu Mureș, trimiți banii la același Teleorman? Scorniceștii ăștia mici nu mă mai enervează de la o vreme; acum mi-e milă doar de ei: da, poți să mănânci cu șapte linguri, molari de aur să-ți pui, dar lumea te-ar scuipa pe bulevarde și vezi uneori, în oglindă, că fosta coloană vertebrală a ajuns un colon beteag.

Îs ca sociopații ăia bogați care stau doar în casă și-și numără banii, se îmbracă în cele mai scumpe costume, își fac o omletă și la sfârșit își spun, sieși, ceremonios, “săru’ mâna pentru masă“. Sunt singuri, idioți, inutili.

O să-mi spui că nu toți sunt așa. Poate. Dar dă-mi repede-repede trei nume de parlamentari socialiști pe care-i consideri dincolo de suspiciuni, slugărnicie, solidaritate cu penalii; or fi, nu-s așa de “informat“. Da, nici opoziția nu stă mai bine – poți să zici asta. Dar opoziția nu a avut niciodată ambiția să schimbe traseul euro-atlantic și, chiar dacă uneori i-a miruit cot la cot cu pesediștii pe unii penali, n-a șmecherit legi împotriva justiției.

Cum e acum n-a fost niciodată – e o mineriadă mai ascunsă, dar continuă, de zi cu zi, cu aceleași efecte ca pe vremea lui Iliescu. Aceeași solidaritate a proștilor face ca țara asta să semene a trib cu comenzi pe volan, aceeași neamprostie ne scoate din civilizație. Același populism sud-ame­rican. Același pupincurism, aceeași îndemânare în a justifica orice spurcăciune politică. Aceeași lehamite în a genera timp istoric într-o țară-n care Centenarul nu celebrare ar trebui să mai fie, ci spaimă că ăștia ne duc înapoi cu o sută de ani.

Comentarii

 • dusu

  15 iulie 2017 21:49

  Cum e acum n-a fost niciodată ha ha dimpotriva ! asa a fost dintotdeauna in tara rominilor si asa va fi pina va disparea

  raspunde comentariului
  • ardelean

   16 iulie 2017 11:10

   Tara romanilor nu va disparea dle Gherman. Mai degraba dispar navalitorii, cum au disparut de atatea ori in istorie. Dar, nu stiu ce semnati 'dusu". Ce inseamna pe ungureste?.

   raspunde comentariului
  • Mandpv

   16 iulie 2017 10:06

   Noroc ca -i plecat tu inainte sa dispara Tara Romaneasca! Sictir nimicule!

   raspunde comentariului
 • izaura

  15 iulie 2017 13:47

  Domle Ghermane socares. Imi place la matale ca scri tare misto.Am puso pe haia mica pe Regina sami citeasca dupa internetu. Am dat in carti si misa aratat ca dumneatale osa ajungi om mare poate chiar bulibasa. Sa hii baftos si talian bahtali Meraptuchi has mi mij, cum stii ca zicem noi.

  raspunde comentariului
 • Popescu Rodica

  15 iulie 2017 9:08

  Dragnea face ce vrea cu o gasca bine infipta cu mana in buget si in banii imprumutati luna de luna si i prostului i se pare ca sunt din economie..Clujul piate fi comparat cu Telwormanul?Daca noi aici avem mentalitate de iobsgi,voi ce mantalitate aveti.De ce va inghesuiti sa treceti care putwti Carpatii?de ce e mai bibe aici .Poata ar fi vremea de o regionalizare pe criterii economice ca sa nu-si mai permita un habarnist cu rautatea in fiere sa spuna ca presedintele i-a mancat lui banii pe deplasarea in SUA.Acea deplasare te-a plasat pe o harta de care nu esti constient se vede treaba si nu in subsol la UE unde am fost toti plasati prin partidul vostru iubit reprezentat de un premier plecat taur si intors omida fara picioare.Daca Sabin Gherman e facut de niste tuciurii *****,sa fie,dar voi trebuie sa va mai nasteti odata ca sa aveti timp sa ajubgeti macar pana la randurile de jos ale unei biblioteci si asta se vede din felyl in cwre vedeti lucrurile.Rautatea cu care jigniti,argumentdke false,ne indreptatesc sa intekegem ca virbiti din rautate si nu un cunistinra de cauza.Sunteti o categorie carira ke-ar cobveni sa arate Clujul si in general vestul tarii ca si Tekeormanulzdecat invwrs.Asta denota prostia la care te duce lipsa de educatie si mancatul de seminte in fata casei,in praf,la umbra,vorba lyi Zagaria Stancu

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   15 iulie 2017 11:53

   raspunde comentariului
  • george

   15 iulie 2017 9:17

   Cifrele din spatele dezvoltării Transilvaniei i a Banatului i subdezvoltării Moldovei 1Investitii in infrastructura ruriera in perioada 2010-2014Transilvania si Banat populatie, = 6,8 mil. locuitori, investitii=16 miliarde leiMoldova populatie, = 4,2 mil. locuitori, investitii = 1,8 miliarde leiOlteniaMuntenia Dobrogea, populatie= 9,3 mil. loc. invest.= 4,6 miliarde leiI n 2015 Transilvania i Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiii in infrastructura rutieraPe de altă parte, zona de est a ării - Moldova i Bucovina - au avut împreună un buget de investiii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puin.

   raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  15 iulie 2017 1:39

  P.S. Pentru a nu fi inteleasa gresit, Aberatia mea de la punctul 4 e fictiune. M-am folosti de ea pentru a exprima o stare.

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  15 iulie 2017 1:33

  Traiesc cu impresia ca va mai dura ceva timp aceasta cadere. Chiar mult, din pacate.. Dragnea si-a atins limita de inconpetenta si asta denota ca n-ar fi chiar singur in spatele frontului. Nu ma gandesc la limgai. Am citit articolele dumneavoastra, cei din echipa RL despre acest personaj, cred ca pe toate. Am citit hotnews si analiza dlui Tapalaga "Dragnea vs Soros." . Fara pretentia de a intelege ceva, din motive profesionale si de pregatire,, dar in asteptarea unei unei priceperi, incerc sa-mi explic opinii scrise, declaratii auzite, etc...Mie-mi face impresia ca omul isi joaca cartea. Deci 1. SOROS NU, EVREII DA. M-a lamurit dnul Tapalaga de ce. In astfel de cazuri Nea Grigore ex zice " vedeti nici evreii, nici rusii, nici americanii nu-l iubesc pe Soros = stie Dragnea ceva.2. Daca privesti prin prisma alegatorului, el iti va spune ca Dragnea a punctat cu vizita in Israel. La o analiza basic, de bun simt, el si-a facut o buna imagine, pentru a contracara sansa lui Iohannis cu Trump sefii europeni. In aceeasi masura Israelului i s-a oferit o deschidere spre bussines cu Romania ex. aparare, sanatate...Toata lumea a fost multumita, doar ca prin optici diametral opuse. Israelul pentru oportunitati care duc la dezvoltarea TARII si Dragnea pentru imaginea PERSONALA fata de electorat, lingai, subalterni ca nu toti or fi lingai si chiar niscaiva afaceri ca doar are capital..3. Dumneavoastra credeti ca-i singur la butoane? Nu-i asa un exemplar reusit. Am citit articolul dlui Silviu Sergiu si nu ma refer la sustinatorii lui ci la cei 2,3-5 care-l invata ce sa zica, ce si cum sa faca, care au marcat banul demult si apartin echipei. 4. Pentru ca e vineri, si e weekend, si avem liber la pareri complet anapoda, sa va dau un ex pe care-l am in minte, poate ma fac inteleasa. Nu propovadui conspiratii ci doar planuri finaciare concrete care or fi ele si potriveli . Ma uitam la tete a tete-ul dintre Dragnea si Olguta, ce oglindea articolul uneia din colegele dumneavoastra. Am avut senzatia de moment ca Dragnea ii este dator Olgutei. M-am intrebat ce-i datoreaza. M-a luminat Grindeanu cand a povestit de sandalele cu sosete flausate a sefului. Adica? Dragnea ii datoreaza Olgutei tinuta, sau tinutele cu tot ce implica ele si la propriu si la figurat. Dar pe cine cunoaste Olguta la capitolul tinute cu staif? Si facand legatura cu cei 2 dani de pe centura lui Madam, m-am gandit la Dan Matei Agaton cu toate functiile pe care le-a avut si la MAGAZINUL care nu stiu daca mai exista lui Dan Ioan Popescu de pe coasta de est sau vest a Americii cu costume de la 4.000 de dolari in sus. Bineinteles ca n-am omis toate functiile lui DIP.. Povestea mea este complet dusa cu pluta, dar nu vad malul pentru ca ceva imi scapa. Un liant, o piesa de puzzle. O sa astept articole noi si descoperiri noi, poate-mi scapara lamurirea.5. As vrea sa n-am dreptate, dar nu-i vad inca finalul la Dragnea. Weekend placut!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 iulie 2017 22:03

  TARICEANU- AGENT AL SPIONILOR MAGHIARI. Presedintele Basescu a confirmat ca C.P.Tariceanu a fost racolat de spionul RE= RUDAS ERNO, fost sef al spionajului maghiar din Romania. Inainte de 1990, expulzat de Ceausescu si retrimis de Budapesta in Romania imediat dupa 1990. Spionul RE a intrat in atentia UM anti-KGB 0110 inca din 1982, pe cand era la Consulatul Ungariei din Cluj si alimenta cu materiale revizioniste pe Laszlo Tokes si Szocs Geza. In 1985, RE a fost prins cu materiale antiromanesti si expulzat. Dar dupa 1989, RE a revenit in tara noastra si a continuat sa spioneze, pastrad o legatura foarte apropiata cu premierul C.P. Tariceanu=T., despre care au relatat generalul SRI Dorel Rogojan, generalul Victor Neculicioiu, fostul sef al UM 0110 si colonelul Rusan, seful serviciului Filaj al SRI. Cunocand pasiunea lui T si intuind ca poate deveni premier, spionul RE a infiintat cu T,in 2003, firma MOTORCYCLES de import de motociclete DAVIDSON. Importator-T si Exportator- RE. Din clipa aceea, in comertul cu INFORMATIILE clasificate, rolurile s-au schimbat Exportator-Tariceanu si Importator-RE. Vedeti pe net intreaga poveste cu ,,adevaratul liberal,, tradator.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  14 iulie 2017 21:58

  Astla vin in teritoriu, stresati ca presa ii va intreba despre porcariile votate inParlament, dar si despre porcaria in care unii dintre porci nu se deosebesc de ceilalti.

  raspunde comentariului
 • bunicutza

  14 iulie 2017 15:12

  Iar abereaza Sabinel, micul fascist rosu de campie, cu o bunica maghiara si bunic rrom, asa se explica ochisorii aia bulbucati, dar norocul lui e ca noi, ceilalti locuitori din Cluj, nu suntem ca el si sponsorii lui, si privim cu indulgenta chiar si la tzy-ga-nii ce se declara maghiari - oare de ce ? prietenii cred ca stiu ei ceva ! - ca deh, asa sunt unii, se vand ieftin.Sabine, mai vorbesti sanscrita de coviltir, sau doar romana taranului si maghiara bunicii ?!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iulie 2017 11:39

  Un subiect ce trebuie tratat cu atentie este AROGANTA PROSTULUI !!.Ultimagaselnita a guvernului nou inscaunat este CREAREA UNUI TERMINAL DESTINAT INTRARILOR DE MARFURI DIN CHINA !!. BAI MAMELUCILOR DIN GUVERNAREA TUDOSE , CU CHINA VA PUNETI VOI ??,pai CHINA trimite 2-3 vapoare cu marfa si Constanta e ingropata in containere din Navodari pina la Mangalia !!,iar ca sa le expediati -sa scapati de ele va trebuie 5 mandate !!.In Romania infrastrucrura e VARZA , Instalatiile portuare pentru descarcare -incarcare containere =o gluma !!,autotrailere si logistica necesara =0,00 !!. De ce dracul deschideti gura ???, si fara sa deschideti gura se vede ca aveti mutre de timpiti !!.

  raspunde comentariului
  • constanteanu

   14 iulie 2017 12:12

   "Oraul-port Constana va redeveni a doua putere economică a României"

   raspunde comentariului
 • andreesanu

  14 iulie 2017 11:39

  Un subiect ce trebuie tratat cu atentie este AROGANTA PROSTULUI !!.Ultimagaselnita a guvernului nou inscaunat este CREAREA UNUI TERMINAL DESTINAT INTRARILOR DE MARFURI DIN CHINA !!. BAI MAMELUCILOR DIN GUVERNAREA TUDOSE , CU CHINA VA PUNETI VOI ??,pai CHINA trimite 2-3 vapoare cu marfa si Constanta e ingropata in containere din Navodari pina la Mangalia !!,iar ca sa le expediati -sa scapati de ele va trebuie 5 mandate !!.In Romania infrastrucrura e VARZA , Instalatiile portuare pentru descarcare -incarcare containere =o gluma !!,autotrailere si logistica necesara =0,00 !!. De ce dracul deschideti gura ???, si fara sa deschideti gura se vede ca aveti mutre de timpiti !!.

  raspunde comentariului
 • llevente

  14 iulie 2017 10:58

  Domnu Ghermany scris cunstinte dvs ca aveti un bunica maghiar si una bunic rrom.Noua place la dumn cum scrieti chiar daca esti jumate ungur si jumate rrom. Place la noi ca nu sunteti roman.

  raspunde comentariului
 • Borgia

  14 iulie 2017 9:46

  Domnul inginer, pardon, sub-inginer Gherman, beneficiar de angajari pe ochi frumosi , asta ca sa fim eleganti, inca de la primul sau servici si pana la cel de la R.L. e cuprins de spaime cand vine vorba de 2018. Tocmai de aceea intalmirile sale cu trimisii lui Vona Gabor se inmultesc ca niciodata pana in prezent. Pe subinginer il deranjeaza centenarul si incearca sa ne inoculeze ideea ca japitele de parlamentari corupti ar trebui chiar sa desfiinteze tara asta, doar pt ca exista coruptie. Daca exista coruptie, nu trebuie sarbatorit centanarul. Putem amplasa statui cu criminalii de razboi care au ucis romani si evrei cu nemiluita precum Wass Albert si Niro Josef , dar nu putem serba centenarul !b De ce ? Il sacaie pe subinginer. Sau are directiive de la pretenarul sau Vona Gabor si articolul asta e platit de 2 ori.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design