De ce s-au anulat cele două lucrări de istorie | OPINIE

de Cătălin Osiceanu , 13 iulie 2017 - stire actualizata la ora 14:34, 13 iulie 2017
Cătălin Osiceanu

Ana Maria Ioniţă şi Mihai Alexandru Toma sunt cetățeni români și, conform Constituției, au drepturi.

Celor doi elevi din județul Dâmboviţa li s-au anulat lucrările de la proba de istorie a examenului de bacalaureat, din acest an, pe motiv că „apar mai multe tipuri de scris“. În momentul afișării rezultatelor, Anei Maria Ioniță i s-a făcut rău, la propriu. Eleva, care a terminat clasa a XII-a cu media 9,87, provine dintr-o familie modestă, ce a făcut mari sacrificii financiare pentru a investi în educația copilei.

Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, lucrările sunt eva­luate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Anul acesta lucrările candidaților din județul Dâmbovița au fost corectate de o comisie din municipiul București. Profesorii corectori au observat că, la ambele lucrări, scrisul de pe a doua și a treia pagină nu este același cu cel de pe prima pagină. Pentru asemenea situații, Metodologia prevede: „Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti“.

Această măsură, de anu­lare a lucrărilor, s-a luat chiar dacă cele două comisii din centrul de exa­men și centrul de evaluare au constatat că sigilarea s-a făcut corespunzător, iar proba video indică faptul că elevii au scris continuu. Conform procedurii, profesorii asistenți sunt obligați ca la predarea lucrărilor să bareze toate spaţiile nescrise, să verifice numărul de pagini şi să îl treacă în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării. Cu toate că aceste etape au fost îndeplinite, factorii decidenți ai comisiei de evaluare au luat hotărârea de a anula cele două lucrări, speculând că au fost înlocuite pagini în timpul transportului dintre cele două centre.

Numai că transportul lucrărilor scrise de la centrele de examen la centrele zo­nale de evaluare este asi­gurat de structurile Minis­terului Administraţiei şi Internelor, de Poliţie şi de Jandarmerie, de la nivel judeţean şi de primării,  care trebuie să asigure prezenţa poliţiştilor din Poliţia Comunitară sau a jandarmilor. Chiar dacă, în România vremurilor noastre, aceste instituții și-au pierdut mult din credibilitate, e greu de crezut ca pe parcursul transportului să se fi produs vreo fraudă, dată fiind poziția socială a familiilor celor doi elevi care n-ar fi putut să influențeze o fraudă la asemenea nivel.

Reacțiile nu au întârziat să apară.  Inspectorul ge­neral al Inspectoratului Județean Dâmbovița, Sorin Ion, a declarat, în exclusivitate pentru „România liberă“, următoarele: „Se vede clar pe înregistrările video cum copiii scriu, fără să se uite în stânga şi-n dreapta, fără să vorbească între ei. Nici vorbă de fraudă. Am fost preşe­dintele comisiei judeţene și pot spune, cu certitudine, că totul a decurs regu­lamentar. Din punctul meu de vedere şi al comisiei judeţene, cei care au decis anularea celor două lucrări au dat dovadă de exces de zel, atribuindu-și roluri de experți grafologi“.

Era de datoria Ministe­rului Educației și Cercetării să tranșeze, de urgență, această extrem de neplă­cută situație în favoarea celor doi elevi. Ei sunt victime ale ignoranței celor care emit metodologii neadaptate noilor măsuri de securitate. Cei doi elevi sunt eliminați nu pentru că s-a comis o fraudă, ci pentru că o comisie, din București, consideră că s-a încălcat un text dintr-o metodologie. E revoltător! Ce vremuri trăim?! Unde este dreptatea pentru acești copii?!

Marți seară, 11.07.2017, pe site-ul ministerului a apărut următorul comunicat: „Rezultatele controlului efectuat de Ministerul Educaţiei Naţionale pe tema respectării prevederilor legale în organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017

O echipă de control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a efectuat vineri, 7 iulie, şi luni, 10 iulie, o serie de verificări la Centrul zonal de evaluare constituit la Liceul Teoretic «Benjamin Franklin» din Bucureşti, respectiv la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic «Goga Ionescu» din Titu şi Colegiul Naţional «I.L. Caragiale» din Moreni (ambele din judeţul Dâmboviţa).

Controlul a avut ca tematică verificarea respectării preve­derilor legale privind organizarea şi desfăşurarea exame­nului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2017. Mai exact, verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind eliminarea din examen a doi candidaţi din judeţul Dâmboviţa ale căror lucrări au fost trimise spre evaluare în municipiul Bucureşti.

În urma analizei documentelor puse la dispoziţie, echipa de control apreciază că cele două lucrări au toate aparenţele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare, însă prezintă semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor. Conform art. 56, punctul 5 din Anexa 2 a Ordinului de ministru nr. 4799/2010, «înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât şi în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către preşedintele comisiei, după consultare cu comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti».

Prin urmare, echipa de control a propus următoarele măsuri, aprobate de ministrul Educaţiei Naţionale:

1. Menţinerea pentru ambii candidaţi a eliminării din examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina «Istorie».

2. Recunoaşterea notelor obţinute de ambii candidaţi la celelalte două discipline de examen.

3. Anularea pentru ambii candidaţi a interdicţiei de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat (interdicţie stabilită iniţial prin procesele-verbale din data de 29.06.2017).

Ataşăm spre edificare şi lucrările celor doi candidaţi, anonimizate.“

Comentarii

 • Cave malus

  13 iulie 2017 20:29

  E o greseala ,in solutia data, de aplicare a normei metodologice.Singure schimbarile de grafica ,adica fara alte elemente de fapt,nu pot conduce la concluzia ca permit identificarea lucrarii sau mai corect a autorului in scopul favorizarii acestuia.Apropo e vorba de expertiza graficapentru identificarea scrisului si nu grafologica pentru stabilirea logicii scrisului.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   13 iulie 2017 21:29

   Grafologia e mult mai complexa decat grafoscopia, da inclusiv indicatii de personalitate a celui ce a scris. Deci "logica" scrisului n-are ce cauta in poveste, pentru asta s-a inventat hermeneutica. In fine, cele 2 teze trebuie duse la expertiza, sa vedem daca e unul si acelasi scriitor, pe numele caruia e teza cu pricina. Apoi sa ne explice onor comisia Ministerului, ce semne misterioase au vazut dumnealor, astfel incat sa-si permita sa se antepronunte. De aici incolo NU ma mai priveste, expertii si instanta au cuvantul. Iar politicianul Pop, pe baza concluziilor trase, sa opereze schimbari in sistem, in baza legitimitatii POLITICE cu care e investit.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 19:41

  Iar porcaria asta, cu numele scrise pe teza, apoi "secretizate" trebuie sa dispara. Cica avem tehnologie si lucram ca-n comuna primitiva. Foi mari, duble, cu cod de bare, iar prin scanarea codului de bare stii ca e Maghioala lui Pingica, de la Cuca Macaii. Ce e aia transport cu politia si jindarii, la corectare ? Cica o informaticiana din Galati a murit, lasand doi copii pe drumuri, din cauza stresului indus in sistem de niste descreierati. O astfel de stare de lucruri trebuie sa inceteze. Exista ocazia sa se faca curatenie intre militienii obositi, din ministerul asa zis al educatiei.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 19:16

  Inca odata zic, e cazul ca militienismele paranoide ale Ministerului Educatiei sa inceteze. Prin asta inteleg ca trebuie asigurata corectitudinea evaluarilor, dar nu in conditii penitenciare, cu tot soiul de isterici si minti ciobite, cum s-a intamplat pana acum. Rostul Ministerului Educatiei e sa se ocupe de educatie, nu de regimul de detentie al elevilor si profesorilor. E un semn prost, transmis catre societate. Daca in minister se manifesta astfel de tendinte, e cazul ca indivizii respectivi sa plece si sa-si gaseasca un loc de munca pe potriva aptitudinilor lor. Ajunge cu diletantismul !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 19:06

  Acolo nu a fost o singura persoana care a luat decizia. Acolo a fost comisia intreaga, cu tot cu sef. Plus comisia ministerului, plus oficialii ministerului. Deci, nu o persoana, ci o lista intreaga de persoane. In locul ministrului Educatiei, as astepta verdictul instantei. Sa explice birocratii din comisie si din minister ce se intelege prin "semn", si daca s-au facut semne cuiva, indiferent cui extreterestrilor, poate Domnului de sus. Pai, cand faci semne, inseamna ca ele au o semnificatie, se adreseaza cuiva, cu un oarece mesaj. Cei ce au anulat tezele trebuie sa explice asta- cui s-au facut semne, ce fel de semne, ce semnifica ele. Daca a intervenit cineva in text. Iar daca nu, inseamna ca Ministerul Educatie nu se ocupa cu Educatia, ci cu politia si stiintele penitenciare, cu panditul pe gaura cheii. Exact asa cum a invatat de la besescu, intaiul carturar al natiei. Iar daca se dovedeste asta, inseamna ca niste fosile retardate, din minister, ar cam trebui sa plece Daca Pop se solidarizeaza cu pterodactilii respectivi, inseamna ca pleaca si el. Inca odata- era cazul sa se anuleze tezele ? Daca nu, niste oameni, inclusiv din minister, trebuie sa inceapa impachetatul. Politica trebuie sa ajute bunul mers al lucrurilor, nu sa le incurce mai rau.

  raspunde comentariului
 • Robert Alexandru

  13 iulie 2017 16:53

  Așadar, de ce s-au anulat lucrările? Pentru că un profesor corector NU DOI, UNUL, unul și același pentru ambele lucrări, având de corectat 100-150 de lucrări, cânt toată lumea strigă vrem grevă, s-a plictisit, sau s-a enervat, a avut chef de mișcare, sau de scandal, s-a gândit iau 15.20 lei și dacă le evaluez, și dacă le anulez și ... și-a făcut numărul.Undeva, pe fir au intrat și niște VIP-uri, care plictisite și obosite, la oră târzie, poate cunoscându-l și pe ipochimen, ca scandalagiu, sau ca prieten, i-au cântat în strună și au aprobat anulările.S-au trezit mai târziu că au greșit, așa că au început s-o scalde. Părintelui venit să-i întrebe, i-au vorbit de paginile 2-3 schimbate, adică, vezi Doamne, pe drum s-a întâmplat ceva.Cum Inspectorul General Școlar din Dâmbovița, care s-a dus și a verificat filmările, a confirmat însă că totul a mers cum trebuie, cum versiunea cu schimbatul paginilor nu putea fi susținută, cum copiii și părinții strigau cu toată forța de convingere a omului cinstit acuzat complet pe nedrept, a intrat pe fir o comisie de la MEN, care să ancheteze. A anchetat... cinci zile... Și au descoperit ... că AVEAU DREPTATE CANDIDAȚII...Așa că ... au anulat totul, au anulat eliminare, au anulat anularea, au anulat motivația ...Dar, s-au gândit ... dacă ne dau ăștia în judecată pentru porcăria făcută...Și au găsit că e mai simplu să ... le dea de lucru ... adică i-au iertat ... dar i-au pedepsit. Lăsând anulate lucrările sub un pretext ridicol, un articol mucegăit, rămas în metodologia din 2010 că așa s-a reformat de repede învățământul că avem manuale din '90 și metodologii din primul deceniu..., cum că ... dacă scrii cum ști tu ... e ... cică ... semnCE au uitat cei de la minister, care oricum nu știu nimic în afara propriului domeniu, a fost să cheme O ÎNVĂȚĂTOARE în comisie.DAcă ar fi făcut-o, ar fi putut afla că de peste două DECENII, CALIGRAFIA s-a scos dn școli.Adică sunt lăsați copiii să scrie cu stânga, cu dreapta, ambidextru, mare, mic ... cum le vine... bașca efectul tastaturii...Așa că ... dacă scrisul urât este un handicap ... se mai alege Ministerul și cu un proces pentru DISCRIMINARE Bașca faptul că propria metodologie, aia din 2010, cere ca elevii să fie ascultați doar din ce li s-a predat. Cum nu le-au predat niciodată cum să scrie frumos ... propria metodologie îi contrazice...Până la urmă, de ce au anulat lucrările? Pentru că Miinsterul educației și când greșește .,.. nu greșește .. că așa au stabilit ... chiar ei!

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 14:40

  Uite, sa faca si ministrul Pop ceva inteligent, cu bacalaureatul. Se desfasoara probele de examen, dupa care se strang tezele. Eventual sa se dea tezei un simplu numar de identificare, ca sa nu se stie cui apartine. O mica armata de tehnicieni le scaneaza - ca sa existe proba martor, pe suport electronic. Sunt chemati profesorii corectori, si li se da punga cu teze - le corectezi unde poftesti, nu ma-ntereseaza, iar la termenul stabilit le predai, cu tot nu note si cu borderoul de punctaj. In plus,sa li se spuna clar ca raspund cu capul pentru acuratetea notarii. Nu de alta, dar am devenit cretinii Europei cu securismele astea paranoice, la Bacalaureat. Uite s--a mai vazut Bacalaureat cu jandari, si inca o armata de pandari dupa ei ? Basescule, Funeriule, si toate neamurile voastre proaste, de securisti si agenti...

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 14:04

  Solutia corecta era intai cerceteaza temeinic, apoi taie cu toporul, niciodata invers. O sa spuna ca n-aveau competente sa cerceteze asa ceva. Perfect adevarat. Presul de comisie suna imediat la Minister si spunea- am 2 teze ciudate, au fost evaluate, au nota cutare, insa sunt sub semnul intrebarii. Nu le anulez, nu le public rezultatul, pana nu vedem ce-i cu ele- cer expertiza criminalistica, in cazul de fatza analiza grafologica. Cu fotocopiile in fatza, in cateva zile, niste experti grafologi acreditati ar fi dat rezultatul. Apoi, functie de rezultat, se proceda in consecinta. Descreieratii au avut grija se se antepronunte, fara drept de apel, dupa cum bine se vede. Pentru cei lor au mai bagat camere de supraveghere, pentru ce aia, a mamii lor intercepteaza telefoanele sefilor si membrilor comisiilor, pentru ce se cheltuiesc bani, ca sa dea de lucru la toate pitzipoancele si cocalarii din sistemul ala, stim noi care ? Pentru ce ?!

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 13:41

  Doi la mana. Terorismul instituit in invatamant, de gasca basisto-sereista, a stricat profesorii la cap. Profesorii si elevii, de o maniera APRIORICA sunt infractori, iar daca nu sunt dovediti, sigur ar putea sa fie - asa se gandeste. Oficiali din sistem, altfel niste boraturi sinistre, niste politruci pe care nu mi-as da nici mucii din nas, intr-o lume normala, aplica reglementarile Talionului. Am cunoscut niste insi din zonele alea, in diverse ocazii, care, pur si simplu, m-au scarbit de viata. Indicii - gandire, stil, prestatie. Deci, inainte de a da cu toporul, in stanga si-n dreapta, trebuiau SA CERCETEZE. Nu sa anuleze, nu sa faca tzircusul care s-a vazut, ci sa investigheze,chiar daca ar fi amanat publicarea rezultatelor. Acum, inteleg ca cei doi elevi au deschis actiune in instanta. Sa-i pazeasca BUNUL DUMNEZEU pe indivizii aia din comisie, daca se va dovedi ca au anulat aiurea teze. In locul lor, le-as cere niste despagubiri in civil, de dracul i-ar lua, cu toate neamurile lor.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 iulie 2017 13:30

  Legea e un INSTRUMENT, de care te servesti sa duci lucrurile intr-o anumita directie, pentru binele public. Ars aequi et boni, care va sa zica. Uite, daca io constatam asa ceva, cu tezele cu pricina, procedam in felul urmator. Comparam sumar mostrele de scris. M-am uitat de curiozitate, pe ce s-a dat publicitatii. Pe una din ele, stilul de formare a literelor semana iizbitor. Pe cea de-a doua nu ma pronunt, n-am vazut-o. Era o prima ciudatenie, generatoare de suspiciuni. Cu toate acestea, evaluam tezele respective, puneam nota. Insa, fiind suspiciunea asupra lor, ceream 3 experti grafologi independenti, de la INEC. Daca aia ziceau ca e ok, adica ca e una si aceiasi persoana, in teza respectiva, afisam, la final, notele care au rezultat de la corectare. Eventual, obtineam o amanare a publicarii rezultatelor, date fiind suspiciunile ce planau asupra lor. De ce difera scrisul ? Vad doua posibilitati, ca unul care m-am jucat inclusiv cu analiza grafologica. Poate sa fie stress extrem, generator de tulburari neuro-motorii, care sa determine inclusiv modificari ale scriiturii, de la o pagina la alta - asta nu e ipoteza, e certitudine. Poate sa mai fie teribilism infantil, insa asta nu se poate dovedi. Adica, s-o fi facut pe grozavii. Deci, daca aia n-au fost eliminati din examen pentru frauda, supraveghetorii si-au facut treaba, si nimeni din comisie n-a intervenit pe teze, lucrarile elevilor sunt perfect valide. Una la mana.

  raspunde comentariului
 • elena

  13 iulie 2017 8:59

  Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre blazar906gmail.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design