De ce îi cumpără PSD-iștii țigări lui Liviu Dragnea | OPINIE

de Cristian Hagi , 05 februarie 2017 - stire actualizata la ora 13:37, 05 februarie 2017
De ce îi cumpără PSD-iștii țigări lui Liviu Dragnea | OPINIE

Liviu Dragnea le dă liderilor PSD un test de fidelitate deloc inedit: îi trimite după țigări. O spune, într-un interviu RFI, Dumitru Borțun, fost consilier al lui Ion Iliescu, citat de România liberă: ”Nu este glumă. Vorbesc serios. Îi trimite după țigări și le vede reacția. Dacă respectivul zice <<Da, șefu’! De la care să iau, de la colțul din dreapta sau de la colțul din stânga?>>, rămâne. Dacă se uită jenat că este pus să plece după țigări sau spune <<Nu>>, acesta din urmă nu mai are carieră politică lângă Dragnea. Vreau să înțelegeți ce tipuri umane sunt prezente acum la conducerea partidului și prin urmare la formarea guvernului, la conducerea țării”, a spus Borțun.

Gestul lui Dragnea nu vine pentru a acoperi lipsa de tutun a fumătorului înrăit, ci pentru a măsura gradul de obediență al ”supușilor” din PSD. Gestul său mi-a adus aminte de un studiu despre care am mai scris, dar care merită amintit în acest context.

Un profesor olandez, Geert Hofstede, a studiat și publicat o lucrare despre comportamentul organizațional din câteva zeci de țări. Acesta a identificat cinci variabile care diferențiază o cultură de alta. Una dintre ele este individualismul. În 2005, doi profesori universitari, Ioan Mihuț și Dan Lungescu, de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, au preluat metodologia sa și au realizat un sondaj la nivelul întregii țări publicat în lucrarea ”Dimensiuni culturale în managementul românesc”.

Una dintre variabilele analizate se numește ”ecartul puterii” (EP). ”Ecartul puterii exprimă gradul de egalitate sau inegalitate dintre membrii unei societăţi. O valoare mare arată că inegalităţile în ceea ce priveşte puterea şi averea sunt conservate şi mărite; în acest tip de societăţi există un sistem de caste care nu permite urcarea cetăţenilor pe scara socială. O valoare mică a EP arată că diferenţele de putere şi avere dintre cetăţeni sunt reduse sau chiar înlăturate; în aceste societăţi se urmăresc egalitatea şi oportunităţile pentru toată lumea [...]. Ecartul puterii poate fi definit şi de raporturile dintre subaltern şi şef – într-o viziune mai largă, prin raporturile dintre doi indivizi cu statut diferit (ca nivel). Un ecart mare al puterii este sinonim cu un conformism social puternic, cu supunerea faţă de un statut superior. Această supunere priveşte atât relaţiile din cadrul familiei (copil – părinte, soţie – soţ, frate mai mic – frate mai mare), cât şi cele organizaţionale (subaltern – manager) sau general-sociale (cetăţean simplu – celebritate sau personalitate, om sărac – om bogat, ş.a.m.d.)”, scriu profesorii români.

Potrivit acestora, stilul managerial este autocrat (dictatorial) sau paternalist, în funcţie de alte caracteristici sociale. ”Subalternii îşi "dezvoltă" lipsa de iniţiativă şi se lasă conduşi; de fapt, chiar au nevoie de un management autoritar [...]. Nu este permisă contrazicerea pe faţă a şefului, se consideră că acesta " are întotdeauna dreptate". Pentru a câştiga un statut informal ceva mai înalt, subalternii nu îşi concurează superiorii ierarhici, ci încearcă să "intre în graţiile şefului", printr-un comportament adesea slugarnic: nu îl contrazic, încearcă să-i îndeplinească orice ordin (sau lasă să pară că îndeplinesc ordinul), chiar dacă ordinul iese din cadrul organizaţional, îi acceptă orice elemente de comportament, recurg la laude şi linguşiri, încearcă să îşi "sape" colegii. Aşadar, EP măsoară şi slugărnicia membrilor unei culturi. Acest conformism ierarhic vizează nu atât postul ocupat sau funcţia deţinută de o persoană într-o structură formală, cât persoana care, deţinând acel post sau acea funcţie, primeşte un rang social ridicat”, se arat în studiul profesorilor transilvăneni.

Pentru a măsura cu exactitate ecartul puterii, au realizat, cum spuneam, un studiu. Au adresat unui eșantion prezentativ patru întrebări: ”Credeţi că persoanele care ştiu să "se pună bine" cu şefii lor sunt favorizate de aceştia?”, ”Dacă şeful nu are dreptate, este bine ca subalternii să îl contrazică?”, ”Aveţi colegi care încearcă să "se pună bine" cu şefii lor pentru a obţine diverse avantaje?” și, cea mai importantă: ”În timpul programului de lucru şeful vă roagă să mergeţi să-i cumpăraţi un ziar. Ce faceţi?”. Ultima întrebare este ”un indicator foarte fidel al ecartului puterii, fiind un element definitoriu: într-o cultură cu un EP ridicat, subalternii se conformează tuturor ordinelor şefilor, managementul este caracterizat printr-un abuz de putere. În al doilea rând, formularea acestei întrebări i-a făcut pe respondenţi să descrie o situaţie existentă – chiar dacă se referă la persoana proprie, nu vizează opinia, iar aceştia nu s-au simţit ruşinaţi de alegerea unei anumite variante”, spun profesorii Ioan Mihuț și Dan Lungescu. Respondenții au avut patru variante de răspuns: (1) refuz categoric; (2) mă deranjează, dar merg; (3) mi se pare normal să merg; (4) nici nu aştept să fiu rugat, îl întreb chiar eu dacă doreşte să-i aduc ceva (îmi face plăcere să-l ajut). Din 927 de persoane, numai 73 au ales primul răspuns, care indică un EP mic. 521 au ales varianta a doua, 227 varianta a treia și 106 varianta a patra. În concluzie, numai 8% din români s-ar opune ordinelor abuzive ale superiorilor ierarhici, în timp ce 56,2% s-ar opune ordinelor, dar nu au curajul să o facă. ”Această lipsă de curaj nu trebuie înţeleasă doar ca frică de repercusiuni explicite, ci şi pe plan moral. Foarte multe persoane consideră normală ascultarea necondiţionată a şefului, şi destul de multe recunosc că au un comportament ceva mai slugarnic”, spun autorii studiului.

Concluzia profesorilor: indicele EP este foarte mare în România. Cercetătorul olandez spunea că valoarea EP în România este de 90. Suntem la aproximativ același nivel cu India – 77 și Mexic - 81. Mai rău stă Rusia – 93. Țările în care oamenii nu se duc să cumpere țigări dacă sunt trimiși de șefi și care au un EP mic sunt – deloc întâmplător – și țările bogate: Germania – 35, SUA – 40, Canada – 39, Australia – 36, Marea Britanie – 35. Indicele EP în Ungaria este 46, iar în Pakistan este 55.

Probabil că Liviu Dragnea nu a citit acest studiu. !!!Nu este întâmplător că țările bogate au un ecart al puterii mic. Șeful nu are întotdeauna dreptate, iar din ideile subalternilor, din contraziceri, din dezbatere, din brain-storming izvorăsc întotdeauna ideai mai bune.

În PSD se vorbește despre dictatură. Nu știu dacă este așa, dar modalitatea de filtrare a liderilor despre care vorbește fostul consilier al lui Ion Iliescu este o explicație a faptului că numai foarte puțini social democrați i se opun lui Liviu Dragnea. Partidul și România ar avea o soartă mai bună dacă majoritatea liderilor i-ar spunea președintelui, atunci când îi trimite după țigări, să coboare el însuși să-și cumpere. O plimbare pe jos în afara sediului face bine. În condițiile actuale însă, PSD are soarta pe care și-o merită. N-aș vrea însă ca Liviu Dragnea să ne trimită pe toți, membri de partid sau nu, să îi cumpărăm țigări.

 

 

 

 

Comentarii

 • Devil Shaiseh

  06 februarie 2017 2:17

  Este interesanta informatia. Exista atatea metode de a deveni lider. Varianta asta din epoca de piatra nu o stiam. Fiind vorba despre un viciu putem spune ca este o metoda totodata primitiva si diabolica. Este intradevar un personaj periculos pentru ca minte ma bine ca Ponta si fura pe fata.

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  06 februarie 2017 2:17

  Este interesanta informatia. Exista atatea metode de a deveni lider. Varianta asta din epoca de piatra nu o stiam. Fiind vorba despre un viciu putem spune ca este o metoda totodata primitiva si diabolica. Este intradevar un personaj periculos pentru ca minte ma bine ca Ponta si fura pe fata.

  raspunde comentariului
 • gancea

  04 februarie 2017 17:14

  Am putea scapa usor de impielitatul de Draknea daca slugarnicii nu i-ar mai cumpara tigari. Pai nu ?????????

  raspunde comentariului
 • DNA-D UMNEZEU N E A JUTA !

  04 februarie 2017 12:14

  AHA ! DAR ATENTIE CA ASTA DRAGONU E IN STARE DE ORICE CA SA SE SALVEZE , POATE CHIAR SI SA SE LASE DE FUMAT CU RISCUL SA AIBA ATAC CEREBRAL ... SIGUR CA RECOMANDAREA NOASTRA AR FI SA SE LASE DE POLITICA DE BUNA VOIE INAINTE SA I SE APLICE LEGEA ...SPERAM SA NU FIE UITATI NICI ADUCATORII DE TIGARI ...SI SA NE RUGAQM PENTRU DNA ADICA D...UMNEZEU N...E A...JUTA !

  raspunde comentariului
 • adi

  04 februarie 2017 12:08

  Foarte adevarat. Mie mi-au trebuit 5 ani in Germania ca sa inteleg ca o discutie constructiva cu seful nu imi pune neaparat in pericol jobul. 5 ani ca sa realizez cat de spalata pe creier eram, ca o idee buna venita de jos nu e totdeauna prost primita sau mai rau, insusita de sef. Ultima mi s-a intamplat in Romania cu diversi sefi. 5 ani ca sa inteleg cum sa imi dezvolt initiativa... In Romania suntem spalati de initiative chiar si in facultate, nu mai zic de scoala. Un singur lucru as vrea sa comentez, obedienta fata de fratele mai mare e insignifianta cand fratele mai mic e baiat. Suntem o societate patriarhala si prin educatia data de mame, deci femei.

  raspunde comentariului
  • angela

   04 februarie 2017 13:39

   Intr-adevăr, una din "tezele" principale ale miscarii feministe era că dacă vrem să se schimbe ceva în societate, trebuie să schimbăm nu mentalitatea bărbaților, ci pe cea a femeilor, pentru că ele sunt cele care îi educă pe bărbați.

   raspunde comentariului
 • @simbad

  04 februarie 2017 12:02

  Mai pune mana pe carte si ia-ti bacul ,pe bune.

  raspunde comentariului
 • asta-i romania

  04 februarie 2017 12:00

  un articol excelent ,care incearca sa deschida capul unor idioti, este combatut la comanda,ridiculizat, neantizat de dusmanii acestui popor,deghizati in pieile de oaie ale umanismului.SA VA FIE RUSINE

  raspunde comentariului
 • spok

  04 februarie 2017 11:11

  Nu știu dacă mai exista în testele de evaluare pentru angajările din sistem acea întrebare cu șeful sau directorul ce suferă de o migrena teribila iar aspirantul la postul mult visat este pus în postura de a decide dacă merge la farmacie sa-i cumpere lu' sefu' calmantu' sau alege din variantele ajutătoare cum sa se fofileze invocând volumul mare de munca sau ca ar fi interzisa părăsirea locului de munca în alte scopuri decât cele prevazute prin lege...Te poți șterge la posterior cu studiul la care faci referire.Băieții și-au luat marafeții alegând varianta cu - ma duc la farmacie dar cum ajung la birou recuperez de îndată timpul pierdut muncind mai cu sârg...cauta și tu ceva mai interesant...fără capra și spada...

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 11:10

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!! ...IQ.60.....CEA MAI DESTEAPTA MAimuta are iq=60.

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 10:37

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!!

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 10:37

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!!

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 10:37

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!!

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 10:37

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!!

  raspunde comentariului
 • NARAMZOIU ROMICA

  04 februarie 2017 10:37

  SI IN TIMPUL LUI HOMO SAPIENS, HOMO DE NEANDERTHAL ERAU ACELASI PRINCIPII PE SCARA SOCIALA .PROBABIL LA VINATOARE CAND SEFUL DE TRIB DADEA ORDIN CINE SA OMOARE MAMUTUL IMEDIAT SE CONFORMAU SUBALTERNII. ASA CA NU AM EVOLUAT LA ACXEST CAPITOL SI DE AICI REZULTA EFECTUL DE TURMA. DACA MAGARUL INTRA-N APA SI SE INEACA, SI OILE VOR PATI LA FEL......PROBABIL ASA SE VA-NTAMPLA SI CU PSD-UL ALTE PARTIDE.....DEPINDE DE IQ-UL ''MAGARULUI''...DA DOAMNE !!!!

  raspunde comentariului
 • Anda

  04 februarie 2017 9:39

  Ce preocupări poate avea un jurnalist!Si la noi la serviciu,când unul din colegi iese sa își cumpere ceva de mâncare,ii dam bani sa ne cumpere di noua cate ceva.Intre colegi nu se pune problema obedientei,ci a colegialității.Nu ajungea ca in toate articolele din România Libera este cultivat genul omului egoist,răutăcios,denunțător,șantajist...Acum vreți sa spuneți si ca a fi bun coleg ar însemna ca nu ai coloană vertebrala.

  raspunde comentariului
 • bebe cotimani

  04 februarie 2017 9:32

  daca in Romania e 90 si Ungaria e 46 ,de ce Orban face ce vrea acolo iar aici Dragnea sau Ponta NU FACE CE VREA..??

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design