18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce am uitat atât de repede 
de tragedia 
de la #Colectiv?...

De ce am uitat atât de repede 
de tragedia 
de la #Colectiv? | OPINIE

Este limpede la un an de la tragedia trăită la Colectiv şi la împlinirea unui an de la moartea poliţistului Gigină că societatea românească nu a învăţat o mare parte din lecţiile pe care ar fi trebuit să le înveţe, lucru care ne va dăuna grav şi în următorii 4 ani.

Prima revendicare a fost aceea de a mătura guvernul politic de la acea vreme şi de a solicita imperativ o nouă clasă politică. A fost măturat nu doar Ponta, în urma unei manifestaţii foarte mari, ci încrengătura de complicităţi aglutinate în jurul UNPR, formaţiunea acelui primar pierdut în negura vremii care a apărut în faţa camerelor de luat vederi, după tragedie, să ne spună că dosarul clubului era în regulă, la zi cu toate avizele, pentru ca mai apoi să propună un monument în numele celor care şi-au pierdut viaţa. După un an, solicitarea unui guvern tehnocrat este împlinită, dar este puţin probabil să reziste alegerilor parlamentare din decembrie. Victor Ponta, în schimb, declară aşa la România TV, iar eu redau fără comentarii: „Până în 11 decembrie nu vor mai fi minuni, Doamne ferește!, nu ştiu în ce să bat să nu se mai organizeze încă vreun Colectiv sau ceva“.

Reformarea clasei politice nu s-a produs şi nici nu se va produce după 11 decembrie. Acel an în care partidele să îşi facă ordine prin ogradă a trecut, principalul partid al ţării, PSD, continuă să fie condus de un condamnat penal (chiar dacă votanţii, în caz de vot multiplu la parlamentarele din acest an, vor fi acum filmaţi cu camere de luat vederi), iar singura alternativă internă conturată e un multiplu inculpat DNA cu averea sub sechestru, dovedit irevocabil şi plagiator de forul responsabil din educaţie, care a fost între timp măcelărit legislativ de colegii săi de partid. Principalul partid de opoziţie a fost condus până de curând de un inculpat DNA (s-a retras din prima zi din politică, totuşi) şi propune la Maramureş, de pildă, figuri proaspete-proaspete, reprezentative pentru reformă: pe Anca Boagiu strămutată din Bucureşti şi pe mama primarului traseist, penal şi câştigător din puşcărie al încă unui mandat de edil. Ni se explică cinic că doamna este un stâlp al comunităţii care îndeplineşte toate criteriile de etică. Rădăcina tuturor acestor rele este influența în politică a banilor negri câştigaţi din contracte cu statul care apoi, spălaţi niţel, devin bani de sondaje, bani de plătit datorii politice, bani pentru a te pune candidat la Consiliul Judeţean X etc. Iar dacă vă doriţi alternativa Albă-ca-Zăpada, numărul 2 din partid este taman consultantul Bechtel pentru Autostrada Transilvania (un preţ „ieftin ca braga“ de 1,4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri).

O altă revendicare unde nu s-a făcut aproape nimic este cea din domeniul medical. Sistemul în ansamblul său, chiar condus de un ministru fost ONG-ist care a fondat reţeaua citosta-ticelor, nu este fundamental mai performant decât la data incidentului de la Colectiv, deşi tratamentul catastrofal al victimelor a fost, o vreme, principala legitimare a Guvernului. Chiar ministrul recunoaşte că România nu poate face faţă azi unei tragedii de proporţiile celei de la Colectiv, iar performanţele sistemului sanitar sunt din ce în ce mai modeste, sub toate guvernările. Acea secţie de arşi dotată la standard, dar închisă de tot este în continuare, înţeleg, nefuncţională, deşi directorii spitalului respectiv au fost destituiţi. Toată mizeria ascunsă sub preş cu privire la infecţiile intraspitalicești a fost dezvăluită de jurnalişti de investigaţie, însă măsuri notabile pentru schimbări de sistem în acest domeniu nu s-au făcut, musca intră în continuare pe geam în saloanele care au bolnavi cu plăgi deschise.

Revendicarea cu privire la întreruperea finanţării publice a Catedralei Mântuirii Neamului o fi fost respectată în mare parte de Guvern (nu şi de primăriile darnice cu banii altora), însă cea mai flagrantă nerespectare a spiritului protestelor de la #Colectiv o constituie gestionarea manifestaţiilor publice şi intervenţiile Jandarmeriei. Cum au demonstrat din plin şi evenimentele din ultimele zile, deşi violența împotriva manifestanţilor nu mai este cea, de exemplu, de la Pungeşti, este limpede că mai avem de parcurs nişte paşi înainte de a putea să progresăm de la stadiul de „Băgaţi cultura în dubă“ sau „Băgaţi unirea cu Moldova în dubă“ la stadiul de acţiune poliţienească ce protejează, cultivă şi apără manifestaţiile pu-blice, democratice, fără a încerca să le introducă în ţarc, fără amenzi pentru motive aiuritoare, fără a folosi ordine MAI nepublicate în Monitorul Oficial. Dreptul de a manifesta liber, unul dintre puţinele drepturi care a ţâşnit din Revoluţia din Decem-brie 1989 neştirbit de autorităţi, este erodat continuu. Formele merg de la restricţionarea legislativă a locurilor de protest (nu se mai poate, de pildă, protesta în faţa Palatului Victoria sau în faţa clădirii fostului CC, ci doar într‑un ţarc la distanţă) la tergiversări în comisiile din primării care stabilesc condiţiile și până la amenzi pentru organizatori pe motive puerile. Ce e mai insidios, în bătălii de la legea privind interceptările telefonice până la ultimul război SIPI-SRI, regăsim forme instituționalizate, la vedere, de opacitate administrativă (uneori prin clasificare), de obstrucționare chiar a societății civile care a mai rămas și a puținilor jurnaliști de investigație onești care încă mai sunt pe baricade.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă