14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDansul de bucurie al penalilor | OPINIE

Dansul de bucurie al penalilor | OPINIE

Penalii au prins glas. De câteva săptămâni, după alegeri, am văzut multe cazuri de condamnați penal care îi critică în mod abject pe românii care au ieșit în stradă. Un fost primar de municipiu din județul Constanța, găsit vinovat pentru faptele sale, fapte pentru care a făcut cunoștință, pentru câteva luni, cu aerul strâmt din închisori, exultă acum. Președintele României este un trădător de țară, un străin, evident, nu ca el, nu ca noi, olteni, dobrogeni, munteni, români dârzi și aprigi, din tată-n fiu.

De ce au prins glas corupții? Pentru că au simțit mirosul libertății. Nu le mai este frică de închisoare. Discursul din ultima perioadă se centrează pe ideea de a recupera prejudiciul. ”De ce să facă și închisoare? Important este să acopere paguba”. Ce ne facem cu primarii care muncesc pe salarii de 3.500 de lei, dar au averi de zeci de milioane de euro? Cu bugetari ajunși la conducerea țării care au imperii construite din salarii de la stat, din care alții nu își pot cumpăra nici o mașină decentă? Dacă tot ce riscă este restituirea prejudiciului (și eventual pierderea unui loc de muncă), ce resort îi va îndemna să nu mai fure?

Când creezi un prejudiciul de milioane de euro, dar nu stai în pușcărie decât câteva luni, mai că îți vine să încerci din nou. Prejudiciu recuperat? O glumă. Doar pregătește guvernul Grindeanu o lege a grațierii în care întâi ești eliberat și de-abia apoi, în termen de un an, poți plăti prejudiciul. Dacă nu cumva în acest an se schimbă ceva. De ce acest termen de grație? Ca să aibă oamenii timp să strângă bani, mi-a spus un specialist. Cu alte cuvinte, să îi dăm ocazia să fure din nou, mă gândesc, ce om cinstit face câteva milioane de euro pe an?

A mai apărut o categorie de penali care a prins glas. Cei care sunt cercetați penal, dar în ale căror dosare nu s-a dat încă o soluție definitivă și irevocabilă. Aceștia sunt mai vocali. Sunt ca animalele prinse cu un singur picior în capcană, zbaterilor de a se elibera sunt cu atât mai violente cu cât simt acum mirosul libertății în nări. Am văzut oameni din această categorie. Când se începea condamnarea penală, erau mieroși, sunau prin redacții ca să ceară sprijin. Acum sunt de o aroganță greu de imaginat. Timpurile s-au schimbat și oamenii simt că România redevine a lor.

Bucuriei penalilor li se contrapune îndârjirea manifestanților. Efortul de a ieși de aproape două săptămâni în stradă nu este înțeles de specia penalilor. Se uită cu groază la sutele de mii de oameni și îi pun pe toți în aceeași categorie, a manipulaților, a amărâților care ies ca să le mai dea Soroș bani de-o pâine. Nu înțeleg de ce. Într-o scenă dureroasă din ”Cel mai iubit dintre pământeni”, gardianul, un om simplu, torționar prin circumstanțe native, îi lovește în cap pe deținuți, pentru că simte că diferența dintre el și ei, tot oameni cu două mâini și două picioare, acolo el. Astăzi, din fericire, protestatarii nu sunt loviți, dar simt în privirea celor care stau pe margine și critică aceeași nedumerire: „Ce specie ciudată de om e și acesta?”

Avântul pe care l-au luat corupții are la bază însuși actul de justiție. Când ești acuzat de prejudicii de milioane de euro și stai în închisoare mai puțin de un an, adică tot atât cât un profesor care a luat șpagă câteva sute de lei la Bacalaureat, parcă prinzi aripi. Exact ca atunci când dosarele în care ești cercetat bat pasul pe loc. Există pe rolul instanțelor cazuri cu prejudicii record, de peste 100 de milioane de euro, potrivit DNA, care se judecă de zece ani, care au avut peste 100 de înfățișări, dar care sunt încă departe de o soluție.

Dansul acesta de bucurie al penalilor nu se va termina prea curând. Așa sunt eu, mai pesimist. Uitați-vă la oamenii care sunt puși în funcții de conducere. Dacă ești cercetat pentru că ai fi primit 19 șpăgi, ești bun de secretar de stat. Sunt atât de multe exemple încât nu mi-ar ajunge dimineața aceasta să le înșir pe toate. Ba mai mult, dacă fostul primar cu care am început acest articol ar candida, probabil ar câștiga alegerile.

Dacă mi-ați fi spus, însă, acum o lună, că peste 500.000 de oameni vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva corupției nu aș fi crezut.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă