Creier și gândire. Două lucruri diferite? | OPINIE

de Alexandru Vlad Ciurea , 03 august 2017 - stire actualizata la ora 13:23, 03 august 2017
Creier și gândire. Două lucruri diferite? | OPINIE

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, la 22 iulie, omenirea a celebrat Ziua Mondială a Creierului. O zi specială, introdusă în marele „calendar” comun de puțină vreme, acum patru ani. Specialiștii – mă refer aici la medicii care tratează suferințele creierului – au decis că este momentul declanșării unei ample campanii de conștientizare a decidenților politici din întreaga lume în legătură cu această temă. „Afecțiunile neurologice lipsesc în mare parte din agendele națio-nale și internaționale de sănătate”, a declarat, acum patru ani, când s-a stabilit data Zilei Mondiale a Creierului, dr. Raad Shakir, președintele Federației Mondiale de Neurologie (WFN). Ziua Mondială a Creierului coincide cu ziua în care a fost înființată această federație, în 1957.

Prima celulă a organismului recunoscută ca funcțională este celula nervoasă. După aceea urmează celula cardiacă. Dezvoltarea sistemului nervos începe în a treia săptămână de viață, iar în cea de-a patra începe formarea viitorului trunchi cerebral. Poate sunt lucruri despre evoluția acestui organ deosebit pe care le știți. Poate nu. Dar, așa cum „știm tot” despre inimă sau ficat (mai ales când sunt în suferință), este bine să știm și despre creier mai mult.

Creierul poate trăi 300 de ani

Un alt lucru dovedit științific este faptul că adulții pierd un neuron pe secundă. Dar, chiar și așa, encefalul uman poate trăi… 300 de ani. Avem o serioasă „rezervă” de neuroni. Există o serie de factori care influențează și cresc rata de apoptoză a neuronilor („moartea programată a celulei neurale”). Aceștia includ elementul vascular cerebral, dar și insuficiența substanțelor de suport cerebrale nutriționale (glucide, minerale care își au originea în legume și fructe). Astfel, toxinele endogene și exogene – stresul, fumatul, alcoolul sau drogurile – influențea-ză puternic viața creierului. La fel cum influențează și afectează structurile neurale traumatismele cranio-cerebrale repetate, expunerea la radiații și chiar și telefonia mobilă.

Creierul este mai „deștept” decât computerul

Deși există multe legende despre geniile al căror creier s-a dovedit a fi mai mare decât media, nu s-a putut stabili științific o legătură majoră între mărimea volumului cerebral și funcțiile majore ale acestuia: inteligență, memorie, decizie sau cogniție. Este adevărat, au existat persoane cu un volum cerebral recunoscut mare și cu o inteligență peste medie: Newton, Napoleon Bonaparte, Tesla, Beethoven. Sau Nicolae Iorga, ca să dau un exemplu de la noi.

În altă ordine de idei, revenind la zilele noastre, știm că inteligența umană (creierul) a creat computerele. S-a născut, firesc, întrebarea legată de „concurența” dintre creier și computer. Care „gândește” mai mult și mai bine? Răspunsul a venit, firesc, din Japonia: un test științific a arătat că 83.000 de procesoare pot replica 1% din funcția cerebrală pentru 1 secundă în… 40 de minute. Cu alte cuvinte, creierul este mai inteligent. Nu știu ce va urma, știința se dezvoltă cu o viteză fantastică și este posibil orice în această competiție a viitorului.

Dar, așa cum procesoarele cunosc o evoluție fantastică, e bine de știut că și creierul poate fi antrenat. „Brain-fitness”-ul în-seamnă menținerea în formă a creierului: trezirea cât mai devreme dimineața, 3 mese pe zi (ultima până la ora 19.00), un consum de 2 litri de apă pe zi, 7-8 ore de somn noaptea, sport și mișcare. Bucuria de a trăi, căutarea frumuseții, arta, cățelul sau pisica sunt tot atâtea căi de a menține creierul sănătos. Poate nu este lipsit de importanță să știți că randamentul maxim al creierului este între orele zece și douăsprezece în prima parte a zilei.

Oare gândim atât cât poate creierul nostru?

Pe de altă parte, creierul este partea „hard” a gândirii. Îi cunoaștem, în bună măsură, anatomia și fiziologia. Știm unde sunt centrii vorbirii, ai văzului sau ai auzului. Dar, când ne uităm de jur-împrejurul nostru și vedem și simțim dezlănțuirile de lăcomie, agresivitate, ură, intoleranță, stupiditate se cuvine să ne întrebăm: gândim? Folosim creierul la deplina sa capacitate? Stephen Hawking, savantul imobilizat într-un cărucior, a spus de curând că am ajuns să folosim creierul la maximum de capacitate. Sută la sută. Poate, în ceea ce îl privește pe acest eminent savant, care își coordonează viața doar folosindu-se de creier, este adevărat. Noi, ceilalți, mai avem un drum lung de parcurs. Este drept, l-am putea scurta dacă am stărui în învățătură, cea mai bună cale de a ne ajuta propriul creier și de a ne crea o viață sănătoasă din toate punctele de vedere. Trebuie doar să vrem!  

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  04 august 2017 18:58

  Ma dezamageste articolul domnului Ciurea. Ca specialist ar fi trebuit sa stie ca intelegerea imaginilor color steroscopice solicita probabil mult mai mult creierul dacat descoperirile stiintifice ale lui Newton si Tesla. Comparatia dintre creier si calculatore este si ea deplasata. Inteligenta artificiala este doar o reclama comerciala destinata sa goleasca buzunarele prostilor care primesc in schimb calculatore nu doar ne-inteligente dar care nici macar nu calculeaza caci sunt atat de dificil de programat incat prostii care au dat banii pe ele nu stiu sa le programeze. Cand a fost creat primul PC un grup de ingineri s-a intalnit cu un grup de oameni de afaceri. La ce e buna mashina asta au intrebat afaceristii ? Ea poate automatiza toate trenurile din SUA au raspuns inginerii. E bine au raspuns afaceristii si au dat bani pentru infiintarea industriei de PC-uri. Trenurile merg azi in SUA chiar mai rau decat mergeau atunci si multe cai ferate au fost intre timp demolate. Inventatorii PC-urilor au devenit tot mai bogati si PC-urile tot mai inutile.

  raspunde comentariului
  • Robin Hood

   05 august 2017 17:10

   Colega, esti spectaculos ca intotdeauna. Cred ca te plictisesti. Vezi ca gasesti creier la macelarie. Consumi si te lasi de superioritatea matale, ca pana la dl. prof. Ciurea mai ai mult creier de consumat.

   raspunde comentariului
   • Daniela Cucu din Ploiesti

    08 august 2017 17:34

    ....... "Si........ multe de indurat!"- as completa eu, care il cunosc pe acest OM, de peste... 42 de ani!

    raspunde comentariului
   • Daniela Cucu din Ploiesti

    08 august 2017 17:34

    ....... "Si........ multe de indurat!"- as completa eu, care il cunosc pe acest OM, de peste... 42 de ani!

    raspunde comentariului
 • Daniela Cucu din Ploiesti

  04 august 2017 12:52

  Ca TRAIESC DATORITA D-LUI PROF. DR. CIUREA, ESTE CEVA, pe care, cu trecerea timpului, L-AM LUAT CA PE CEVA SUBLIM, MARET si L-AM INTELES. Ciitind aceste postari,am observat ca devin mai bogata intelectual , stiintific si de ce nu si emotional! Asta NU MAI INTELEG! NU STIU CE A FACUT ACEST OM, CU MINE, DIN MOMENTUL IN CARE M-A SALVAT, IN ANUL 1976 dar cred ca "MI-A IMPLANTAT" CEVA, IN CREIERUL MEU, CARE-MI "DICTEAZA" TOATA VIATA "NU-L UITA PE MEDICUL CIUREA, CARE TI-A DAT GANDIREA!" Asa o fi? Eu.... NU MAI STIU CE SA CRED dar, cu trecerea anilor, pe langa faptul ca acest medic, mi-a salvat viata, candva, acum ma ajuta sa imi mentin creierul in perfecta stare de functionare, sa ma cultiv sa TRAIESC CU ADEVARAT! TOATA STIMA, PENTRU ACEST MARE MEDIC! SA NE TRAIASCA SI SA NE INSANATOSEASCA, IN CONTINUARE! E DUMNEZEUL MEU, IN FATA CARUIA , MA PLEC SI MA INCHIN! II MULTUMESC CA TRAIESC SI GANDESC!

  raspunde comentariului
 • Gabriel Vacariu

  03 august 2017 14:48
 • Costin Stefan

  03 august 2017 12:13

  Chiar si un singur articol ca acesta pe zi, ar fi suficient ca sa merite sa te abonezi la ROMANIA LIBERA, chiar daca banii putini abia de-ti ajung sa traiesti.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design