7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCea mai rezonabilă catastrofă: un Cioloș reîncălzit, cu carnet de partid |...

Cea mai rezonabilă catastrofă: un Cioloș reîncălzit, cu carnet de partid | OPINIE

Dacă mi s-ar pune pistolul la tâmplă și aș fi obligat să spun care cred că este cea mai bună opțiune dintre toate dezastrele ce ar putea să apară după alegeri la Palatul Victoria, aș răspunde Dacian Cioloș. Asta este tot ce poate da mai bun această clasă politică, în anul de grație 2016. Programul său „România 100“ este pur și simplu trist. Nu spune nimic. Nu deranjează pe nimeni. Doar plictiseala pe care o emană este supărătoare. Cine poate să nu fie de acord cu „dezvoltarea unui program național de promovare a sportului de masă“? Îmi este foarte neclar ce înseamnă această sintagmă preluată din regimul stalinist – „sport de masă“, dar nu ne mai încurcăm în detalii.

Nu vreau să distrug entuziasmul unui public mereu în căutarea salvatorului națiunii. Am văzut piesa de nenumărate ori, de la Emil Constantinescu, în 1996, la Klaus Iohannis, în 2014. Toți știm cum s-a terminat, dar la fel de bine știm și faptul că, atunci când se creează un val de susținere precum cel pe care se află acum actualul premier, nu are sens să-i stai în cale. Eu doar cârtesc de pe margine și spun că în spatele acestei icoane s-ar putea ascunde un soi de USL 2.0, care va face niș-te schimbări cosmetice, dar va păstra neatins răul din sistemul de partid și de stat. Și cripto-candidatul Cioloș, și principalii competitori poli-tici intră în cursa electorală evitând cele mai sensibile subiecte: școala, educația și justiția. „Susțin o Românie sănătoasă“ e o bună lozincă de campanie (poate chiar de campanie prezidențială), dar asta nu schimbă nimic pe fond. Construirea unor spitale noi pare o propunere atractivă, dar măsura va fi doar o uriașă sursă de corupție. Cazul spitalului regional de la Iași, unde autoritățile locale au propriile aranjamente legate de tere-nul pe care va fi construit – o mlaștină, este exemplar. Dar nu trebuie să mergem până la Iași, uitați-vă la București: Sorin Oprescu a pompat 90 de milioane de lei în noul spi-tal de copii, iar clădirea este inutilizabilă. Nu are ambulatoriu, nu este racordată la utilități și nimeni nu știe când se vor rezolva aceste probleme. Un partid liberal ar fi trebuit să-i ceară lui Cioloș măsuri de dreapta, fiindcă este evident că statul a eșuat în administrarea sistemului de sănătate.

„Susțin o Românie cu ade-vărat educată“, declară premierul. Nu-l cred, atâta vreme cât guvernul său nu s-a atins de nici una dintre pseudo-aca-de-miile de impostori, inclusiv cea înființată de Gabriel Oprea. Aparent, ele consumă puțini bani de la buget. Aparent. Dar uitați-vă că, în fie-care iarnă, apar știrile despre copiii care merg ore întregi pe jos la școală. Li s-a stricat microbuzul. Comuna nu are bani de motorină. Nu au resurse pentru angajarea unui șofer. La ei nu ajung niciodată banii, în timp ce ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, primește o indemnizație pe viață egală cu salariul mediu pe economie pentru simplul fapt că face parte din academia lui Oprea.

Sunt doar câteva exemple despre ceea ce putea discuta în această campanie, în loc să ni se servească niște lozinci pe care le aud din 1990, într-o formă sau alta. În locul unor elemente concrete, Cioloș s-a refugiat în niște promisiuni goale de conținut. Îl înțeleg, strict dintr-o perspectivă politică: partidele de la care așteaptă susținere, PNL și, foarte probabil, PSD, nu vor un premier care să se atingă de principalele lor surse de bani. Din această perspectivă, mă întreb: ce va putea face acest premier având susținerea politică a unor parlamentari la fel de răi și de dubioși ca și cei de acum? Ce oferte au PSD și PNL pentru principalele ministere? De aceea insistă toate taberele, inclusiv Klaus Iohannis, pentru guvern politic: s-au săturat de tehnocrați care, chiar dacă nu au răsturnat lumea, au stricat, pe ici, pe colo, niște rețele. Evident că există deja o serie de înțelegeri post-alegeri, îmi este neclar doar dacă PSD este parte sau așteaptă încă să vadă rezultatele.

Însă, cu toate aceste probleme, o spun din nou: această clasă politică nu putea produce ceva mai decent decât Dacian Cioloș. Dar România, inclusiv diaspora, cu miile de studenți de la universitățile din străinătate, putea mult mai mult. Avea nevoie de altceva. Oferta actuală va salva, poate, PNL, îl va mulțumi pe Iohannis, va mobiliza un public care oricum ar fi mers la vot, dar nu va oferi soluții reformiste. Nu-i va aduce acasă pe românii care lucrează peste hotare, nu va opri degradarea sistemului de stat din educație și din sănătate. Dar Cioloș va juca bine în parodia care ni se pregătește pentru 2018, la centenarul unirii cu Transilvania.  

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă