Moartea copilului sfâşiat de câini i-a prilejuit domnului Sorin Oprescu o emoţie copleşitoare. Nu l-am mai văzut atât de demolat sufleteşte pe domnul Oprescu de la Sărbătorile de Paşti din 2008, când, sugrumat de revoltă, ne anunţa că “sistemul ticăloşit” vrea să îi blocheze candidatura la Primăria Capitalei.
Nu i-a blocat-o şi domnul Oprescu a ajuns primar după ce l-a trimis pe “buldogul”Vasile Blaga înapoi la stăpînul său Traian Băsescu. De altfel, Oprescu l-a copleşit pe Blaga în confruntările directe. E de neuitat stupefacţia lui Blaga când Oprescu a promis că va face, în centrul Capitalei, un parc în care va aduce căprioare.
Oprescu ar fi vrut să evadeze din blana strâmtă de primar, dar a luat doar 2% la alegerile prezidenţiale din 2009. Acum, primarul vrea un referendum aparent inutil, pentru că nu este obligatoriu pentru Parlament când va vota viitoarea lege care trebuie să rezolve problema câinilor la nivel naţional. Însă, un referendum înseamnă o campanie electorală de o lună de zile, în care Sorin Oprescu va fi în centrul atenţiei pentru că, în calitate de organizator, trebuie să informeze populaţia.
Totul într-o junglă politică schimbătoare. Tensiunile din USL i-au făcut pe mulţi să parieze pe ruperea alianţei. Cei care scriu asta uită că, deşi caracterizat de Traian Băsescu drept “maimuţică”, Victor Ponta a învăţat de la partenerul său de coabitare că imaginea este mai importantă decât realitatea, chiar şi atunci când tu le controlezi pe amîndouă. Premierul ştie că ruperea USL ar însemna o majoritate fragilă, chiar dacă mulţi parlamentari nu sunt credincioşi faţă de stăpînii lor, aşa cum se spune despre câini. În plus, ruperea protocolului USL ar pune într-o poziţie incomodă, în faţa electoratului alianţei, pe cel care face primul pas.
De aceea, nu este imposibil ca înţelegerile din USL să fie respectate, iar în 2014 Crin Antonescu să fie candidatul oficial al alianţei. Asta nu l-ar împiedica să candideze, ca independent, pe iubitorul de oameni Sorin Oprescu. De altfel, asta şuşoteşc, neoficial, multe animale politice pesediste. De la cei versaţi în a-şi plasa dinţii în carotida prietenilor politici până la animăluţele care abia au intrat în parlament şi au ros primele oscioare. “Sorin a zis că dacă e primul clasat în sondaje….”, e referenul spus cu un aer de mare secret.
Chiar dacă vorbeşte, ironic, despre “vrăjitoarele” care nu îl vor la Cotroceni, Crin Antonescu ştie că pericolul vine din altă direcţie: haita pesedistă are antrenament în sfârtecarea candidaţilor “oficiali”. A simţit-o Cristian Diaconescu când haita l-a trimis în campanie pentru primărie, dar l-a lăsat fără blană, fiind ocupată să se învârtă în jurul lui Oprescu. Unii zic chiar că haita l-ar fi sacrificat pe El Însuşi în favoarea reformatorului. Oprescu singur a mirosit că ar fi fost trădat, la prima încercare de a-i conduce pe bucureşteni, în favoarea unui papagal care face, astăzi, deliciul tabloidelor.
Lupta e în desfăşurare iar Crin Antonescu s-a întors acum la sloganul liberal al anilor 90 – alungaţi lupii. Şi transmite mesaje către haită. “Vreau să fiu preşedintele României, nu candidat”, a spus Antonescu la Constanţa, după ce Radu Mazăre a mârîit la el.
La câteva zile după ce a respins rolul de iepure politic, jucat în trecut de Cristian Diaconescu, Crin Antonescu a dat de pământ cu referendumul lui Oprescu, caracterizându-l drept “inutil”.
La Bucureşti, dezbaterile despre regnul animal nu au ocolit presa. „Când un tigru şi un leu pleacă la vânătoare, nu iau cu ei şi un sconcs. Leul şi tigrul se luptă pentru putere, iar sconcsul stă pe margine şi filmează „, a comentat Ludovic Orban, iritat de cooptarea PC, alături de PSD şi PNL. Întrebarea e pentru cine va filma sconcsul.
PS Caracterizarea drept “iepure politic” a unui personaj cu rădăcinile domnului Cristian Diaoconescu nu vizează întreaga sa activitate, ci doar episodul menţionat.