10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin în faţa naţiunii

Putin în faţa naţiunii

Zilele trecute mă uitam la un serial ru-sesc care povestea viaţa lui Vasile Stalin, fiul „omului de fier“ de la Kremlin, Iosif Visarionovici Stalin. Există acolo un moment în care năbădăiosul fiu al dictatorului vine acasă şi Stalin îl ceartă pentru prostiile făcute. Tânărul Vasile îi replică: “De ce nu am voie să fac ce vreau eu, căci şi eu sunt un Stalin?“. Şi Stalin răspunde ca unul care înţelege ceva mai mult din politică: “Ştii, tu nu eşti un Stalin şi nici măcar eu nu sunt Stalin. Stalin este cel care apare în presă şi în mintea poporului!“.

Cam asta e şi cu tehnica mult mai sofisticată a lui Putin. De 15 ani Putin face un show de proporţii în faţa naţiunii. Un show televizat şi bine regizat.

An de an, timp de peste 3 ore, liderul de la Kremlin este „În linie directă“ cu presa şi poporul simplu. Oricine are dreptul să pună întrebări. Întrebările curg şi Putin, fără a apela la „notiţe“, răspunde liber la toate întrebările complicate, delicate, incomode şi unele chiar haioase.

Acest eveniment este aşteptat cu sufletul la gură de presă şi mai ales de omul simplu. A devenit un „show politic“ de mari proporţii, iar unele răspunsuri au intrat deja în folclorul popular. Cât este adevăr şi cât este regizat în tot acest mare spectacol mediatic rămâne de văzut. Cert este că Stalin are perfectă dreptate: Putin de pe ecran şi din mintea poporului este personajul politic cel mai important. Şi asta o ştie nu doar Putin, ci o ştie şi orice lider politic modern.

Ca să înţelegem cum a evoluat şi s-a degradat acest mare eveniment mediatic, l-am rugat pe unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti ruşi să-mi explice fenomenul. Invitatul meu este Oleg Kaşin, poate cel mai cunoscut şi consistent jurnalist din noul val şi un constant critic al liderului de la Kremlin. Să-l ascultăm.

În primul rând, susţine Kaşin, trebuie să înţelegem că show-ul regizat şi televizat este nu atât despre Putin, cât despre cetăţenii Rusiei. Oleg Kaşin propune 10 reguli pentru cetăţenii Rusiei în ce priveşte relaţia cu acest spectacol mediatic.

Regula nr. 1: Nu trebuie să aşteptaţi de la Putin-televizat cuvinte care să ducă la o discuţie consistentă. Aceste cuvinte nu sunt transmise pentru ca cineva să înţeleagă ceva despre Putin sau să tragă concluzii despre planurile lui. Scopul acestor „cuvinte televizate“ e altul.

Regula nr. 2: Cel care încearcă să comenteze serios spusele lui Putin fie vă induce în eroare conştient, fie este pradă marketingului agresiv al lui Putin. În orice caz, un astfel de comentator nu poate fi luat în serios.

Regula nr. 3: Cine încearcă în 2016 să facă glume pe seama momentelor vizibil regizate sau chiar a întregului show este clar lipsit de simţul umorului şi bunului gust. Ţineţi-vă mai departe de astfel de situaţii.

Regula nr. 4: Oamenii care îi trimit scrisori şi întrebări în mod sincer lui Putin sunt oameni nefericiţi care fie nu au unde să meargă după ajutor, fie n-au cu cine vorbi. În aceste întrebări, noi, ca jurnalişti, putem găsi un material foarte bogat despre Rusia actuală.  

Regula nr. 5: Cursul informativ al agenţiilor de ştiri în timpul „liniei directe“ este asemenea paginii de Facebook a unui cetăţean care are ziua de naştere. Poate că cineva a scris ceva interesant acolo, dar el nu poate citi pentru că toată pagina e plină de felicitări. Eşti nevoit să cauţi ştirile autentice şi importante prin noianul de informaţii de tipul „Putin a recunoscut că îi place grişul cu lapte“. Totul este, de fapt, un gunoi informaţional care trebuie tratat ca atare.

Regula nr. 6: Majoritatea participanţilor la „linia directă“ care ne par jalnici şi proşti s-ar putea să fie mult mai isteţi decât noi în diverse situaţii, doar că ei au ales anume un astfel de mod de a rezolva problema. Probabil au un motiv bine întemeiat.

Regula nr. 7: Citatele expresive ale lui Putin care în momentul rostirii par a avea potenţialul de a deveni aforisme se vor uita în următoarele zile. Încercaţi să vă amintiţi despre ce glumea Putin acum un an, doi, cinci în urmă. Dacă nu vă amintiţi, asta e de bine pentru că memoria noastră se împotriveşte acestui tip de umor care vrea să ne inducă forţat anumite idei şi teme false.

Regula nr. 8: Colaboratorii televiziunilor publice, cei care fac acest show, care, de altfel, sunt nişte profesionişti în domeniu, nu trebuie stigmatizaţi, pentru că alţii nu avem. Ei fac o treabă bună din punct de vedere profesional, unii cred în asta. Însă, când regimul Putin va pleca, tot ei vor fi cei care vor trebui să facă o nouă televiziune, pentru că televiziunea de opoziţie, „Dojdi“, nu e capabilă singură să refacă televiziunea rusească.

Regula nr. 9: La Putin este interesant nu ceea ce spune pe „linia directă“, ci faptul că el conduce Rusia de atâta timp şi nu se gândeşte să plece. Acest fapt este înjositor pentru Rusia, iar dacă noi luăm în serios acest show televizat şi-l urmărim, asta înseamnă că noi încercăm să ascundem acest fapt.

Regula nr. 10: Dacă voi nu vă uitaţi la „linia directă“ nu e un fapt de mândrie, ci de normalitate. Haideţi să fim cu toţii normali.   

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă