Lipsa de forţă de muncă înalt calificată ameninţă creşterea economică globală (I) | OPINIE

de Iulian Craciun , 11 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:02, 11 septembrie 2017
Lipsa de forţă de muncă înalt calificată ameninţă creşterea economică globală (I) | OPINIE

Concurenţa globală, deficitul de forţă de muncă cu competenţe în noile domenii şi demografia în schimbare vor forţa în curând companiile să utilizeze mai eficient forţa de muncă bine plătită.

În ultimele trei decenii, companiile din economiile dezvoltate au făcut progrese uriaşe în îmbunătăţirea productivităţii şi a performanţei organizaţionale pentru o întreagă categorie de domenii de activitate. Ajutaţi de progresele înregistrate în domeniul tehnologiei şi al comunicaţiilor digitale, companiile au automatizat, reorganizat şi externalizat numeroase activităţi care, în trecut, necesitau angajaţi cu normă întreagă. Mai multe locuri de muncă, a căror activitate era formată din activităţi simple, care au putut fi standardizate sau înlocuite de software, au fost automatizate sau transferate către lucrătorii din ţările cu salarii mici. 

Prin toate aceste schimbări, un volum mare de locuri de muncă a rămas în mare parte neatins: muncă ce necesită interacţiuni umane extinse. Printre aceste poziţii se numără locurile de muncă deţinute de lucrătorii din domenii cu calificare înaltă – medici, ingineri, avocaţi, manageri, reprezentanţi de vânzări, profesori şi alţi profesionişti calificaţi, care împreună servesc ca motor al economiei bazate pe cunoaştere.

Cercetările au arătat că astfel de lucrători sunt vitali pentru succesul competitiv atât al companiilor, cât şi al ţărilor. Acest segment de forţă de muncă are cea mai rapidă creştere a ocupării în ţările dezvoltate, unde ea reprezintă deja o mare parte a locurilor de muncă. Deoarece tehnologia a avut tendinţa de a completa, nu de a înlocui aceşti lucrători, până de curând multe din aceste activităţi au fost efectuate în acelaşi mod de zeci de ani.

Lucrurile nu mai stau deloc aşa. Astăzi, aceste activităţi sunt la un punct de inflexiune, deoarece concurenţa globală, lipsa de competenţe în noile tehnologi/domenii şi schimbarea demografică obligă companiile să utilizeze mai eficient personalul cel mai bine plătit. 

Angajatorii din economiile avansate ar putea fi, în curând, incapabili să găsească suficienţi absolvenţi pentru a acoperi necesarul. Cercetările mai multor institute constată că numai în Statele Unite ale Americii decalajul ar putea ajunge la 1,5 milioane de absolvenţi până la sfârşitul deceniului. 

China, unde multe companii la nivel mondial au mizat pe planuri de creştere, se confruntă cu un deficit de 23 de milioane de muncitori cu studii superioare până în 2020. O paranteză: acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru România, unde avem foarte mulţi absolvenţi care nu au fost în stare să îşi ia bacalaureatul sau, dacă au intrat la facultate, vor doar să o bifeze. Dacă am investi şi am avea o strategie coerentă în Educaţie, am putea beneficia enorm de pe urma crizei de talente din economiile dezvoltate. Vina nu este doar a unui singur partid sau guvern, este o problemă care durează de peste 20 ani. 

Cauzele acestei crize a talentelor sunt diverse. În unele economii avansate, în special în Japonia, stagnarea creşterii populaţiei înseamnă că, în curând, nu vor fi suficienţi tineri lucrători pentru a înlocui pensionarii. Subreprezentarea femeilor, în special în posturile de manageri şi directori, rămâne o problema în unele economii, în special în Germania. 
De asemenea, în ciuda progreselor tehnologice în domeniul comunicaţiilor, încă există zone geografice unde lipsa de talente într-un domeniu este o realitate, în timp ce în alte zone există surplus. În Uniunea Europeană, de exemplu, sistemele de certificare profesională naţionale diferite, precum şi barierele lingvistice şi culturale fac forţa de muncă greu de relocat. 

Nepotrivirile de acest gen se regăsesc şi în interiorul graniţelor naţionale, inclusiv în ţări care, în mod tradiţional, au o forţă de muncă mai flexibilă. Este cazul Statelor Unite ale Americii (unde mobilitatea forţei de muncă este la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani), iar rata şomajului a fost de 11,6% în Nevada, faţă de doar 3,9% în Nebraska. Acelaşi lucru se întâmplă şi în România, unde rata şomajului este mult mai mare în Moldova, comparativ cu Banatul. Chiar dacă şi-ar găsi un loc de muncă în Banat, mult mai bine plătit, mulţi refuză să se relocheze, deoarece românii sunt proprietari, în marea majoritate, şi le vine foarte greu să renunţe la casa în care stau, motiv pentru care trăiesc în sărăcie.

Lumea nu stă pe loc în jurul nostru, ci e în continuă schimbare. În acest context, companiile de top – în domeniul aviaţiei, al serviciilor financiare, al serviciilor de sănătate, al producţiei de înaltă tehnologie şi din alte industrii – explorează modalităţi de revizuire a modului în care se desfăşoară aceste activităţi calificate. Companiile care vor reuşi în aceste eforturi se vor bucura de o productivitate mai mare, de o mai mare flexibilitate în a răspunde oportunităţilor şi de un acces mai bun la baza limitată de angajaţi talentaţi. 

Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie să-şi reconsidere modul în care îşi gestionează forţa de muncă. Managerii trebuie să facă faţă provocărilor, printre care se află: regândirea locurilor de muncă, extinderea muncii la distanţă, o mai mare flexibilitate a muncii şi propria reinventare. 

Comentarii

 • Firul de praf

  12 septembrie 2017 19:41

  Ba exista nevoie de forta de munca, inclusiv inalt calificata. Avem nevoie DISPERATA de specialisti de buna calitate, fiindca s-a distrus enorm, tara asta trebuie reconstruita ca dupa razboi. Nu e domeniu sa nu se resimta, din acest punct de vedere. Aaaa, ca nimeni nu-i intreaba nimic, asta e deja alta poveste. Cei care ne-au facut soarta, in 1989, aveau nevoie aici de plantatii intinse, cu sclavi. De piete de desfacere, de materii prime ieftine. Cu care sa-si construiasca maretia lor, ca doar nu doreai s-o construiasca pe- a noastra. Iar cu tinichigii si ospatari nu se poate articula proiectul national. Cel mult se pot recruta slugi proaste, care sa faca temenele stapanului.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   14 septembrie 2017 19:13

   Razboiul asta prin care cum corect spui tu Occidentul a distrus Romania eu il numesc "Razboiul Opiumului". La fel ca in primul Razboi al Opiumului luptat in China Occidentul neaga ca ar fi vre-un razboi. Cel din China a fost denumit de Occident "introducerea comertului liber in China" si doar Chinezii i-au spus "Razboiul Opiumului". Cel de azi din Romania este denumit de Occident "integrarea Europeana a Romaniei si introducerea economiei de piata in Romania" dar pentru toti Romanii e clar ca e tot un razboi similar cu Razboiul Opiumului si 2 000 000 de Romani au pierit deja datorita lui si macelul continua si va continua cat timp va mai fi chiar si un Roman in viata.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  12 septembrie 2017 1:16

  Articol mincinos ! Nu exista deficit de forta de munca ci shomeri dintre care unii se sin-ucid de disperare. Si in SUA cei de dreapta mint ca ar fi deficit de forta de munca calificata. Totusi observa ziaristii sunt milioane de shomeri multi dintre ei foarte calificati. Shomerii nu antreprenorii ar trebui intrebati de ce sunt shomeri si ei nu antreprenorii ar trebui sa scrie articole in ziare. Daca esti fiul patronului ai servici chiar daca nu ai fost pe la scoala. Ceilalti sunt shomeri si au fost de atatea ori respinshi la angajare incat au renuntat sa mai caute servici caci oricum nu gaseau. Unii si-au cheltuit putinii bani pe cursuri de calificare care nu i-au ajutat sa gaseasca servici caci doar inrudirea cu patronul ajuta. Probabil daca esti genial si muncesti supra-omeneste poti gasi servici dar procentul de genii si supra-oameni este foarte mic in orice populatie.

  raspunde comentariului
  • Iulian Craciun

   13 septembrie 2017 12:10

   Faptul ca exista someri nu inseamna ca nu este deficit. Deficitul este deoarece nu sunt oameni calificati

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  11 septembrie 2017 22:30

  In China exista mai multi shomeri decat toata populatia Rusiei. Rushii stiu asta si incearca sa ajute China primind emigranti din China in Siberia dar avertizeaza ca nu vor putea primi toti shomerii Chinezi care sunt mai numeroshi decat toata populatia Rusiei. Era mult mai rau in trecutul apropiat in China deci recent li s-a permis Chinezilor sa aiba al doi-lea copil. Al trei-lea este in continuare interzis. Locuintele majoritatii Chinezilor sunt insa atat de mici incat in general nu incape al doi-lea copil.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  11 septembrie 2017 22:17

  Articol mincinos ! Nu exista nici-un deficit de forta de munca nicaieri in lume. Dimpotriva exista shomeri in Romania chiar foarte multi. Zilnic citim in ziar cum alt Roman sau Romanca s-a sin-ucis in mizerie shomer. Majoritatea celor care pier erau educati in domenii de varf, aviatie, electronica, calculatore, etc. deci tinerii vad asta si refuza sa mai invete ca sa nu ajunga si ei la fel ca cei care se sin-ucid dupa terminarea facultatii in Romania incapabili sa gaseasca un loc de munca. In caz ca Romania se va redresa vre-o data si vor fi produse iar avione, calculatore, etc. Romanesti va trece cel putin o generatie pana cand tinerii vor putea fi convinsi iar sa invete stiind ca cei care invata au un viitor in Romania. Cica bordelurile din Germania sunt pline de electroniste Romance care n-au putut sa gaseasca un loc de munca in Romania dupa ce Basescu a distrus industria electronica mituit de Microsoft.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  11 septembrie 2017 15:52

  Chimia limonadei, devenita alchimie... cu cantec. Bietul om se mira si el ce cauta acolo httpswww.youtube.comwatch?v=OttUkhi-1Cc Dupa aia intervine explicatia alchimica, numai buna de predat la scoala, httpswww.youtube.comwatch?v=-mxr0nD8BNI Cel mai tare ma distreaza tipul dinstanga, care-l asculta smerit. Cata dreptate are...Iar poporul educat aplauda. Q.e.d.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  11 septembrie 2017 15:25

  In fabuloasa lor idiotie, reformatorii "euro-atlantici" au devastat ingrozitor componenta stiintifica a Educatiei. Ca ce trebe` atata teorie, ca doar n-o sa-i scoatem filosofi, n-asa ? Scoala s-a indreptat spre "practica", spre utilitarism. Ca la profesionala. Am citit ca sa se scolarizeze ce vor multinationalele, adica niste zombie, cu bomfaier sau stergar. Am auzit, cu groaza, ca sunt clase superioare de liceu unde NU se mai face Chimie, Fizica, Biologie, sunt scoase din programa. In genere nu se mai face nimic serios, natangii n-au habar de Istoria si Geografia propriei tari, inca sa le mai ceri altceva. Insa, se face Religie, cu preotese corpolente, fabulos de ignorante, din clasa a IX-a si pana in clasa a XII-a. Cand e furtuna si bubuie pe sus, Sf. Ilie e suparat. Electricitatea atmosferica ? O inventie satanica. Stiinte exacte, umaniste, naiba sa le pieptene. Ce trebuie, dom `le, atata teorie, ca doar nu uciga-l toaca, cica ... filosof. Dovada ? Va citesc pe voi, apoi va citesc parerile cititorilor. Sunt ilustrative pentru halul in care a ajuns tara asta.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  11 septembrie 2017 14:59

  Nu trebuia sa citesc la gazeta ca orice tara, care se pretinde civilizata, are nevoie de oameni pe masura. In principal, educati la nivel inalt si foarte inalt. Multumesc, stiam. Insa tin musai sa va aduc aminte spusele unui clasic in viata, care se uita incrucisat la om, cu vocea aia, de betivan consacrat, si cu hahaiala aferenta - httpswww.realitatea.netbasescu-catre-liiceanu-am-vrut-sa-spun-ca-scoala-scoate-tampiti-nu-filozofi_541927.html Pai, ce facem ,ma nene, ma ? Ati facut din tinichigii si ospatari VALOAREA SUPREMA a educatiei, directia, farul calauzitor. Ati facut apologia bomfaierului si a stergarului cu bonier, cu buzunaras pentru baccis. Acu`, vaz ca nu va place, ziceti ca vreti... filosofi. Naiba sa va ia, ca tare sunteti nehotarati. Insa, in idiotia care va caracterizeaza, nu va dati seama ca faptele oamenilor produc consecinte. Iar ale conducatorilor politici inca mai dihai. Ati repetat intruna ca vreti tinichigii si ospatari, iar Scoala s-a conformat comenzii sociale. Adica, v-a dat tinichigii si ospatari. Ganditi ca se va schimba situatia ? Nu in urmatorul deceniu. Scoala s-a conformat, dpdv al filosfiei educationale, pe valorile enuntate - ospatari -- tinichigii, nenorocind generatii intregi. Cu philosophes pofta-n cui, ca nu-s de nasul vostru. Uitasem s-adaug, Liicheanu e filosof inchipuit, el a exersat doar servilismul bine remunerat. Deci ? Ai` sictir.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  11 septembrie 2017 9:05

  Am avut niste "principii" in timpul trait sub comunisti...1.Câinii latra ,ursul trece...si am suprvietuit.2.Mai apoi...""Om! trai si "om" vedea...Pesimist de tot.Nu e bun.3.Daca nu intri în apa,nu stii cât e de adânca...Atunci am facut "C.R.E"-ul...in 1986.Lumea e în schimbare rapida.Inovatii nenumarate...Si pe scara masinii,tot te deplasezi...Viitorul se cuvine întâmpinat curajos,competent,productiv...Este posibil.

  raspunde comentariului
 • Tom

  11 septembrie 2017 8:16

  Pai,inginerii babei Merkel nu sunt calificati??Scolile din afara sunt mai proaste decat cele din Romania de cand s-a umplut Europa de retardati.Asa ca standardele m UE se indreapta spre prostia uniformizata.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design