16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCine va salva Bucureștiul de banda lui Firea? Nicușor Dan a fugit...

Cine va salva Bucureștiul de banda lui Firea? Nicușor Dan a fugit spre orizonturi superioare… | OPINIE

În tăcere, pas cu pas, Gabriela Firea şi PSD-ul ocupă Bucureştiul.

Opoziţia e tot mai slabă şi mai indiferentă. Cel mai mare şi mai bogat oraş al ţării cade în ghearele unui regim care va fi mai lacom şi mai corupt decât tot ceea ce am avut până acum, inclusiv cel din perioada Sorin Oprescu-Vlad Moisescu.

În acest timp, Capitala se prăbușește: transportul în comun este haotic, traficul este sufocant, spitalele sunt tot mai decrepite, iar sistemul de încălzire centrală, aflat în faliment, este la un pas de colaps.

 

La alegerile locale, PSD a câştigat primăriile şi majorităţi fragile în consiliile locale. Pentru prima oară, în Capitală părea că există o opoziţie activă, care să fie cu ochii pe Firea şi să aibă iniţiativă. Unele proiecte toxice au fost blocate, altele au trecut, dar publicul a înţeles corupţia care se afla în spate. Însă, după doar câteva luni, opoziţia pare că şi-a pierdut suflul, iar PSD îşi impune, în tăcere, proiectele.

Opoziţie nu înseamnă, dragi prieteni, faptul că un grup de consilieri se duc la şedinţa săptămânală şi acolo votează împotriva proiectelor lui Firea, ştiind de la început că vor pierde. Opoziţie înseamnă să monitorizezi fiecare pas făcut de PSD, ştiind că acesta nu poate fi decât toxic. Opoziţie înseamnă să ai iniţiativă şi să scoţi la suprafaţă teme pe care Firea şi echipa ei vor să le ţină ascunsă.

 

Ce au făcut Firea şi consilierii PSD cu cele 19 spitale aflate în administrarea Capitalei? Au încercat, de la început, să sifoneze bani, prin achiziţii dubioase. Însă opoziţia trebuia să facă un pas mai departe, să întrebe: dar spitalul de copii Gomoiu, ctitorie Oprescu-Ponta, când va fi deschis? Pentru că, acolo avem o construcţie nou-nouţă, în care s-au băgat zeci de milioane de lei, dar care nu poate fi folosită datorită unor erori ridicole de proiectare. Copiii sunt internaţi în aripa veche a spitalului, lângă şantier.

Dar cu spitalul de ortopedie Foişor ce are de gând dopamna Firea? Altă ctitorie a primarului Sorin Oprescu, unde s-a pierdut o finanţare europeană. Spital de ortopedie, unde oamenii vin în cârje, şi nu există lift! Citesc zilnic despre condițiile ceaușiste din autobuzele din București. În medie, un autobuz este așteptat timp de 10-12 minute, în timp ce la Budapesta se stau maximum 3 minute, în stațiile intens circulate.

 

În campania electorală, toți actorii politici, inclusiv Gabriela Firea, au acceptat faptul că RATB trebuie transformat în societate comercială, pentru a putea fi reformat și pentru a accesa fonduri europene. Nu s-a mai auzit nimc despre această măsură, este evident că sindicatele – controlate de PSD – au blocat-o.

Eu nu am însă nicio surpriză din partea doamnei Firea. Ea face exact ceea ce bănuiam.

 

Mă întreb însă: cine mai salvează Bucureștiul?

Nu este o întrebare formală. Am admirat perseverența cu care Nicușor Dan și organizația sa, Salvați Bucureștiul, s-au luptat pentru patrimoniul acestui oraș, sluțit și de Ceaușescu, și de urmașii săi convertiți în capitaliști. De aceea, am fost încrezător atunci când Uniunea Salvați Bucureștiul a intrat în alegerile locale și și-a plasat oamenii în consiliile locale.

Încep să cred însă că am fost înșelați.

Consilierii USB se mai bat, dar lupta lor e tot mai formală. Au un dublu standard care deranjează: votează decizia prin care cultul musulman primeşte un spaţiu pentru un cimitir – foarte bine, este corect – dar se opun atunci când o biserică creştină cere un teren.
Oraşul acesta e mult mai complicat şi mai divers decât cred o mână de hipsteri furioşi, care se comportă ca pe vremea Revoluţiei Culturale din China comunistă.

Toată energia USR/ USB este concentrată pe o campanie electorală al cărei scop final este reinstaurarea premierului Cioloș. Nicușor Dan a abandonat orașul și a trecut la marea politică, la nivel național. Aparent, dar doar aparent, este o decizie rațională, ca USR să se implice în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Pe termen lung, este o uriașă greșeală strategică.

Fără opoziție la nivel local, Gabriela Firea își va extinde puterea așa cum se întâmplă într-o grădină în care buruienile nu sunt plivite la timp. Va invada tot orașul și va trece dincolo de granițele sale. Ne concentrăm tot tirul pe Liviu Dragnea, dar adevăratul pericol vine dinspre Primăria Bucureștiului.

În 2019, înainte de alegerile prezidenţiale, s-ar putea să realizăm prea târziu că toată ţara riscă să devină un mega-Voluntari anexat familiei Pandele.  

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă