Capitalul, Piketty și Rusia

de Vasile Ernu , 21 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:56, 21 februarie 2016
Capitalul, Piketty și Rusia

Recent a apărut și în Rusia faimosul volum „Capitalul în secolul XXI”, semnat de cunoscutul economist Thomas Piketty. E un volum care a făcut vâlvă în toată lumea și care ridică un număr de probleme și întrebări foarte acute ale lumii în care trăim. Cartea, după cum probabil știți, se ocupă în esență cu analiza dinamicii acumulării capitalului privat. Tema cea mai sensibilă discutată aici este cea a inegalității: care sunt condițiile de creștere a inegalității.  Dar nu despre carte vreau să vă povestesc aici. Ea se găsește deja și în limba română și poate fi citită.

Ce mă interesează pe mine aici sunt mai degrabă ultimele lui conferințe și interviuri pe care le-a dat în Rusia și prin care încearcă să analizeze marile probleme ale Rusiei. Voi sintetiza  câteva elemente centrale pe care le punctează Piketty în legătură cu situația economică a Rusiei care spun destul de multe despre această țară.

Despre sistemul de fiscalizare: există un sistem de fiscalizare care funcționează, însă nimeni nu știe foarte clar cum funcționează și pe ce bază. Putem deduce cum funcționează el, cât de aleatoriu și prost, însă cert este că nu avem o bază de informații care să ne permită o analiză. Pentru o țară dezvoltată, aceste mecanisme sunt obligatorii.

Impozitul. Impozitul de 13% este o decizie ideologică, nu economică. Impozitul progresiv sau mai ridicat ar ajuta Rusia. SUA au avut în perioada 1930-1980 un impozit destul de ridicat și nu poate spune nimeni că a fost distrus capitalismul acolo.

Scurgerea de capital. În lume este greu să găsești o țară cu o diferență atât de mare între excedentul real care vine în urma exportului de resurse naturale și cel acumulat în rezerve. Practic, exportul rusesc de gaze și petrol din ultimii 15 ani are un excedent de aproximativ 10% din PIB chiar dacă în ultimii doi ani a scăzut la 5-7%. Teoretic, asta ar fi permis guvernului să acumuleze o rezervă enormă de 100-150% din PIB. În acest moment, aceste rezerve în aur sunt însă de aproximativ 25% din PIB. Cred că e singurul caz în lume. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că o mare parte a acestui capital a curs undeva. Și el s-a scurs afară, nu a rămas în Rusia. Asta se știe prea bine.

Problema inegalității. Rusia a ales poate cea mai radicală formă de capitalism. Aici totul se privatizează, totul e dereglementat, iar impozitele sunt minime. Aici ar trebui urgent să se introducă măcar impozitul pe moștenire. Rusia a trecut practic de la comunism direct la capitalismul de tip oligarhic, care este un trend dominant global. Inegalitatea aici a atins însă cote alarmante, iar Rusia a devenit una dintre țările cu cele mai mari inegalități economice și sociale.

E foarte mult de discutat aici. În concluzie, aș spune o poveste emblematică pe care mi-a spus-o, culmea, chiar editorul lui Piketty în Rusia: „Sindromul Putin”. E despre ei, dar și despre noi.

Eu nu aştept sfârşitul lui Putin pentru că asta e o problemă falsă. Nu acesta e numele care reprezintă toate procesele ce au loc acum în Rusia şi în Est. Acesta este o figură multiplicată, corpul lui simbolic este rupt în mici bucăţi, atomi, molecule care sunt împrăştiate pe tot câmpul politic. El este doar un nume care semnifică o multitudine de practici diverse. „Putin” poate fi cuvântul care denotă cel mai bine situaţia complicată a violenţei economice contemporane.

Să dau un exemplu. Aveam nevoie urgent să-mi schimb paşaportul şi în singurul loc unde se eliberează paşapoarte mi-au propus să-mi facă paşaport „fără rând”, dar care costa 17.000 ruble (1.500 RON aproximativ). Aveam nevoie urgent, aşa că nu am avut altă soluţie şi am acceptat. Deodată s-a deschis o uşă şi am nimerit într-un „VIP-coridor” cu oameni tineri, drăguţi, bine îmbrăcaţi, zâmbitori. Nu era nici urmă de coadă şi în câteva minute mi-au recompletat formularele pe care eu le greşisem. Spaţiul statului s-a transformat brusc în bussines-teritoriu.

Iată, o astfel de situaţie eu o numesc „Situaţia Putin” sau „Sindromul Putin”, nicidecum represaliile celor din Piaţa Balotnaia. De ce? Pentru că noi nu ne dăm seama cât poate fi de violent şi dur acest „VIP-coridor” produs de bunăstarea sau lipsa bunăstării personale: ai bani – e OK, nu ai bani – la revedere, eşti liber. Vei sta la cozi interminabile, care nu ştii unde duc şi când se vor termina, vei primi cea mai proastă deservire etc. Acest criteriu – deţii sau nu deţii bunuri de valoare, resurse materiale, bani – devine extrem de violent şi poartă un caracter managerial-administrativ. Aici dispunem de prea puţin socialism, doar avem o retorică populistă care înlocuieşte acest socialism real. În Rusia actuală, până şi cei mai duri critici ai lui Putin se luptă, de fapt, să nimerească în acest „VIP-coridor”. Unii vor să-i înlocuiască pe alţii. Cu alte cuvinte, situaţia socială şi politică e de aşa natură încât nimeni nu vrea să retransforme „VIP-coridoarele” în spaţii sociale şi servicii publice.   

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  23 februarie 2016 1:04

  Draga Adi, daca te referi la Windows n-ai nimerit-o caci eu folosesc Linux. Eu mi-am pierdut locul de munca la o fabrica de calculatoare din Romania datorita concurentei Windows si de atunci urasc Windows deci folosesc doar Linux. Daca te referi la Internet e greu de spus cine l-a inventat. Internetul e un sistem mare format din multe elemente mici. Calculatoarele pe care le-am proiectat eu si colegii mei in Romania azi de mult distruse puteau sa schimbe informatii intre ele chiar si cu cele aflate in exteriorul Romaniei. Pe atunci asta nu se numea "Internet" si raman convins si azi ca ar trebui create 3 noi Interneturi care sa nu permita receptionarea filmelor ponografice care ocupa 80 la suta din Internetul de azi. Raman convins si azi ca acele calculatoare erau bune si puteu rezolva multe probleme care au ramas ne rezolvate pentru ca Romanii au aruncat acele calculatoare si si-au luat altele mult mai luxoase cu display color dar si mult mai dificil de programat deci problemele care puteau fi rezolvate pe display monocrom au ramas nerezolvate pentru ca nimeni nu stie sa programeze si nici nu are bani sa cumpere programe care ruleaza pe display color inutil in 99 la suta dintre aplicatii.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  22 februarie 2016 0:50

  Ia mai terminati cu minciunile astea capitaliste. Capitalismul nu exista deci puteti alege doar Socialismul sau moartea. Capitalismul este de fapt acelasi sclavagism vechi si bine cunoscut. Aceleasi dinastii de super-bogati conduc lumea exact ca atunci cand era impartita intre Habsburgi si Bourboni. Daca esti ruda cu sheful ai sevici daca nu nu si fii atent ca azi stapanul de sclavi are si termo-nucleare pe care le va si folosi daca sclavii nu sunt cuminti.

  raspunde comentariului
  • Josef Svejk

   22 februarie 2016 13:45

   Socialismul sau moartea?! Am mai auzit chestia asta si de la alti ratati. Insa nu v-am vazut pe nici unul din voi bagandu-si gheara in gat De ce oare?! Sa inteleg ca iti primesc faramiturile cazute de la masa capitalismului cu care te ghiftui? Ca mde, vorba aia Capitalismul e distributia inegala a bogatiei. Iar socialismul e distributia echitabila a saraciei. N-asa?

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    22 februarie 2016 19:37

    Da tu ce-ai reusit in viata mai Jose de te crezi diferit de ratati ca mine ? Oi fi vre-un Trump si semnezi cu pseudonim ? In realitate esti la fel de ratat ca mine si cum sunt toti cei ne-inruditi cu Trump in capitalism si scrii mesaje pe care nu le crezi nici tu platit de Trump.

    raspunde comentariului
    • Adi

     22 februarie 2016 20:06

     Am inteles provocarea, dar, totusi, postati de pe un obiect gandit, fabricat si produs de capitalisti, pe o retea gandita, produsa, mentinuta de capitalisti. Totusi, cineva care emite asemenea idei nu merita nici acest raspuns.

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design