„Roșia Montană“ poate fi începutul sfârșitului pentru PSD | OPINIE

de Silviu Sergiu , 04 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 15:27, 04 septembrie 2017
„Roșia Montană“ poate fi începutul sfârșitului pentru PSD | OPINIE

Statul trebuie să-și exploateze resursele subsolului. Susțin acest lucru cu tărie. Împărtășesc crezul liberal potrivit căruia capitalul este mai important decât mediul, fără ca primul să-l distrugă pe al doilea. Investițiile nu trebuie să fie sălbatice, ca pe vremea căutătorilor aurului negru din America începutului de sec. XX. În secolul XXI se pot face afaceri profitabile și proteja mediul în același timp.

Susțin libera circulație a capitalului. Cu o condiție esențială: afacerile Statului să respecte cu strictețe legea, iar contribuabilii să beneficieze de pe urma lor, pentru că sunt banii lor în joc, iar Statul are obligația să-i gestioneze eficient.

Din păcate, nu acesta este cazul proiectului Roșia Montană, pe care guvernul PSD se pregătește să-l resusciteze renunțând la declararea zonei drept patrimoniu UNESCO.

Deși liberal, mi-e imposibil să susțin exploatarea minieră de la Roșia Montană. Nu am deloc încredere că PSD va gestiona eficient profitul pe care Statul român îl poate obține de pe urma exploatării miniere. Există riscul real ca acesta să fie sifonat de politicienii corupți din PSD și clientela de afaceri a partidului.

Desigur, social-democrații pretind că nu vor ca România să plătească despăgubiri de 4,4 miliarde dolari către firma Gabriel Resources Ltd., compensații solicitate în procesul de arbitraj deschis la un tribunal constituit sub auspiciile Centrului Internațional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiții (ICSID). Gabriel Resources acuză autoritățile române că, „prin acțiuni și lipsă de acțiuni“, a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră, fără nicio compensație, și a cauzat companiei „pierderi semnificative“.

Cred că motivele pentru care PSD resuscitează astăzi afacerea „Roșia Montană“ sunt de ordin economic și juridic. Pe de o parte, Guvernul Tudose a rămas cu vistieria goală după politicile populist-iresponsabile din ultimele luni; pe de altă parte, vor să acopere ilegalitățile săvârșite în această mega-afacere. Adevărul este că acest proiect e o imensă ilegalitate, de pe urma căreia Statul poate pierde enorm. O afacere coruptă asupra căreia, din păcate, instituțiile Statului român nu se grăbesc să facă lumină. De 15 ani, dosarul „Roșia Montană“ se prăfuiește la DNA.

În 2002, un procuror din cadrul Secției Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe Oancea, a întocmit un rechizitoriu pornind de la o sesizare a SRI ce viza fapte suspecte a atenta la siguranța națională.

Cazul a fost, din păcate, „soluționat“ cu neînceperea urmăririi penale. Continuarea anchetei ar putea, însă, lămuri implicarea penală a politicienilor și a oamenilor din serviciile secrete în această afacere.

Am putea afla, de pildă, dacă un maior în Direcţia Topografică a MApN a dezvăluit pentru Gabriel Resources informații secrete cu caracter militar către persoane neautorizate, faptă ce a adus atingere siguranţei naţionale. Nu de alta, dar, după ce a efectuat, în perioada ’95-’96, misiuni topografice și alte cercetări de specialitate în zona Roşia Montană, sub pretextul că erau amplasate câteva unități militare, maiorul și-a dat demisia din Armată și a devenit unul dintre directorii Gabriel Resources. Coincidență? Mă îndoiesc.

Putem afla ce contribuție a avut un fost ambasador al României în Australia, domnul Gâf Deac, care l-a contactat pe omul de afaceri Frank Timiș (n.r. – fost Vasile Timiş), cetăţean australian de origine română, iar acesta s-a arătat interesat să investească în mineritul din România. Din momentul în care a ajuns în România, lui Frank Timiș i s-au deschis toate uşile la Ministerul Industriilor, la Regia Cuprului şi Aurului Deva, la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), deci și la Mina Roşia Montană. Mulți funcționari ai statului, politicieni, ofițeri SRI au contribuit la această escrocherie.

În rechizitoriul său, de pildă, procurorul Gheorghe Oancea susține că la dosar se află două adrese semnate de doi miniştri din acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu şi Radu Berceanu. El a constatat următoarele: „Deşi văd că e vorba de o firmă fără experienţă în domeniul minier, cu sediul într-un paradis fiscal, fără să obiecteze în vreun fel, îşi dau acordul pentru constituirea acestei societăţi mixte (între Gabriel Resources și Regia Cuprului şi Aurului Deva, devenită ulterior Minvest – n.a.)“.

Șirul faptelor suspecte este mult mai lung și, în mod normal, acestea ar trebui cercetate de procurorii DNA. Nu de alta, dar contextul este favorabil. Oamenii de afaceri Benny Steinmetz și Tal Silberstein sunt sub supravegherea autorităților din Israel și ar putea face declarații utile anchetatorilor români, pentru a-și ușura situația judiciară. Tot ce trebuie să facă DNA este să ceară o comisie rogatorie.

Contextul este favorabil și pentru că Laura Codruța Kövesi, șefa DNA, este în conflict deschis cu liderii PSD, în primul rând cu Liviu Dragnea.

Nu mai este un secret pentru nimeni că PSD vrea să o debarce din fruntea instituției, cu mâna lui Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Redeschiderea dosarului „Roșia Montană“ ar fi un contraatac devastator al lui Kövesi. Dincolo de punerea sub acuzare a unor înalți funcționari ai statului, șefa DNA poate pune serios umărul la amplificarea curentului de stradă anti-PSD. „Roșia Montană“ este foarte periculoasă pentru social-democrați din punct de vedere politic. Repunerea pe tapet a proiectului va descătușa, cu siguranță, energiile protestatare ale ecologiștilor de la #unițisalvăm. Cu puțin noroc, ar putea începe prăbușirea PSD în sondaje și alungarea acestui partid de la guvernare.

Comentarii

 • Costin Stefan

  07 septembrie 2017 0:10

  TREZITI-VA ROMANI ! Dragnea creeaza ARMATA PSD, paralela si total independenta de ARMATA NATIONALA, pentru ocuparea militara a ROMANIEI de catre partidul lui Ion Iliescu. Nu este o gluma aceasta atentionare disperata pe care o fac. Carmuitorii pesedisti au anuntat public, ca vor crea O ARMATA DE VOLUNTARI, CARE VA EXECUTA NUMAI ACTIUNI ORDONATE DE PREFECTII DE JUDETE. Am sa prescurtez cu APSD=ARMATA PSD. Guvernantii lui Dragnea si Tariceanu au dat urmatoarele lamuriri 1. Ca noua armata se va numi GARDA CIVILA 2. Ca GC=GARDA CIVILA, va fi constituita numai din voluntari 3. Ca voluntarii din GC vor fi militari, cu grade si cu livrete militare 4. Ca militarii din GC vor executa numai ordinele emise de prefecti 5. Ca militarii din GC vor fi folositi in cazuri de calamitati incendii mari, inundatii mari, alunecari de teren deosebite, cutremure mari cu consecinte deosebite 6. Ca militarii din GC vor primi salarii. Dar si un copil stie ca prefectii sunt toti din PSD si din ALDE si, ca urmare, GC urmeaza sa execute numai ordine emise de PSD. Rezulta,in mod f. clar, ca GARDA CIVILA este, de fapt, ARMATA PSD, ca GC=APSD, fiindca si voluntarii, care se vor inscrie in GC, vor fi recrutati, marea lor majoritate, dintre membrii si simpatizantii PSD. Pai, isi inchipuie cineva, ca vom mai putea organiza macar un protest de strada, sau ca va mai putea fi scos de la guvernare PSD, dupa ce APSD va ocupa toate judetele, toata tara ? PSD, singur, va carmui tara dupa bunul plac. Si va chema rusii ! TREZITI-VA ROMANI SI NU-I PERMITETI LUI DRAGNEA SA INFIINTEZE ARMATA PSD. Trebuie sa avem numai o singura armata- ARMATA NATIONALA si orice militar se supune numai COMANDANTULUI ARMATEI NATIONALE si ordinile sunt emise numai de MARELE STAT MAJOR AL ROMANIEI. Sa reintroduca MSM serviciul militar obligatoriu si sa organizeze si GARZI JUDETENE supuse MSM, pentru interventii in cazuri de calamitati. Numai MSM poate emite ordine.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  06 septembrie 2017 13:14

  Viata oamenilor este cea mai importanta. Capitalul nu poate fi mai important decat mediul. Capitalul este un mijloc nu un scop in sine. Evident ca trebuie respectate legile, dar legile trebuie sa fie drepte si in folosul vietilor romanilor. Sub acest stindardslogan al capitalului s-au inchis fabrici, s-au vandut terenuri, s-au devalizat banci, s-a topit flota, se instraineaza terenul agricol, etc., s-au distrus existente. De 27 de ani nu vad nici politicieni, nici ziaristi sa fie preocupati de vietile oamenilor = noi poporul we the people. De 27 de ani se fura din rasputeri si de 27 de ani hotii, inclusiv procurori si judecatori, arata cu degetul spre restul tarii stupid people si ne spun ca noi suntem de vina si noi trebuie sa platim. Domnilor ziaristi, poate e timpul sa va treziti si sa nu mai fiti alaturi de unii politicieni sau impotriva unor politicieni ci sa fiti alaturi de noi poporul. Poate ca e timpul sa stergem din contituie articole inepte de genul "tratatele internationale au precedenta in fata legilor romanesti" si sa introducem "Nimeni nu are dreptul de a semna tratate care contravin legilor tarii" Majoritatea asazisilor investitori vin in baza unor tratate internationale si cand fura, pentru inevitabil fura, se ascund in spatele tatatelor si a guvernelor straine si a ambasadorilor si a unor tribunale strambe. Trebuie sa invatam din istorie si sa ne aducem aminte ca 1907 s-a petrecut din cauza "suditilor" austrieci deci capitalurile care administrau mosiile din Romania. Ca sa nu se mai ajunga la un nou 1907 trebuie sa aveti grija de vietile oamenilor nu de capital.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  05 septembrie 2017 14:10

  CU BANDITII LUI DRAGNEA, O DUC BINE-N TARA MEA HOTII, CARE POTI SA RISTI, DE-I NUMESTI CA-S PESEDISTI.

  raspunde comentariului
 • costica

  05 septembrie 2017 6:23

  Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Adela Jeler

  04 septembrie 2017 23:01

  1. La "actiuni si lipsa de actiuni" mi-as dori sa stiu cate teste si cate randuri de mostre sau luat pentru licitatie si pe perioada contractului.2. Am auzit declaratia lui Melescanu, care sustine "ca fiind din zona, stie ca mineritul era principala ocupatie.Daca este din zona, precum spune, as vrea sa stiu cate initiative de programe pentru recoversie profesionala a avut dupa ce oamenii si-au vadut casele si au baut banii. Daca se poate prezenta de la Ministerul Muncii o lista cu aceste programe, se pot verifica rezultatele sisau unde au disparut banii declarati. Fiind nomenclaturist stia foarte bine ce se intampla in zona. Si daca ii pasa atat de mult de amaratii de mineri, de ce cumuleaza atatea functii si ia atatia bani, nelasand si pe altii sa se remarce. Eu sunt absolut covinsa ca o persoana care ia atatia bani intra gratuit la spectacole, meciuri, SPA-uri...etc nu are nici cel mai mic sentiment pentru oameni.3. Nu stiu dle Silviu Sergiu daca n-ati avut senzatia vreodata ca prima forta pe care au distrus-o nomenclaturistii cand au furat revolutia, au fost minerii. Iliescu si clica inclusiv Melescanu stia foarte bine ca este cea mai numeroasa forta bruta. Oameni simpli, creduli, cu munca grea si riscanta, dar cu forta fizica. Pe ei i-au decapitat primii, pana s-au refacut serviciile, gastile de recuperatorii, clicile de camatari, sa nu se trezeasca cu pumni in gura. Ba mai dihai, s-au folosit de ei, fiind cu un pas inainte fata de opozanti si apoi cu nonsalanta le-au distrus bransa prin contracte defectuoase, prin capusare, prin santaj, prin importuri pe spagi grele sub acoperisul "proastei calitati a subteranului romanesc". Cum ar raspunde Melescanu la o astfel de insinuare?Oare vor sa-i asmute iar impotriva celor care nu sunt de acord cu deschiderea proiectului? Asa intr-o doara, ei nu sunt de acord ca acesti mineri sa castige o paine la copii? Nu?4. Oare DNA "care cerceteaza fapte nu persoane" dupa cum declara dna Kovesi se va autosesiza se poate folosi acest articol, de ex.? Va multumesc frumos pentru rezumatul a tot ce este necesar sa stie intr-o prima faza despre subiect un cititor de RL.

  raspunde comentariului
 • PSD - RPC .

  04 septembrie 2017 21:01

  Traiasca prietenia romano - chineza . Aruncati o privire mai atenta asupra tranzactiilor cu cupru dintre Ro si RPC , ca sa constatati ce afacere paguboasa face statul exportand anul cca 40 000 tone minereu .

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  04 septembrie 2017 10:24

  Nujkma ca Rosia Momntana baga in inexprimabil PDL care azi cica e PNL. Tot circul de acum proneste de la treanferul licentei de exploatare. Transfer grauit de la firma de stat romaneasca la "st6rainul" Timis de profesie recidivist. Recicivist i9n Australia. Trnasfer care a fots "secretizat" de PeDeLepre.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design