20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialINTERVIU RFI. Evoluție bună pentru prețurile benzinei și motorinei în 2017. Secretarul...

INTERVIU RFI. Evoluție bună pentru prețurile benzinei și motorinei în 2017. Secretarul general al Asociației Companiilor Producție Petrolieră: România e într-o situație favorabilă

Jurnaliștii RFI au realizat un interviu în care este disctată evoluția prețurilor la motorină și benzină, în 2017. Șoferii primesc o veste foarte bună: sunt toate șansele ca prețurile să aibă o evoluție bună în acest an, după ce au scăzut deja de la 1 ianuarie 2017.

 Estimarea este făcută, la RFI, de Daniel Apostol, secretar-general al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Dan Apostol: La nivel mondial vedem o ușoară revenire a prețului petrolului în plafonul dintre 50 și 60 de dolari pe baril. La începutul primei săptămâni a anului, prețurile petrolului au scăzut ușor pe fondul îngrijorării produse de mărirea producției de către producătorii independenți de petrol din Statele Unite. Evident că aceștia nu se aliniază deciziilor OPEC de plafonare a producției la nivel global. Creșterea extracțiilor americane se opune acordului internațional de reducere a  producției.

 

Reporter RFI: Mai este și creșterea producției Irakului și Iranului…

D.A: Așa este. În Iran vorbim despre un nivel foarte ridicat al producției de la ridicarea sancțiunilor. De la ridicarea embargo-ului Iranul caută zi de zi să livreze la prețuri favorabile volume uriașe de țiței.

 

Rep: La ce să ne așteptăm în ceea ce privește evoluția prețului petrolului? Cum va fi influențat prețul carburanților la pompă?

D.A: Să plecăm de la fapte pentru a vedea cam care ar putea fi prognozele. Prețul petrolului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 18 – 19 luni.

 

Rep: În contextul în care a scăzut foarte mult în ultimii ani…

D.A: Da, în contextul în care acest cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni a însemnat dublul minimului istoric atins de la căderea prețului petrolului din septembrie 2014. Prețul petrolului de la nivel global dă semne de ușoară revenire. Se poate spune cert că dacă o cădere a prețului se întâmplă brutal, într-o pantă abruptă, așa cum am văzut în istoria recentă, de la peste 100 de dolari barilul la sub 30 de dolari, într-un interval foarte scurt de timp, revenirea prețului petrolului nu se face tot pe o pantă la fel de abruptă.

 

Rep: Așadar, în intervalul următor este de așteptat ca acest preț să crească din nou…

D.A: Ne așteptăm la o revenire mai domolită ca pantă, ca ritm. Cele mai rezervate prognoze arată că prețul petrolului nu va putea trece de puțin peste 60 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an.

 

Rep: Dar cum va fi influențat prețul la pompă al carburanților?

D.A: Vestea bună pentru toți consumatorii de carburant este că încă din prima zi a anului 2017 prețul pe litru de benzină și cel pe litrul de motorină au revenit sub pragul psihologic de cinci lei…. citiți aici continuarea interviului!

 

 

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă