11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCel puţin 10 motive pentru care bugetul nu inspiră încredere | ANALIZĂ...

Cel puţin 10 motive pentru care bugetul nu inspiră încredere | ANALIZĂ RFI

Jurnalistul RFI Constantin Rudniţchi a analizat proiectele bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale și a identificat mai multe motive serioase de îngrijorare.

”Este un moment important pentru că proiectele de bugete arată felul în care se asamblează stimulii fiscali şi salariali şi, pe această bază, în ce măsură bugetul este credibil”, spune Rudniţchi pe rfi.ro.

Analiza RFI România enumerează zece dintre cele mai mari probleme din modul cum a gândit guvernul PSD bugetul de stat.

 

1. Creștere economică prognozată ciudat

Cifra de creştere economică, de 5,2%, pe care este construit bugetul. Nicio instituţie publică internă sau internaţională nu a prognozat un astfel de nivel de creştere. Până ieri, când Comisia Naţională de Prognoză a revizuit estimarea exact la 5,2%, nivelul luat în calcul pentru buget. Să fie o reevaluare pe baza efectelor de runda a două, adică a influenţelor în economie a stimulilor fiscali şi salariali, sau este vorba, pur şi simplu, despre o comandă politică pe care o execută instituţia publică?

 

2. Creștere imposibilă a veniturilor bugetare

Veniturile bugetare ar trebui să crească cu 14%, până la 253 miliarde lei. O creştere aproape imposibilă pe care economia românească nu a putut să o producă nici în anii de „boom”. Dacă veniturile bugetului sunt incerte este clar că şi cheltuielile vor trebui ajustate pe parcursul anului, ceea ce va pune sub semnul întrebării realizarea indicatorilor bugetari.

 

3. Indicatori care nu intră în logica economică

Există o serie de indicatori care nu intră în logica economică şi în efectele anticipate. Astfel, impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar trebui să crească cu 60% faţă de încasările de anul trecut, până la 1,3 miliarde lei. În ciuda faptului că analiza Consiliului fiscal arată că noua măsură de creştere a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 100.000 la 500.000 de euro va aduce o pierdere bugetară de 600 milioane de lei.

4. Estimare prea optimistă pe TVA

Încasările din TVA ar trebui să crească cu 4,7% faţă de anul trecut. Estimarea este prea optimistă în condiţiile în care cota de TVA a scăzut din nou la începutul acestui an cu un punct. Iar experienţa de anul trecut ne arată că prin creşterea consumului se poate recupera parţial scăderea cotei de TVA, dar nu poate genera o creştere de venituri atât de mare.

 

5. Raport ciudat între încasările din TVA și cele din accize

Proiectul de buget indică o scădere a încasărilor din accize cu 4%, faţă de anul precedent. Este lipsit de logică economică, pentru că dacă se mizează pe creşterea consumului atunci ar trebui să existe o creştere, în tandem, a încasărilor la TVA şi din accize. Proiectul de buget ia în calcul, în acelaşi timp, o creştere a încasărilor din TVA şi o scădere a celor din accize, ceea ce este de neînţeles.

Citiți aici continuarea analizei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă