Nouă zile lipsă: Ce a făcut Securitatea între 22 și 30 decembrie 1989? | Revista 22

de Revista 22 , 10 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 16:50, 10 octombrie 2017
Nouă zile lipsă: Ce a făcut Securitatea între 22 și 30 decembrie 1989? | Revista 22

Istoricul Mădălin Hodor analizează, într-un material pentru Revista 22, discursul directorului SRI, Eduard Hellvig, susținut pe 5 octombrie, la inaugurarea programului  de master Studii de Securitate Globală din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. La ce anume s-a referit directorul SRI şi de ce a ţinut să facă acele precizări?

Ca să înţelegem trebuie să ne întoarcem în seara zilei de 28 septembrie 2017. În acea seară, începând cu ora 18.00, a avut loc la sediul GDS dezbaterea Procesul co­munismului. Probleme şi soluţii. Am vorbit atunci, împreună cu Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu, şi cu istoricul Mihai Demetriade despre anumite deficienţe care, în opinia noastră, pun în pericol des­făşurarea actului de justiţie în cadrul a ceea ce este ge­neric cunoscut drept „Pro­cesul comunismului”.

Cea mai mare problemă, am susţinut fiecare pe rând, referindu-ne la cazurile pe care le cunoaştem cel mai bine (Andrei Ursu – cazul Ursu, Mihai Demetriade – Braşov 1987, eu – Dosarul Revoluţiei), este ab­sen­ţa unor documente de maximă însem­nă­tate, a căror desecretizare şi predare către instituţiile competente ar lămuri definitiv gradul de vinovăţie a celor implicaţi. Am arătat că din cercetările făcute de noi re­zultă, dincolo de orice dubii, că aceste ma­teriale există, că ele au fost produse de fos­ta Securitate şi că ar trebui să fie în cus­todia SRI. Dacă nu sunt, atunci ar trebui măcar să avem o explicaţie a dispariţiei lor.

Considerând că demersul nostru este de maximă însemnătate (având în vedere că vorbim despre cauze aflate fie deja pe rolul instanţelor, fie în stadiul de întoc­mi­re a rechizitoriului), am decis să ne adre­săm, în calitate de istorici şi de cetăţeni ai acestei ţări (o democraţie încă, după şti­inţa noastră), domnului preşedinte Klaus Iohannis, solicitându-i ajutorul. Am ales o formă publică de comunicare, şi anume o scrisoare deschisă, pe care am anunţat, tot în cadrul întrunirii de la GDS, că o pot semna toţi cei care doresc să ni se alăture în acest demers.

Întregul material poate fi citit aici.

 

 

Comentarii

 • Rasputin

  11 octombrie 2017 16:07

  Se chisau pe ei de frica stateau si-si inumarau orele cu armele in rastel,o parte.O parte tragea in noi cu armata dupa 22.alte personaje-arabi ,cadre de partid,kaghebisti romani,kaghebisti rusi,kaghebisti basarabeni,ficiori de lele,militeni,directori,agenti de influenta,agitatori,gura casca ici colo alte minoritati.

  raspunde comentariului
 • Haraso

  10 octombrie 2017 23:00

  Ce vorbea si astepta toată lumea nu știa securitatea...i-au adunat pe oameni în număr mare la mitingul organizat sa le dispară teama...apoi si-au desavarsit proiectul.

  Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

  Dezvoltat de Bluebay Design