6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAndreea Pora: Fabuloasa degradare a PSD | OPINIE REVISTA 22

Andreea Pora: Fabuloasa degradare a PSD | OPINIE REVISTA 22

Prin comparație cu perioada Năstase sau Geoană, PSD-ul epocii Dragnea a devenit nefrecventabil, scrie Andreea Pora, într-un text publicat în Revista 22

”Umblă împleticit, e nespălat și duhnește de departe, lațele slinoase îi atârnă peste gu­lerul cenușiu al cămășii, pe fața buhăită și în ochii apoși nu se citește nimic, face gesturi obscene și sare iute la bătaie. Mulți îl ocolesc scâr­biți, întorc capul, trec strada. E încă tânăr, dar, doam­ne, în ce hal de de­gra­dare! Cam asta-i sen­zația în fața actualului PSD. O în­grozitoare prăbușire în ra­port cu el însuși. E drept, a fost mereu dezagreabil, cu un caracter prost, te min­țea în față și te lucra pe la spate, hoț din născare, fura la început cu sa­cul, apoi cu cisterna, bătăuș și cu apu­că­turi securistice. Dar una peste alta, de la un moment încolo a fost loc de bună ziua. Prin comparație cu perioada Năstase sau Geoană, PSD-ul epocii Dragnea a de­venit de-a dreptul nefrecventabil.

Ce s-a întâmplat, cum de a ajuns așa? În primul rând, vorbim despre dispariția com­pletă a profesioniștilor, a competenței și meritocrației, atâta câtă era. În perioada fe­senistă, de exemplu, liderii, miniștrii, se­cretarii de stat, chiar și parlamentarii, în­tr-o oarecare măsură, erau selectați din eșa­loanele doi-trei ale partidului comunist și Securității sau din cercul acesta de in­te­rese, urmărindu-se totuși o minimă com­pe­tență și experiență. Mai apoi, în pe­ri­oa­d­a Năstase și Geoană, selecția s-a orientat și spre activul de partid din teritoriu, spre așa-numiții baroni locali și spre noii afa­ceriști conectați la contracte cu statul care puteau aproviziona financiar partidul. In­tegrarea în NATO și aderarea la UE au im­pus niște minime standarde. O comparație între guvernele epocii Iliescu-Năstase și ce­le ale lui Dragnea sau Ponta arată pră­pastia. Ne place sau nu, tre­buie să acceptăm că între Văcăroiu-Stolojan-Năstase și Ponta-Grindeanu-Tudose este o diferență nu atât de calitate umană, cât una in­telectuală și profesională. Da­că mergem mai jos, la miniștri, discrepanța e și mai mare. Să luăm bu­nă­oa­ră economia și finanțele – Mircea Coșea, Mișu Negri­țo­iu, Florin Georgescu, Mihai Tănăsescu (gu­ver­nele Văcăroiu și Năstase) – și omologii lor din cele două guverne ale lui Dragnea – Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Gheorghe Și­mon sau Mihai Fifor. Comentariile sunt de pri­sos. E trist, dar până și contestata mi­nistră a Educației Ecaterina Andronescu a ajuns să trezească nostalgii prin raportare la Liviu Pop. Măcar nu era agramată. Ce să mai discutăm de Cultură, unde de la Răzvan Theodorescu s-a ajuns la Lucian Ro­mașcanu.”

Citește textul integral în Revista 22

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă