Președintele Poroșenko face propuneri controversate pentru estul Ucrainei | ANALIZĂ DW

de Deutsche Welle , 06 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 16:50, 06 octombrie 2017
Roman Goncharenko

Președintele Ucrainei vrea să redefinească politic situația din estul separatist al țării, avansând un proiect de lege în care Rusia este definită ca agresor, iar Ucraina cere respectarea Acordului de la Minsk, explică un articol publicat de Deutsche Welle.

"Petro Poroșenko se grăbește. A lucrat luni de zile la un proiect de abordare nouă a ținuturilor separatiste Donețk și Lugansk. Detaliile au fost ținute secrete, s-a discutat în spatele ușilor închise doar cu partenerii occidentali. Acum se trece însă la treabă. Deja joi, deputații ucraineni au putut vota în primă lectură asupra a două proiecte de lege introduse de Poroșenko în Parlament abia cu o zi înainte", notează jurnalistul Roman Goncharenko.

Potrivit acestuia, legile vor fi denumite de "reintegrare" și vizează revenirea regiunilor Donețk și Lugansk sub controlul Guvernului de la Kiev.

Proiectul lui Poroșenko a demarat o dezbatere controversată în Ucraina, pornind de la ideea susținerii Acordului de la Minsk - socotit periculos pentru Ucraina. Două partide de opoziție, printre care Patria al fostei prim-ministre Iulia Timoșenko, au anunțat că vor vota împotriva noilor prevederi.

La rândul ei, Rusia a criticat proiectul lui Poroșenko, socotind că el respinge Acordul de la Minsk și va bloca procesul de pace.

Gustav Gressel, de la think-tank-ul European Council on Foreign Relations din Bruxelles, nu se așteaptă la mari progrese în urma inițiativei lui Poroșenko:  "Pe teren, noua lege nu va schimba nimic, pentru că Rusia nu va vrea nici să se retragă, nici să aplice consistent Acordul de la Minsk".

Comentarii

 • Roman

  06 octombrie 2017 20:04

  Este normal ce se intampla in estul Ucrainei cu minoritatea rusofona ale carei drepturi si libertati cetatenesti sunt grav incalcate de Kiev.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  06 octombrie 2017 17:12

  Tancurile rusesti nu fac cale intoarsa niciodata din teritoriile ocupate.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design