Petre M. Iancu: Opţiunea militară invocată de oficialii americani ar putea fi atuul de jucat în conflictul cu Coreea de Nord | ANALIZĂ DW

de Deutsche Welle , 11 august 2017 - stire actualizata la ora 18:56, 11 august 2017
Petre M. Iancu: Opţiunea militară invocată de oficialii americani ar putea fi atuul de jucat în conflictul cu Coreea de Nord | ANALIZĂ DW

Jurnalistul Petre M. Iacu arată, într-o analiză publicată pe site-ul Deutsche Welle, că nu ar trebui ca Donald Trump să fie socotit nesăbuit pentru declarațiile sale la adresa dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un, în conflictul izbucnit între cele două state. 

”Specialiştii mai ştiu că sancţiunile, ce-i drept fără precedent şi ele, impuse zilele trecute, cu vot chinezesc şi rusesc, familiei Kim, în Consiliul de Securitate al ONU, sunt insuficiente spre a-l sili pe dictator să cedeze. Ori spre a determina China comunistă, protectorul Phenianului, şi, ca atare, alături de Putin, factorul hotărâtor în perpetuarea problemei nordcoreene, să ajungă la sentimente mai bune şi s-o rezolve.  

Prin urmare, opţiunea militară invocată de oficialii americani, dimpreună cu mesajul deopotrivă dur şi clar, transmis de Trump şi, la alt nivel retoric, de şeful Pentagonului, Mattis, precum şi, net mai pragmatic, de şeful diplomaţiei americane, Tillerson, ar putea fi atuul de jucat. E, poate, cartea necesară de pus pe masă în această partidă plină de cacealmale, pentru a convinge China să nu rişte să dea sec unui posibil bluf şi să restabilească pacea. În speţă, să treacă la disciplinarea urgentă a aliatului ei stalinist din Coreea de Nord.

Căci, dacă s-a inclus vreo lecţie pentru posteritate în împăciuitorismul realpoliticianist care a dominat, până la Trump, scena internaţională, de la finele Războiului Rece încoace, ea nu poate fi străină de evidenţa că doar o opţiune militară credibilă conferă diplomaţiei o şansă.

Evident, nimeni nu vrea şi nu poate dori un război nuclear. Deşi deznodământul său ar fi, incontestabil, aneantizarea regimului comunist de la Phenian, distrugerile inimaginabile pe care le-ar antrena ar fi de proporţii şi de-o atrocitate probabil insuportabile. Poate apocaliptice. Iar temerile iscate de Trump sunt foarte neplăcute. Dar e clar şi celor mai necruţători critici ai preşedintelui american că vina actualei nebunii revine ambiţiilor nucleare şi militare ale nordcoreenilor şi pasivităţii protectorilor lor din China şi Rusia”,arată jurnalistul.

Citește analiza integrală a jurnalistului Petre M. Iancu pe site-ul Deutsche Welle

Comentarii

 • Julius-Viorel Jancu

  11 august 2017 23:39

  Draga Virgil, cum era mai bine ? Cu Ceausescu sau ceea ce este acum ? Bineinteles ca pacea este cea mai buna dar asistam la situatii foarte ciudate ! Pozitia mea - de gindire - este neutra, ca Elvetia, nici cu ala, nici cu ala ! Dar tu vezi ce se intimpla ! Nu ne ramine altceva decit sa asteptam sa vedem ce se intimpla si sa speram ca nici una din parti nu va folosi armele cu care se lauda ! Asa a fost si la Primul Razboi Mondial si a fost o catastrofa. La Al Doilea sa nu mai zic. Situatia cu Cuba in anii '60 la fel. Sa speram ca se vor calma !

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  11 august 2017 20:45

  Orice tara si orice siustem social are dreptul sa se inarmeze la nivelul la care sunt inarmati vecnii sai!Cat timp Aamerica, Israelul, Rusia si oricare din foatele tari vinovate de sclavie, colonialism si crime, au arme nucleare orice statulet de pe glob are dreptul sa posede cel putin acelasi tip de armament daca nu chiar mai mult!Agresoare a fost, sunt si vor fi "Marile Putori" financiare si militare care au practicat sclavia si colonialismul si crima pentru care nu au platit inca!PACE SI NU ARMAMENT! si NICI IMPERIALISM! Fostele tari colonialiste , imbogatite prin sclavie crime si jaf nu pot impune altor tari democatie si globalism pentru perpetuarea scalaviei moderne!Virgil CiuaBucurestti11 august 2017

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  11 august 2017 18:20

  Iubesc pe Donald Trump ! El este ca mine, iti spune verde in fata ce nu-i convine ! Deh, DEMOCRATIC - Republican !

  raspunde comentariului
 • mircea

  11 august 2017 16:01

  Sanctiunile va nemultumi elita din Corea de Nord. Daca nomenclaturistii vor avea mai putin lux cu care sunt invatati, poate se vor rezvrati si vor incerca sa-l de jos pe maimutoiul asta. Poporul o duce prost oricum cu sau fara sanctiuni.

  raspunde comentariului
 • Leo

  11 august 2017 14:23

  Super comentariu! Leftistii vad in Trump cauza oricaror neplaceri, la fel cu PSD-istii si votacii lor vedeau in Basescu cauza tuturor problemelor, din aer, apă, de pe uscat, de pe mare, din orase, de la sate, din agricultura, din zootehnie etc.Coreea de Nord sunt produsul Rusiei staliniste si a Chinei mao-iste.

  raspunde comentariului
 • eli

  11 august 2017 14:07

  Atat timp cat Israelul va fi sustinut de catre SUA , Corea de Nord va avea suportul Chinei si al Rusiei . Corea de Nord nu a invadat nicio tara si nici nu a uitat crimele de razboi ale SUA. httpswww.youtube.comwatch?v=wk027NvlTZ4

  raspunde comentariului
  • @Eli

   11 august 2017 14:30

   Eli, scuza-ma, dar esti un comunistoid care nu cunosti istorie! poate doar geografie Sau o cunosti doar pe cea scrisa de comunisti! Coreea de Nord este condusa de un dement. Daca viața de acolo e OK pentru tine, de ce nu-ți faci concediul în Coreea de Nord? De ce nu te muți acolo, pe rămîntul făgăduinței?Tu vorbesti de crimele americane in Coreea? Nu vrei sa cunosti istoria adevarata, ci doar aia comunista. Asa este daca te uiti doar la filme cu Rambo si asta este singura istorie pe care o cunosti!

   raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  11 august 2017 11:50

  Mai înbuci o cuminecătură, mai tragi o analiză și tot așa până dai gaură, unde mai potrivit decât la preskuru lui Little Kim, cât mai curând însă că pacea dăunează franjurilor de la arianus...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design