Petre M. Iancu: Ideea lui Juncker pivind extinderea Spațiului Schengen este criticată în Occident | Comentariu DW

de Deutsche Welle , 14 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 17:59, 14 septembrie 2017
Petre M. Iancu

Ecourile cuvântării aparent cruciale, rostite de președintele Comisiei Europene, sunt foarte diferite - una s-a auzit la Bucureşti, altceva la Varşovia şi cu totul alte chestii s-au decelat la Berlin şi Paris, observă un comentariu publicat de Deutsche Welle.

Astfel, "pentru români şi bulgari, bucolica viziune de viitor elaborată de şeful CE e doldora de miere. Nu mai puţin dulce e pentru preşedintele României, Klaus Iohannis, elevul model pe care, vădit şi salutar, Juncker vrea să-l încurajeze şi să-l răsplătească, arătând astfel est-europenilor că la Bruxelles, Berlin şi Paris nu se mânuieşte doar biciul", notează jurnalistul Petre M. Iancu.

În opinia acestuia, "şeful Comisiei Europene pare a nu avea habar că în plină criză a refugiaţilor, e cumva în contratimp să extinzi spaţiul Schengen. Şi că, în plină politică de cheltuieli debordante ale Băncii Centrale Europene, care cumpără cu nemiluita obligaţiuni în valoare de miliarde spre a susţine economia şi investiţiile în zona euro, e total nepotrivit să extinzi şi mai mult aria de acţiune a politicii monetare a instituţiei conduse de Mario Draghi".

Potrivit comentariului din Deutsche Welle, "unii cred că Juncker ar fi supărat-o grav pe Angela Merkel, de vreme ce a evocat extinderi ale zonei Euro şi spaţiului Schengen cu zece zile înaintea alegerilor germane, înflăcărându-i astfel pe adversarii populişti ai monedei comune. Or, ultimii n-au nevoie de stimulente suplimentare. Sunt pe cai relativ mari de mult. Şi nu vor rata intrarea în Bundestag, la 24 septembrie, dată fiind prostia comisă de Merkel, în 2015, când a aruncat peste bord şi acordul de la Dublin şi spaţiul Schengen şi altele, scindând în acest proces Europa cu refugiaţii". 

Comentarii

 • Firul de praf

  17 septembrie 2017 17:16

  Si tot din tabara ta se mai zice ca ti-au promis bombonica Schengen. Ca, apoi, se vorbira ai` mari sa nu ti-o mai dea. Ca sa traiesti cu iluzia ca daca esti "elev silitor", ai sa primesti bombonica, sau, macar, sa primesti sperante in acest sens. Nimic mai placut, pe lumea asta, decat franchetea in declaratii. Ca sa stim si noi, dom `le, care, unde si cu cine.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  17 septembrie 2017 17:12

  Deci, ziceam ca dupa o veche vorba romaneasca, cei mai periculosi dusmani, la o adica, nu sunt aia declarati pe fatza, ci neamurile proprii. Herr Klaus, vezi ca baietul asta, spurcaciunea de Peter Moscu se cheama ca e din tabara ta. Ei te-au ales, cu scandal la ambasade. Ca sa fii baiat cuminte, c-auzi ce zice, ca "elevul silitor"nu trebuie biciut chiar tot timpul. La o adica, poate primi si cate o bombonica. Adica nu bombonica, ci promisiunea de bombonica, daca continua sa fie "elev silitor".

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  17 septembrie 2017 17:08

  Daaaa, ma cenzureaza. Nu-i nimic, reluam.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  17 septembrie 2017 17:08
 • Firul de praf

  17 septembrie 2017 16:54

  Citim esentialul - "elevul model pe care, vădit i salutar, Juncker vrea să-l încurajeze i să-l răsplătească, arătând astfel est-europenilor că la Bruxelles, Berlin i Paris nu se mânuiete doar biciul". Adica, starea de fapt, in UE, fatza de Romania. Deci, loviturile ingrozitoare de imagine nu trebuie sa le dea numai inamicii externi ai UE, ci vreo cativa insi din interior, care sunt atat de idioti, incat nu realizeaza ce le iese pe gura. Ori, cine stie, din cauza arogantei, nici nu le pasa. Consecintele, la nivelul omului de rand ? Devastatoare. Noi am mai fost biciuiti, in diverse ocazii. De turci, fanarioti, nemti, austrieci, rusi, etc. S-a zis textual, biciul UE. Insa, mai devreme sau mai tarziu, am cam avut grija de biciuitori. I-am lucrat asa de meserias, incat le piere pofta de biciuit, cateva sute de ani dupa aia. E principiul actiunii si reactiunii.

  raspunde comentariului
 • cib

  15 septembrie 2017 9:05

  Poate sa vina sa conduca Romania si maica Tereza, sa nu fure nimeni nici un ac, Occidentul nu ne vrea la aceeasi masa,ei se simt superiori. Se uita la noi cu asa o greata superioara. Eu insa sunt multumit. Ne vor razbuna musulmanii care ii vor pune cu botul pe labe. In 20 de ani in Occident se va impune Sharia si olandezii si restul vestului vor sta cu fundul in sus de cinci ori pe zi. Salam!

  raspunde comentariului
 • Ecce Arianus

  14 septembrie 2017 19:04

  Extinderea spațiului vital... de ce ar fi o idee rea?

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   17 septembrie 2017 16:59

   Ideea extinderii spatiului vital "nu e rea", in sine. Insa, e foarte rea ideea extinderii spatiului vital in pamanturi virgine, fiindca cei care le ocupa cam trebuie sa dispara. Ca sa aiba loc dupa aia ... "supraoamenii", care vin sa locuiasca acolo. Adica, spatiul vital sa fie fara "rasele inferioare" care le populeaza. Si vezi ca, dupa apucaturi, te califici pe locuri fruntase la... disparitie, la o adica. Tenhica s-a perfectionat, nu mai e nevoie de Ziklon B, gaze de esapament sau plutoane de executie.

   raspunde comentariului
 • clencix

  14 septembrie 2017 18:38

  Nenea Iancu sufla si-n iaurt. In loc sa se uite in lemne, zice ca e realist si se uita la drobul de sare asteptand sa-i sara. Cu pesimistii astia directia est este. Bravo Ciolos, trecut prin vest, stie ca trebuie initiativa, ca se poate daca se vrea si ai curaj in orice siutuatie este o speranta, numai sa o incerci, ca nimeni nu-ti baga in traiasta. Numai ca unii prefera lenea si merge si asa, asistati-ma sa va asist, muncind din greu ca scuze ca de ce sa ma misc, ca tot degeaba.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design