25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPetre M. Iancu, despre criticile constante aduse președintelui Donald Trump: Uciderea lui...

Petre M. Iancu, despre criticile constante aduse președintelui Donald Trump: Uciderea lui în efigie serveşte defulării altor supărări. Căci oare ce nu scandalizează în lumea contemporană? | OPINIE DW

Jurnalistul Petre M. Iancu observă, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că președintele american Donald Trump își atrage critici și când nu îi condamnă suficient de repede pe extremiști și că, atunci când o face, nu este destul de categoric.

Redăm câteva fragmente din comentariul lui Petre M. Iancu: 

”Indignarea permanentă nu rezolvă vreo problemă. Dimpotrivă. E parte a problemei. Ceea ce nu împiedică lumea bună să cârtească, să se arate fără încetare nemulţumită de prestaţia preşedintelui american, ba chiar să se înfurie în lege şi să dea de pământ cu el ori de câte ori se poate, ca şi cum pe Trump l-ar mutila nu doar neajunsurile sale notorii, ci ar fi cu adevărat patronul extremei drepte.

Or, preşedintele american a condamnat-o pe cea din urmă la fel de explicit, sau poate chiar mai dur decât s-au detaşat de proprii lor fani extremişti unii politicieni de stânga, precum Barack Obama sau Bernie Sanders. Concomitent, nu e greu de cercetat ce hram poartă Antifa, gruparea nominal antifascistă, dar în fapt nu mult mai puţin radicală, plină de ură şi violentă, decât rasiştii şi neonaziştii adunaţi, altfel decât adversarii lor de extremă stânga, cu aprobare de la primărie, spre a protesta la Charlottesville.

(…) Evident, Trump nu e, în context, decât un simbol. Uciderea lui în efigie serveşte defulării altor supărări. Căci oare ce nu scandalizează în lumea contemporană? Rasismul albilor? Irită pe bună dreptate, desigur. Antisemitismul? Înfurie, evident, la fel de justificat. Dar, din păcate, pe tot mai puţini. Şi anume doar cât timp nu-l practică extrema stângă. De pildă sub formă de antisionism. Când prea mulţi aleg, vinovat, să-l ignore. Ori să-l susţină. 

Aprinde masele colonialismul de acum mai bine de un secol? Ba bine că nu. Încurajată de hotărârea dărâmării statuii generalului Robert E. Lee, cândva erou naţional şi figură de proră a populaţiei albe din sudul SUA, hotărâre care a iscat întreaga dramă de la Charlottesville, o gloată de câteva sute de inşi politic corecţi s-a repezit mai nou să vitupereze şi în contra monumentului de la New York al celui de-al 26-lea preşedinte american.  

(…) Cultura scandalizării perpetue are rosturile ei. Grupându-ne pe "noi", cei "buni şi progresişti", în contra "lor", a "răilor şi a reacţionarilor" această cultură ne conferă un simulacru de identitate durabilă şi-o aparentă orientare lesnicioasă, într-o lume tot mai fragmentată, mai competitivă şi mai complexă, în care a şti ce eşti şi cine anume şi a te mândri cu ceea ce faci e tot mai greu. În fine, a te revolta de nedreptatea prezumtivă care ţi s-ar face – nu desţeleneşte oare focul acestei furii calea spre scuza cea mai ieftină a oricărei neputinţe, ori slăbiciuni, a oricărui insucces ori faliment?”.

Citește comentariul integral pe site-ul Deutsche Welle.   

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă