Lech Walesa: Germania este azi cea mai respectabilă țară a Europei. Dar germanii au încă complexe. Ar trebui să renunțe la ele și să preia conducerea în Europa | INTERVIU DW

de Deutsche Welle , 20 mai 2017 - stire actualizata la ora 09:35, 20 mai 2017
Lech Walesa: Germania este azi cea mai respectabilă țară a Europei. Dar germanii au încă complexe. Ar trebui să renunțe la ele și să preia conducerea în Europa | INTERVIU DW

Fostul președinte al Poloniei și laureat al Nobelului Pentru Pace, Lech Walesa, consideră că Germania ar trebui să renunțe la „complexele istorice” și să preia conducerea în Europa, potrivit unui interviu pentru Deutsche Welle.

Întrebat în ce direcție se îndreaptă Europa, Walesa a afirmat că este necesară o analiză a „fundamentelor Europei, sistemului economic, modelului de democrație”.

„Ne confruntăm cu populism, demagogie și abuzuri de putere comise de politicieni. Trebuie să ținem cont de părerea străzii: multe nu sunt azi pe placul oamenilor, populația și-a cam pierdut încrederea în partide. Ajunge să privim la Franța: acolo niciunul din candidații partidelor tradiționale nu a ajuns în turul decisiv al prezidențialelor. Președinte a fost ales un independent fără partid. Acest lucru ne arată că structurile actuale nu mai corespund realității. Intrăm într-o epocă  nouă și avem nevoie de o dezbatere privind crearea de structuri noi”, consideră laureatul premiului Nobel pentru Pace.

În opini sa,  „Germania este azi cea mai respectabilă țară a Europei”.

„Dar germanii au încă complexe. Ar trebui să renunțe la ele și să preia conducerea în Europa, pentru că sunt răspunzători pentru modul în care se dezvoltă Europa, din calitatea lor de cel mai puternic stat european. Vedem că există unii care vor cu orice preț să distrugă Europa. Germanii trebuie să fie pregătiți pentru acest deznodământ și, la cinci minute după prăbușirea actualului proiect european, să pună pe picioare unul nou, de data aceasta mai deștept!”, a mai spus el.

Citiți interviul integral aici.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design