21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIohannis le cere românilor să se elibereze prin vot | Analiză DW

Iohannis le cere românilor să se elibereze prin vot | Analiză DW

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor, “cu neobișnuită vigoare”, să se ducă duminică la vot, observă o analiză publicată de Deutsche Welle.

Votul ar trebui să fie îndreptat împotriva corupției, a specificat Iohannis.

Pentru o anumită categorie de români, adică pentru cei informați, apelul șefului statului este clar – e un apel pentru DNA și pentru partide precum PNL și USR, care au promis să susțină lupta împotriva marii corupții, explică articolul semnat de Petre M. Iancu.

Votul eliberator

Presedintele Klaus Iohannis le-a cerut cu neobisnuita vigoare romanilor sa voteze duminica. Si sa voteze impotriva coruptiei. Pentru oamenii informati apelul sau e clar.

Pentru oamenii informati apelul presedintelui e clar. E unul pentru DNA si partide care, ca PNL si USR, au promis sa sustina si in urmatorii patru ani lupta impotriva marii coruptii. Dar il vor fi inteles toti romanii?

Desi vor beneficia probabil de cele mai serios supravegheate si organizate alegeri postdecembriste si se afla la aproape trei decenii de la eliberarea de comunism, romanii continua sa fie ori dezorientati, si ca atare indiferenti, ori infricosati. Sunt angoasati de viitor, de globalizare, de hotii care le devalizeaza tara. Se tem de votul de duminica. Si se tem sa nu fie ocupati. 

Conditionati de propaganda, ii inspaimanta spectre imaginare, in speta mult invocatii Soros si sorosisti. In frica lor irationala potentata de profesionisti ai dezinformarii cu simpatii putiniste, unii se pregatesc sa voteze antidemocratic. Sa-si puna stampila pe formatiuni populiste ori ultranationaliste, extremiste sadea.

Or, votul acordat acestor partide rosii-brun-verzi nu ar fi doar pierdut pentru efortul combaterii fricii, spaimelor si temerilor. E unul care ar potenta exponential nevrozele romanilor. Caci ar fi un sufragiu pentru hotii care tipa, ca sa nu urle pagubasii.

Cine ar fi, in acest caz, pagubasii? Prin votul acordat penalilor tarii care se dau de stanga ori din ALDE, ori aliatilor lor extremisti, ar pierde nu elita, ci talpa tarii, mai intai. Caci elita se descurca frumusel. Si, la rigoare, poate emigra. Sau, cat timp mai exista UE, angaja in vest. Ar pierde in schimb grav si inaintea altora, talpa tarii. Ar pierde muncitorii, taranii, asistatii, cu sau fara dizabilitati. Primele victime ale unei tari rau conduse sunt mereu, inaintea altora, cei mai slabi cetateni ai ei. Copiii, orfanii, vaduvele, mamicile crescandu-si singure odraslele. Abia apoi ar incepe sa sufere elita. Atunci, insa, paguba tinde sa devina ireparabila.

Dar cine vrea sa intoarca Romania la faza adusului in sapa de lemn? La soarta jafului eternizat?

Incompetentii. Prostii. Si, mai ales, lupii, care vor s-o devalizeze iar usor, la adapost de o justitie independenta. Lupii care vor sa fie confirmati paznici la stana.

In acest scop au reinventat  dusmani imaginari. George Soros s-a vazut transformat si in Romania intr-un soi de carpa rosie, agitata frenetic in fata ochilor bivolului national, spre a determina cornuta sa se napusteasca furios la culme pe toreadorii si spectatorii cinstiti.

Tara s-a vazut astfel reintoarsa de gasca anti-Ciolos la sloganurile perdante ale anilor 90. Pretinzand ca-i doresc demnitate si independenta, penalii si ciracii vituperand impotriva DNA se pregatesc sa inchine tara coruptiei si Rusiei lui Putin. Spre a invinge fara argumente sau programe si in ciuda unui bun simt elementar, au recurs la aruncarea in lupta a unor atuuri in principiu imbatabile. O presa inregimentata, in frunte cu televiziunile oligarhiei securiste, tinandu-i sub ocupatie pe multi romani manipulati de mici. Si, poate cel mai grav, s-au aliat, cu ajutorul acestor posturi tv, cu mentalitatile cele mai gregare caduce si toxice ale spatiului bizantino-dambovitean, intarite de valurile populiste din Occident. 

Doar asa se explica succesul manipularii propagandistice, din pricina careia principalul personaj al campanei electorale romanesti a ajuns sa fie, vai, spectrul unui om absent. Un strain, om de afaceri de stanga, locuind in SUA, care a incetat din 2013 sa doneze bani ONG-urilor romanesti pro-democratice, a dominat copios aceasta campanie. Una care, de fapt, n-ar fi trebuit sa se concentreze decat pe un subiect: salvgardarea statului de drept si democratic, singurul in stare sa combata eficient coruptia si jaful politico-economic generalizat, la care supunandu-i pe romani de aproape trei decenii, tinde sa-i neurastenizeze cronic.

Spre a contracara soarta pe care li le-au pregatit-o penalii, romanii nu au de buna seama decat o singura varianta de joc. Sa asculte de sfatul presedintelui Romaniei. Sa iasa duminica la vot si sa opteze pentru statul de drept. Ar fi deci un vot contra coruptiei si pentru cele doua formatiuni care au promis ferm sa nu torpileze DNA si sa puna umarul la programul premierului Dacian Ciolos, de consolidare politica si economica a tarii. 

Acest vot nu ar echivala cu o cautionare a erorilor trecute sau viitoare ale unor formatiuni antisistem noi, si pe drept cuvant controversate, ca USR, ori din sistem si vechi, dar departe de a fi perfecte, precum PNL. Si n-ar insemna nici reducerea semnificatiei sufragiului la aspectul sau negativ, de contributie la evitarea unei catastrofe politice poate ireversibile. 

Ci ar fi un firesc cec in alb. Unul daruit, in conformitate cu regulile democratiei, celor ce nu amplifica, propagandistic, intoxicarea natiunii, spre a profita de reziduurile subconstiente si atavismele unei mentalitati xenofobe. Ar fi, pur si simplu, sustinerea celor ce promit sa-i elibereze pe romani de prigoana propriilor ei alesi, corupti si extremisti, de persecutia propriilor prejudecati, de captivitatea si ocupatia interna exercitata de manipulatori, dezinformatori si propagandisti.

Doar asa se vor elibera romanii de teama.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă