Horațiu Pepine: Reprezentanții NATO, din nou la București după un deceniu | Comentariu DW

de Deutsche Welle , 09 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 17:44, 09 octombrie 2017
Horațiu Pepine: Reprezentanții NATO, din nou la București după un deceniu | Comentariu DW

Jurnalistul Horațiu Pepine scrie, într-un comentariu pentru Deustche Welle, că după un deceniu de la summit-ul de la București, NATO a renunțat la doctrina războiului preventiv și a exportului de democrație, transformându-se într-o alianță cu scopuri definite de la o zi la alta.

Poate cel mai relevant aspect pentru situația actuală a relațiilor dintre NATO și Rusia este cel al aderării Ucrainei și Georgiei la Alianța transatlantică. Aproape că se uitase faptul că summit-ul NATO de la București din 2008 avea pe agenda sa aderarea celor două țări, prin acordarea unui statut de tranziție.

Un parlamentar estonian, aflat luni în sala de plen a Adunării Parlamentare a NATO care se desfășoară la București, a reamintit tuturor acel episod, cerând secretarului general, Jens Stoltenberg, să-și expună poziția cu privire la reluarea procesului de admitere a celor două țări.

A trecut mai puțin de un deceniu de atunci, dar pare că a trecut mai mult. Președintele Traian Băsescu, aflat în cursul primului său mandat, susținea febril propunerea președintelui George W. Bush ca cele două foste republici sovietice să fie acceptate în alianța occidentală, lumea părând că pășește în linie dreaptă către ”sfârșitul istoriei” sau, cu alte cuvinte, către instalarea statornică peste tot în lume a democrației liberale. 

Puteți citi comentariul pe Deutsche Welle.

Comentarii

 • eugen raduca

  11 octombrie 2017 10:25

  nato prin sua care isi ucide cu ajutorul aliatilor israel si sauditii , atacul israelului impotriva uss liberty, si 911 care spune raportul comisiei ca sauditii au sprijinit asa zisii taroristi , peoprii cetateni este o organizatie criminala si prostii nostri care fac parte din ea o fac din megalomanie si prostie....israelul este cel care conduce datorita tradatorilor americani vinduti organizatia nato....ceva ce intrece pe departe ce faceau comunistii......

  raspunde comentariului
 • Horia 2

  11 octombrie 2017 9:45

  Cred ca e util sa precizez ca ma aflam in 2008 la Scoala NATO Oberammergau, cand un maior francez l-a luat de sus furios in public la lucrari, pe ASG NATO, un italian, cerandu-i socoteala -,,Cum isi permite NATO sa ia in discutie membership Georgia, cand aceasta tara este asiatica?". ASG a tacut, nu a raspuns, dupa care s-a balbait. Raspunsul este numai incompetenta totala politica, nu conteaza numele si functia, cetatenia. Si eu avusesem deja parte de aceeasi soarta in Romania unde in cadru oficial intrebasem altfel, diplomat, solicitand opinia celui mai cunoscut la acea vreme profesor de Geostrategie geo vine de la geografie, sper ca suntem de acord roman, care nefiind ca tpti decat un yesman, a tacut, a ignorat desi a fost o intrebare oficiala. De atat ai parte la aceasta speta simpla - tacere sau injuraturi, ori ciomege lase pe la spate.

  raspunde comentariului
 • Horia

  11 octombrie 2017 8:39

  O speta grea pentru cancelarii si cititor. Legal Georgia nu poate face parte din UE si NATO, OSCE si CE. Aceasta deoarece este cum sigur va amintiti de la geografie si de pe CIA FACTBOOK macar, Georgia este o tara ASIATICA si nu poate face parte din organizatii europene si nord atlantice. Granitele continentelor slava Domnului sunt trasate stiintific si nu politic. Georgia are mai putin de 1 teritoriu si populatie pe continentu european. In cazul statelor transcontinentale ONU aplica criteriul populatiei, unde se afla majoritatea din acel continent face parte statul. Georgia potrivit deciziei cu statut juridic universal obligatorii a ONU, face parte din Western Asia avand cod de tara atribuit pentru acea regiune. Identic si Kazahstan, Armenia care nu e nici transcontinentala, Turcia, Azerbaidjan. Speta grea, dar asa este adevarul stiintific si juridic.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design