Horațiu Pepine: NATO și UE, pe termen scurt. Președintele Iohannis va participa la dezbaterea privind constituirea bugetului UE pentru armată | Comentariu DW

de Deutsche Welle , 12 iunie 2017 - stire actualizata la ora 16:56, 12 iunie 2017
Horațiu Pepine: NATO și UE, pe termen scurt. Președintele Iohannis va participa la dezbaterea privind constituirea bugetului UE pentru armată | Comentariu DW

Jurnalistul Horațiu Pepine amintește, într-un comentariu pe Deutsche Welle, că în 22 iunie se va reuni Consiliul European unde se va discuta propunerea Comisiei privitoare la constituirea unui buget al UE pentru înzestrări militare. Președintele Klaus Iohannis va fi și el acolo.

Disensiunile dintre Washington și Berlin pe tema cheltuielilor militare în cadrul NATO au părut să fie nu cauza, ci prilejul pentru relansararea subiectului apărării europene. După referendumul din Marea Britanie privind părăsirea UE, Germania și Franța au manifestat explicit intenția de a converti criza într-o oportunitate de a continua adâncirea proiectului european. De altfel în 30 noiembrie anul trecut, așadar înaintea declarațiilor președintelui Trump privind contribuția Germaniei la NATO, Comisia Europeană prezentase un plan de acțiune menit să consolideze capacitățile de apărare ale Uniunii. Cu ocazia aceea președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker declara: ”Dacă Europa nu se ocupă de propria securitate, nu o va face nimeni în locul ei. O industrie de apărare puternică și competitivă, iată temeiul pentru o autonomie strategică”.

 

Este adevărat că pe timpul campaniei electorale din Statele Unite, candidatul pe atunci Donald Trump a criticat statele UE care nu-și respectă promisiunile de a spori cheltuielile militare, dar ar fi greșit să spunem că a fost semnalul unei certe dezangajări. A fost mai curâd - dacă ne referim la celebrul interviu din New York Times din iulie 2016,  - un mod de a rediscuta rolurile din cadrul NATO și misiunea alianței, dar mai ales o cale indirectă de a scoate pericolul rusesc din rândul ipotezelor din oficiu. De atunci lucrurile au cunoscut evoluții dintre cele mai contradictorii, dar am putea totuși crede că noul președinte al SUA continuă să urmărească o bună relație cu Rusia.

Citește întreg materialul AICI.

 

Comentarii

 • Ion

  12 iunie 2017 17:59

  Prioritar ar fi o politie si servicii speciale UE urmate de o armata federala performanta.

  raspunde comentariului
 • Un articol excelent, care explica totul! Cititi la:

  12 iunie 2017 17:03

  httpadevarul.rointernationaleuropagermania-pierdut-iar-europa-1_593da6105ab6550cb807c976index.html

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design