6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine, despre vizita lui Iohannis la Casa Albă: Dacă presa favorabilă...

Horațiu Pepine, despre vizita lui Iohannis la Casa Albă: Dacă presa favorabilă președintelui continuă să-l discrediteze pe Donald Trump, va sfârși prin a-i face un mare deserviciu. E ca în fotbal când bați o echipă slabă | COMENTARIU DW

După alegerile din Statele Unite, taberele politice românești au declanșat competiția „cine ajunge prima la Casa Albă”, comentează jurnalistul Deutsche Welle, Horațiu Pepine.

În timpul campaniei electorale din Statele Unite, presa din Români a manifestat o „virulentă poziție anti-Trump”, subliniază jurnalistul.


Citește și:  Ambasadorul George Maior, despre întrevederea Iohannis – Trump: Se va discuta despre intensificarea cooperării militare, mai ales acum, când România joacă un rol important în regiunea Mării Negre

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat The Cipher Brief, despre întrevederea dintre președintele român Klaus Iohannis și omologul său american Donald Trump, care va avea loc, vineri seara (n.r – ora locală), la Casa Albă.


„A fost ceva cu adevărat surprinzător căci presa românească nu a avut niciodată opinii categorice cât privește alegerile americane, preferând să se mențină într-o rezervă respectuoasă. De data aceasta, ca și cum s-ar fi găsit sub influența cercurilor liberale, în accepție americană, presa <<anticorupție>> a dus o campanie insistentă de discreditare a candidatului și apoi președintelui Donald Trump cu atât mai absurdă cu cât românii nu doar că nu votează în alegerile de peste ocean, dar nu au nicio pondere în marele joc politic global. Evident explicația cea mai la îndemână este că ziariștii au abandonat obiectivitatea și prudența cerută de profesie, lansându-se mimetic în lupta ideologică globală. Înrolarea aceasta a presei românești de partea stângii liberale a provocat însă o problemă serioasă de coerență strategică. Căci aceeași presă, care după anumite ezitări de început l-a adoptat pe Klaus Iohannis, nu mai știe cum să împace pamfletele anti-Trump cu apropierea președintelui României de Casa Albă”, comentează Horațiu Pepine.



„În cazul nostru, presa care l-ar putea ajuta pe Klaus Iohannis să câștige al doilea mandat a fost anti-Trump, ceea ce pune publicul românesc într-o situație de perplexitate, căci citește de o săptămână încoace despre succesul orbitor al președintelui de la București primit la Casa Albă înaintea altor lideri din Est, dar află în același timp că liderul american este un om nedemn pe punctul de a fi demis. În plus președintele Iohannis are o problemă din moment ce unii din proprii săi susținători îi subminează succesul”, mai remarcă el, subliniind că, după alegerile prezidențiale, taberele politice din România au declanșat competiția „cine ajunge primul la Casa Albă”.

„Dar dacă presa favorabilă președintelui continuă să-l discrediteze pe Donald Trump, va sfârși prin a-i face un mare deserviciu. E ca în fotbal când bați o echipă slabă. E un succes, dar nu unul cu care să te lauzi. Inclusiv vizita în SUA va părea ceva paradoxal dacă nu derizoriu. În cele din urmă înrolarea ideologică a celor care dau tonul în presa românească se va răsfrânge negativ asupra politicii locale, căci nu poți susține consecvent orientarea atlantistă, dacă administrația americană ți se pare nefrecventabilă!”, mai comentează el.


„În România cel puțin dacă, din acest moment, se mizează pe supraviețuirea lui Donald Trump este neclar cum se va împăca acest lucru cu virulența stângii liberale. După cum va imposibil să se mai vorbească cu atâta lejeritate despre legăturile dintre Trump și Rusia. Președintele Iohannis va rezolva probabil toate contradicțiile prin tăceri prelungite, dar presa care se va alinia în favoarea sa va fi obligată să-și domolească idiosincraziile”, conchide jurnalistul.

Citiți comentariul integral aici.


Citește și:  Ce-i oferă Iohannis lui Trump. Și ce-ar putea primi în schimb | OPINIE

România nu-și permite să-l critice pe președintele american nici măcar pentru dilema sa legată de Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic, potrivit căruia aliații intervin militar în sprijinul oricărui stat NATO atacat. Donald Trump este primul președinte al SUA care nu a promis explicit aplicarea la nevoie a celebrului articol, pentru care statele desprinse din fostul lagăr socialist s-au grăbit să se adăpostească sub acoperișul NATO.


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă