7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Deconspirarea foștilor colaboratori ai Securității a fost un proces controlat...

Horațiu Pepine: Deconspirarea foștilor colaboratori ai Securității a fost un proces controlat | OPINIE DW

UPDATE nota redacției: Fiica lui Sorin Mărculescu, Raluca Alexandrescu, ne-a transmis un punct de vedere privind textul lui Horațiu Pepine, publicat pe site-ul DW și preluat de România liberă: 

„În legătură cu articolul «Deconspirări târzii» apărut pe site-ul DW sub semnătura lui Horațiu Pepine și preluat de România Liberă, atragem atenția asupra unei regretabile erori: astfel, jurnalistul de la România Liberă care semnase angajamentul se numea Florin-Gabriel Mărculescu (decedat la 1 decembrie 2000), jurnalist la România Liberă în anii '90 și apoi la Cotidianul și nu Sorin Mărculescu, reputat și respectat poet, eseist, hispanist, traducător al operelor complete ale lui Cervantes și Gracian în limba română”


Jurnalistul Horațiu Pepine a arătat, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că deconspirarea foștilor colaboratori ai Securității a părut ”un proces controlat”, care a urmărit dezorientarea generală și proliferarea unui anumit tip de discurs în societate. 

Astfel, Horațiu Pepine a amintit, în deschiderea comentariului său, despre deconspirările de la începutul anilor 1990, aruncate de fosta Securitate în spațiul public, privind jurnaliștii care criticau aprig noua putere. 

”Sunt oameni care au fost deconspirați devreme poate pentru că nu răspundeau comenzii sau pentru că adoptaseră poziții anticomuniste și revizioniste radicale. Nu putem uita un episod, primul, cel mai important, care urma să definească tot mersul lucrurilor și care datează din 1990 atunci când am aflat cu stupoare că doi dintre cei mai aprigi ziariști anticomuniști fuseseră informatori ai Securității. Unul era Sorin Mărculescu, care împreună cu colegul său mai tânăr Petru Clej scria cele mai bune cronici parlamentare ale vremii (într-o perioadă în care în Parlament se întâmplau cu adevărat lucruri importante), celălalt era Sorin Roșca Stănescu care se declarase explicit luptător împotriva Securității. A fost un șoc, căci cei demascați nu erau de la ziarul Azi, de la Adevărul sau alte oficine ale fesenismului securist, ci tocmai de la portdrapelul presei anticomuniste, ”România liberă”, care împreună cu gazetele țărăniste, liberale și cu Revista 22 constituiau frontul presei libere și respectabile. Nu mai e nicio îndoială că dezvăluirea era o corecție pe care Securitatea o aplica insurgenților!”, a scris jurnalistul DW. 

”(…) Urmărind viața publică din ultimii 20 de ani constatăm că aceia care se arătasară neutri, apatici, concesivi, binevoitori fără explicație, mari amatori de drepturile omului tocmai când venea vorba despre lustrație nu făceau poate decât să dea expresie unor constrângeri nevăzute. Evident s-au mai pronunțat și alții contra lustrației, dar din cu totul alte motive și abia târziu atunci când apăruseră profesioniștii intransigenței care riscau să amplifice și mai mult confuziile. Când, la un moment dat, exigența a devenit stil, când curajul s-a transformat într-o poză, intraserăm deja într-o eră nouă. Gesticulația etică care pretindea că moștenește opoziția anticomunistă, deși nu asuma niciun risc, era o altă specie de impostură, care complica peisajul, făcând ca ”moderații” condiționați din umbră să pară de-a dreptul virtuoși. Aceștia nu mai erau pur și simplu inhibați și moleșiți, ci păreau a cultiva virtutea însăși a moderației, poate cea mai prețioasă într-o democrație. Confuziile se ridicaseră la pătrat.

În ciuda legii și a unei instituții anume create, deconspirarea foștilor colaboratori ai Securității a părut un proces controlat. Accesul la propriul dosar a permis la un moment dat multe deconspirări colaterale, dar în linii mari deconspirarea a funcționat ca o supapă de siguranță pentru cei care dețineau cheia arhivelor. Efectul acestei strategii întinse pe decenii a fost proliferarea în spațiul public a unui discurs el însuși controlat, încărcat de inhibiții și, evident, de complezență. Un discurs de aparentă raționalitate și moderație, care a contribuit copios, cu intenție sau fără intenție la dezorientarea generală”, a mai notat Horațiu Pepine. 

Citiți comentariul integral pe site-ul Deutsche Welle. 

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în incinta noului terminal al Aeroportului Craiova

Incendiul care a izbucnit luni în incinta noului terminal al Aeroportului Craiova a generat o situație de alertă, însă a fost gestionat rapid și...

Premieră în România. Nicky Minaj, pentru prima dată pe o scenă în țara noastră

Organizatorii Festivalului Saga 2024 au dezvăluit că printre artiștii internaționali invitați se numără și Nicki Minaj, o figură de marcă în muzica rap. Este...

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce...
Ultima oră
Pe aceeași temă