8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Criza dintre PSD și propriul Guvern se desfășoară într-o ambianță...

Horațiu Pepine: Criza dintre PSD și propriul Guvern se desfășoară într-o ambianță neclară de aluzii. Iohannis dezminte indirect criza guvernamentală | COMENTARIU DW

Apelul la „stabilitate și predictibilitate” lansat de premierul Sorin Grindeanu, pe Facebook, a dat impresia că șeful Executiului solicită sprijinul președintelui Iohannis, în contextul în care în spațiul public au apărut informații privind o posibilă demitere a sa, comentează jurnalistul Deutsche Welle, Horațiu Pepine.

„Acum două zile premierul Sorin Grindeanu a publicat pe facebook un mesaj de criză. Amenințat aproape direct cu destituirea, el a făcut o trimitere la planul global care ar legitima activitatea guvernului pe care îl conduce.  Premierul nu a spus direct la ce se referă, dar a sugerat că anumite măsuri care i-au nemulțumit pe liderii PSD ar avea ca scop să conserve credibilitateta externă a României în plan strategic și economic. Totodată a făcut o trimitere la președintele Iohannis și la vizita acestuia în SUA care s-ar găsi pe aceeași linie de preocupări cu Guvernul. De fapt Sorin Grindeanu a dat impresia că solicită sprijinul președintelui”, comentează jurnalistul.

El continuă întrebându-se dacă va iniția coaliția de guvernământ PSD – ALDE o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

„Este varianta cea mai puțin probabilă, căci presupune ca toți deputații și senatorii majorității să fie perfect convinși de necesitatea schimbării. În cazul unei asemenea moțiuni, opoziția va prefera să nu participe la vot, cu atât mai mult cu cât schimbarea guvernului ar întâri poziția lui Liviu Dragnea, ceea ce îi va obliga pe toți membrii majorității să fie prezenți și să voteze disciplinat. Pentru cine cunoaște cât de cât parlamentul, este o aventură neverosimilă. Luând totuși discuția în serios, ca să-i convingi pe toți să voteze contra propriului guvern ar fi nevoie să le oferi argumente categorice și copleșitoare. Aluziile și lucrurile spuse pe jumătate nu mai sunt suficiente. Or, până acum nici Liviu Dragnea, nici Gabriela Firea nu au spus nimic decisiv, transparent și obiectiv de natură să intre în dezbaterea publică. Șeful partidului a sugerat doar că premierul nu este loial și că se abate de la programul convenit, dar fără să explice la ce anume se referă și care ar fi semnificația abaterii. Iar Gabriela Firea a dat de înțeles că premierul ar fi susținut de serviciile secrete, care au viziunea lor cu privire la guvernarea țării”, mai susține jurnalistul DW.

Potrivit acestuia, prin refuzul de marți al președintelui Klaus Iohannis de a lua orice poziție, „a dat de înțeles că nu vom asista la nicio schimbare importantă”.

„Putem spune deocamdată că astăzi, marți 13 iunie, președintele Iohannis a evitat orice luare de poziție. Purtătoarea sa de cuvânt a declarat la Palatul Cotroceni că președintele nu poate face nicio declarație de vreme ce nu există nicio comunicare oficială cât privește criza Guvernului și că nu ar fi decât <<speculații pe surse>>.  Declarația purtătoarei de cuvânt a fost evident pregătită dinainte căci a părut să nu țină cont de natura întrebării”, a mai precizat el.

Citiți comentariul integral aici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă