13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Centrul bogat al Europei are dreptate, chiar și atunci când...

Horațiu Pepine: Centrul bogat al Europei are dreptate, chiar și atunci când încalcă regulile | COMENTARIU DW

”Centrul” Europei, unde se află țările bogate, are întotdeauna dreptate în fața celor de la "periferie", observă un comentariu realizat de Deutsche Welle.

Discutarea acestui subiect pornește de la subiectul lucrătorilor detașați, care revine mereu în dialogul româno-francez și care dezvăluie esența diferențelor dintre Est și Vest.

Din declarațiile președintelui Iohannis am aflat că principala temă care l-a preocupat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, a fost aceea a muncitorilor detașați. Este vorba de o normă europeană referitoare la libera circulație a serviciilor, care permite unei firme să ducă muncitori într-o altă țară, plătindu-i în linii mari după regula de acasă.

Aceasta este Directiva Bolkestein, care nu are în vedere atât interesele muncitorilor, cât pe cele ale antreprenorilor, dar care a produs efecte neprevăzute.

Ironia face ca, după un deceniu, nu românii care priveau aranjamentul cu ochi foarte critici, ci occidentalii să se plângă că directiva aceasta îi dezavantajează.

Să remarcăm însă că directiva este liberală sută la sută, ceea ce dorește să spună că este oarbă la considerentele naționale, subliniază jurnalistul Horațiu Pepine.

În ciuda faptului că liberalismul constitutiv al Europei a fost dezminițit, ”centrul” are prioritate. O țară din ”periferie” în schimb nu ar putea face derogări de la ordinea liberală fără să nu fie acuzată de trădarea valorilor europene, subliniază Deutsche Welle.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă