10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDemocrația din Europa de Sud-Est, în criză. În Balcani se răspândește un...

Democrația din Europa de Sud-Est, în criză. În Balcani se răspândește un stil autoritar de exercitare a puterii, cu argumente naționaliste | ANALIZĂ DW

Democrația din sud-estul Europei este în criză, avertizează Deutsche Welle, într-o analiză. Astfel, jurnalista Adelheid Feilcke susține că în Balcani se răspândeşte un stil autoritar, cu argumente naţionaliste, cu o politică economică neoliberală. 

Jurnalista citează un profesor  la Centrul de Studii Sud-Est-Europene de la Universitatea Graz, Florian Bieber, care susține că de mai mulți ani, în sud-estul continentului, s-au format numeroase  simptome ale crizei prin care trece acum democrația în multe țări europene s-au format deja de mai mulți ani. 

„Între timp, criza democrației în Europa de Sud-Est ar fi devenit vizibilă pentru toată lumea iar “ideea unui consens liberal-democratic nu mai există”, susține el.

La rândul său, profesorul Michael Hein de la Universitatea Humboldt din Berlin susșine că toate țările sud-est-europene, cu excepția Kosovo, indiferent dacă sunt sau nu membre ale UE, au înregistrat un regres continuu în ultimii ani.

„ Starea descrisă ar viza nu doar înrăutățirea obiectivă a condițiilor social-economice, dar și un recul în legătură cu parametrii subiectivi, precum încrederea cetățenilor în parlamente și instituții publice. La țările care nu fac parte din UE (sau care au aderat recent, precum Croația), ar fi vorba pe lângă criza democrației și de crize privind orientarea pe viitor și valorile de bază. În acest context, sunt preferate personalități politice puternice, adesea cu mesaje naționaliste. Iar naționalismul generează apariția unor lideri autocrați, chiar dacă au fost aleși democratic, arată profesorul Bieber”, se precizează în analiza DW.

Jurnalista DW îl citează și pe profesorul de politologie Vedran Dzihic, potrivit căruia în vestul Balcanilor s-ar fi impus un nou stil de conducere, bazat pe conducere autoritară, cu argumente naționaliste și o economie de piață neoliberală.

„Politicienii caracterizați de noul stil ar da dovadă de un <<incredibil pragmatism în ceea ce privește exercitarea puterii>>, cu un comportament apropiat celui al președintelui turc Erdogan. Democrația devine astfel doar un mijloc pentru un scop, nemaifiind scopul în sine. Instrumentele democratice sunt folosite în scopurile proprii ale guvernanților, fiind astfel de fapt dezactivate”, mai precizează sursa citată.

Citiți textul integral aici.

 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă