11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleDupă 35 de ani, Arabia Saudită permite deschiderea sălilor de cinema

După 35 de ani, Arabia Saudită permite deschiderea sălilor de cinema

Autoritățile vor începe să elibereze permise de operare, potrivit aceleiași surse.

“Este un moment-cheie în dezvoltarea economiei culturale din țară”, a subliniat ministrul culturii Awad al-Awad în comunicatul dat publicității de minister.

În cadrul unui ambițios plan de reforme susținut de prințului moștenitor Mohammad bin Salman, guvernul încearcă să promoveze mai multe forme de divertisment (concerte, spectacole, cinematografe), în pofida opoziției cercurilor ultra-conservatoare.

În luna ianuarie, muftiul Arabiei Saudite s-a pronunțat împotriva unei posibile deschideri a cinematografelor, precizând că acestea vor fi surse de “depravare”, deoarece favorizează interacțiunea dintre cele două sexe.

Chiar dacă sălile de cinematograf erau interzise, cinematografia saudită a început să fie recunoscută pe plan internațional. Comedia romantică “Barakah se întâlnește cu Barakah”, în regia lui Mahmoud Sabbagh, a fost proiectată la Berlinală, iar pelicula “Wadjda”, de Haifaa Al-Mansour, a fost, în 2013, primul film saudit care a concurat la Oscaruri pentru categoria “cel mai bun film străin”.

Săptămâna trecută, în această țară cunoscută în mod stereotipic pentru regulile sale foarte stricte, execuțiile cu săbiile și aplicarea cu rigurozitate a legii islamice Sharia, a avut loc un rar festival de comedie, organizat de Autoritatea Generală de Divertisment, principalul motor al reformelor sociale din acest regat ultra-conservator.

De la un festival Comic-Con până la concerte susținute inclusiv de artiști de sex feminin, acest organism și-a stabilit ca obiectiv eliminarea reputației austere a regatului și familiarizarea saudiților cu un concept novator: amuzamentul în public.
Printre alte reforme, Riadul a anunțat, în luna septembrie, încheierea interdicției pentru femei de a conduce automobile din iunie 2018.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă