15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleDirectiva anti-hărţuire sexuală intră în vigoare odată cu filmările pentru "Wonder Woman...

Directiva anti-hărţuire sexuală intră în vigoare odată cu filmările pentru “Wonder Woman 2”

Mişcarea #MeToo, născută pe reţelele de socializare, împotriva hărţuirii sexuale, marchează în mod cert un punct de cotitură care va bulversa cultura studiourilor.

Hollywood-ul face un pas în plus în această nouă eră prin introducerea unei directive intitulate “Anti-sexual harassement guidelines” pentru a lupta împotriva abuzurilor asupra femeilor.

Creată la iniţiativa puternicei “Producers Guild”, sindicatul producătorilor hollywoodieni, această politică, care poate fi consultată online de la 19 ianuarie, este menită a fi aplicată pe toate platourile de filmare. Potrivit revistei americane Vanity Fair, blockbuster-ul “Wonder Woman 2” este cel care va inaugura aplicarea acestei politici.

Decizia este una simbolică, potrivit Le Point. Wonder Woman s-a erijat în emblemă feministă de la apariţia sa în revistele de benzi desenate americane. Iar recentul film regizat de Patty Jenkins este unul dintre puţinele filme cu supereroi care evită problemele legate în general de acest gen.

“Wonder Woman 2”, a cărui lansare este prevăzută pentru 2019, va fi deci prima producţie care va aplica această directivă. Lungmetrajul s-a debarasat deja de producătorul său Brett Ratner, acuzat de hărţuire sexuală de mai multe femei, printre care actriţa Ellen Page.

În ce constă exact această politică? Textul publicat de sindicatul producătorilor conţine măsuri de bază, precum “supunerea la legea federală şi locală în ceea ce priveşte hărţuirea” şi altele mai proactive. Astfel, la fiecare producţie se vor afla pe platou cel puţin doi “referenţi”, prezenţi de-a lungul întregii perioade de filmare, la care membrii echipei vor putea apela dacă doresc să facă mărturisiri fără a se teme de represalii.

“Hărţuirea sexuală nu mai poate fi tolerată în industria noastră sau în rândurile Producers Guild”, au comentat preşedinţii sindicatului, Gary Lucchesi şi Lori McCreary. “Trăim un moment de tranziţie în societatea noastră în care regulile de comportament la locul de muncă sau în afara lui sunt reevaluate. Producătorii au autoritate suficientă pe platouri şi în afara lor pentru a insufla o nouă dinamică care va institui un mediu de lucru bazat pe respect reciproc”, au adăugat ei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă