13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum să-ţi faci prieteni la maturitate

Cum să-ţi faci prieteni la maturitate

Când ajungem la maturitate trebuie să facem loc pentru viaţa de adult – un loc de muncă, o căsătorie, o mutare –, iar pentru asta de multe ori suntem nevoiţi să renunţăm la unele prietenii. Până la urmă, nu suntem legaţi de prieteni printr-un contract, precum cel de căsătorie, sau printr-o legătură de sânge, cum suntem cu rudele, aşa că-i putem schimba după cum avem nevoie.

Prieteniile sunt flexibile, spun specialiştii, iar principalul lor atribut este că prietenii se aleg unii pe alţii. Viaţa modernă, însă, poate deveni atât de ocupată încât oamenii uită să se aleagă unii pe alţii în continuare. Atunci prieteniile pălesc, iar specialiştii, citaţi de revista Time, cred că fenomenul este mai amplu acum ca niciodată. Singurătatea ia amploare, iar cercetătorii au descoperit că sentimentul de singurătate creşte cu 26% riscul unei morţi premature şi este chiar mai dăunător pentru corp decât obezitatea sau poluarea. Singurătatea periclitează sănătatea în multe feluri, mai ales pentru că înlătură plasa de siguranţă a sprijinului social.

„Persoanele singure văd mai multe ameninţări în lumea care le înconjoară, iar asta duce la creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale“, susţine Julianne Holt-Lunstad, profesor de fiziologie şi neuroştiinţe la Universitatea Brigham Young, autor al mai multor studii care leagă singurătatea de mortalitate. În timp, spune ea, aceste efecte pot duce la hipertensiune, care creşte riscul de boli cardiovasculare.

Prieteniile funcționează ca antidot

Antidotul este simplu: prieteniile. Acestea ajută la protejarea creierului şi trupului de stres, anxietate şi depresie. Un studiu recent a demonstrat chiar că prieteniile aduc mai multe beneficii la bătrâneţe; persoanele cu vârste înaintate care au prieteni au o stare generală mai bună. Dar, ca adult, poate fi greu să-ţi faci şi să-ţi păstrezi prietenii. Studiile spun că fiecare persoană ar avea nevoie de patru sau cinci prieteni apropiaţi. Oamenii vor ca prietenii lor apropiaţi să fie persoane cu care pot vorbi, pe care se pot baza şi cu care se simt bine.

Pasiunile comune ajută oamenii să se apropie, spun specialiştii. Aşa că un viitor prieten bun poate fi întâlnit în locurile în care oameni de vârste şi experienţe diferite se adună pentru că au acelaşi hobby, cum ar fi acţiunile de voluntariat în diverse domenii, sporturile sau cursurile de toate felurile.

Iubitorii de câini, de exemplu, tind să se adune în parcurile speciale pentru aceste patrupede.

După ce am cunoscut un potenţial viitor prieten, vine partea care ne sperie pe toţi: să-l invităm să facă ceva împreună cu noi. „Asta înseamnă să ieşim din zona de confort şi să ne asumăm riscul de a fi refuzaţi. Dar există şi şansa ca persoana să accepte, iar acesta să fie începutul unei prietenii minunate“, explică Janice McCabe, profesor de sociologie la Colegiul Dartmouth.

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă