23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCele mai bune centrale pe lemne

Cele mai bune centrale pe lemne

Alegerea unui sistem de încălzire nu este întocmai floare la ureche, ba chiar se poate dovedi a fi o alegere foarte dificilă. Situația se complică atunci când locuiești la casă și nu ai la dispoziție o rețea de gaze. În acest caz, cea mai bună metodă de încălzire a casei este fără dar sau poate utilizarea unei centrale pe lemne.

Dar cum se alege o centrală pe lemne bună? Ei bine, va trebui să urmărești o mulțime de detalii tehnice importante, așa cum este calitatea centralei, prețul de achiziției, puterea sa dar și eficiența de care dă dovadă în timpul funcționării.

În primul rând, trebuie să știi că ai la dispoziție două tipuri de centrale pe lemne:

·         Centrală termică care funcționează cu lemne cu ardere internă;

·         Centrală termică care funcționează cu combustibil lemnos, pe principiul gazeificării.

Iar dacă ai nevoie de o recomandare, atunci cu siguranță ar trebui să alegi o centrală pe lemne cu ardere internă, dat fiind faptul că se dovedește a fi mult mai avantajoasă din o mulțime de puncte de vedere. Iată câteva dintre ele:

 

Centralele pe lemne se remarcă cu următoarele avantaje, avantaje care conving o mulțime de persoane să își încălzească locuința folosind un astfel de tip de centrală:

·         Este mai avantajoasă, ecologică, mai ales dacă funcționează pe principiul de ardere de sus în jos, de tip lumânare;

·         Are un nivel minim de noxe, nu dispune de tehnologii moderne, are autonomie ridicată;

·         Nu trebuie curățată în mod frecvent, se elimină cenușa și funinginea o dată la două săptămâni.

Totuși, este greu să te decizi care este centrala potrivită nevoilor tale. De aceea, înainte de toate va trebui să afli care este necesarul termic al casei tale. Acesta este un calcul care implică analiza unor factori precum izolarea locuinței, calitatea tâmplăriei șamd. Calculul necesarului termic ar trebui realizat doar de către un specialist, astfel încât rezultatul să fie cât mai realist. După ce ai aflat care este necesarul termic al casei tale, vei putea alege mult mai ușor o centrală pe lemne.

De regulă, gama de centrale termice pe lemne este foarte variată. Piața de centrale pe lemne te întâmpină cu numeroase oferte însă fără dar sau poate modelele de la Stropuva România se dovedesc a fi rentabile din toate punctele de vedere, prin urmare și o afacere reușită.

 

Stropuva România este un brand foarte apreciat în România, dat fiind faptul că pune la dispoziția clienților centrale pe bază de lemn și cărbune, la un preț accesibil și totodată eficiente din punct de vedere al consumului și randamentului. Acestea pot funcționa în sistem închis sau deschis și sunt ideală pentru încălzirea unei case.

 

Funcționează pe combustibili solizi – lemn, brichete, cărbuni. Au un randament foarte ridicat, de până la 90%. Pot încălzi o suprafață mare, chiar și de 400 mp, la o singură încărcătură de lemne, capacitatea cazanului fiind de până la 40 kW. Durata de ardere este în medie de 30 de ore la alimentarea cu lemn de foc sau brichete de rumeguș, dar poate ajunge la 5 zile dacă se folosește combustibil pe cărbune.  

 Centrala Liepsnele L40 Universal

Acest model de centrală pe lemne este recomandat pentru încălzirea clădirilor mari, care au suprafața cuprinsă între 180-400 mp. Centrala are autonomie ridicată și, așa cum menționam și mai sus, poate fi alimentată cu diferite tipuri de combustibil.  

 

De specificat ar mai fi și faptul că folosește o tehnologie de ardere foarte eficientă, anume arderea tip lumânare. Practic, arderea are loc din partea superioară a combustibilului, fiind astfel o ardere lentă care garantează un randament excelent, fiind folosită toată puterea calorică a lemnului.

Cu siguranță există și alte alternative pe piață, așa cum sunt modelele de la Ferroli, Viadrus, Kordi sau Budeus Logano, însă puține dintre ele reușesc să se ridice la nivelul așteptărilor așa cum reușesc centralele Stropuva România.

Cei care decid să cumpere o centrală termică pe lemne, trebuie să știe că investiția nu este chiar mică, dar este mai redusă comparativ cu alte tipuri de centrale electrice sau pe gaz. Mai mult decât atât, prin economiile de combustibil pe care le vei face ulterior, care vor garanta totodată și costuri reduse pentru încălzire, vei putea amortiza investiția realizată inițial în doar câțiva ani.

Prin urmare, chiar dacă la o primă vedere centralele pe lemne pot părea mai scumpe și mai puțin atrăgătoare decât multe alte sisteme de încălzire, acestea conving prin eficiență, randament și prin o durabilitate foarte ridicată.

Un ultim motiv pentru care ar mai trebui să îți încălzești locuința folosind o centrală pe lemne este stabilitatea pe care o inspiră combustibilul solid a cărui preț a nu a cunoscut creșteri masive, așa cum se întâmplă în cazul electricității sau a gazelor naturale.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă