25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyle5 informații esențiale despre cancer

5 informații esențiale despre cancer

Bolnavi, membri ai familiei, personal medical, cu toții fac echipă pentru a învinge, trata și trece peste toate aspectele neplăcute ale bolii. Iar fiecare zi aduce vești bune de pe frontul luptei cu cancerul prin terapii noi, efecte adverse tot mai puține, șanse crescute de vindecare și o conștientizare tot mai mare asupra importanței prevenției. cinci elemente trecute în revistă de medicul primar oncolog Bogdan Gozman, membru al Societății Europene de Oncologie medicală, sunt esențiale în a depista și trata cu succes cancerul.

Depistarea precoce

În primul rând, depistarea precoce este de luat în calcul pentru a crește șansele de vindecare. “Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea și tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%, în timp ce în stadiul III aceasta scade la 50-60%, deci este vorba de o diferență foarte mare”, remarcă medicul Bogdan Gozman.

Evitarea tratamentelor alternative

În doilea rând, evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii științifice, este imperativă. “Există în continuare o reticență a pacienților față de tratamentele oncologice din teamă, informații insuficiente despre beneficiile și reacțiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la «tratamente alternative» care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenției americane a medicamentului – FDA) și nu au niciun suport științific”, completează specialistul.

Abordarea multidisciplinară

O a treia condiție esențială pentru a crește șansele de vindecare în cancer este abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialiști. “În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe, existând numeroase opțiuni terapeutice, de multe ori cu eficiență apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient și stabilirea secvenței terapeutice optime”, adaugă dr. Gozman.

Evitarea factorilor de risc

O a patra măsură importantă care poate fi hotărâtoare în prevenția și tratarea cancerului este evitarea factorilor de risc. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. “Există un consens internațional promovat de diverse organizații mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului și obezității, alimentația echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B și HPV reduc riscul de cancer”, enumeră medicul oncolog situațiile periculoase,
decisive în cancer.

Accesul la terapii inovatoare

Și nu în ultimul rând, specialiștii remarcă dezvoltarea terapiilor de ultimă generație care cresc gradul de personalizare a tratamentului și, implicit, pe cel al reușitei. “Tendința în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne, așa-numita „terapie moleculară”, foarte diferită ca mecanism de acțiune față de citostaticele clasice și, de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim și progresele mari înregistrate în medicația adjuvantă chimioterapiei care combate sau atenuează reacțiile adverse cum ar fi grețurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia“, concluzionează medicul.   

Eficacitate

Test revoluţionar

Un test de sânge ar putea folosi ADN-ul pentru a identifica opt dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care nu s-au răspândit încă în organism – plămâni, ficat, stomac, pancreas, esofag, colorectal, ovare şi sâni, anunţă publicaţia britanică The Guardian. CancerSEEK a fost realizat pentru depistarea cazurilor incipiente de cancer, prin examinarea markerilor din sânge, cum ar fi proteine ​​și fragmente ADN din tumori. Totodată, testul poate identifica biomarkerii proteinei ca o altă modalitate de identificare a cancerului, în condiţiile în care unele tumori precoce nu eliberează suficient ADN în sânge pentru a fi detectate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă