„România Liberă” pornește pe un nou drum, de Ziua Națională. Jurnaliștii noștri s-au întâlnit cu cititorii, la parada militară | FOTO + VIDEO

de Roxana Petre , 01 decembrie 2016

Jurnaliștii „România Liberă” au marcat schimbarea de format a ziarului, prin participarea la parada militară organizată de Ziua Națională. Astfel, ei s-au întânit cu citiorii la manifestațiile programate de 1 Decembrie, unde au împărțit participanților primul număr relansat, alături de un drapel.

Astfel, cititorii s-au putut întâlni cu jurnaliștii Răzvan Chiruță, Mircea Marian, Mihai Duță, Silviu Sergiu, Mălin Bot, Petre Bădică, Romulus Georgescu, Adina Mutar, în zona Aviatorilor, cât și în zona Piața Presei.

„Ziua de 1 decembrie are o semnificație aparte pentru <<România Liberă>>, care realizează prima schimbare de format din istoria sa de 140 de ani, trecând de la broadsheet la formatul A3. Modificarea a fost făcută la cererea cititorilor, care au dorit un format mai modern și mai ușor de citit. <<România liberă>> împlinește în curând 140 de ani de istorie. O istorie, fără îndoială, cu lumini și umbre. De la ziarul care marca independența statului român la 1877 și în care apăreau semnături ca Eminescu, Delavrancea, Vlahuță, Caragiale sau Maiorescu până la organul Frontului Democrației și Unității Socialiste sub dictatura lui Dej și Ceaușescu. De la ziarul anticomunist condus în anii ’90 de un mare gazetar ca Petre Mihai Băcanu până la ziarul scris astăzi de cea mai bună echipă de jurnaliști a momentului. Sigur, nu putem fi întotdeauna de acord. Există destule momente în care am altă părere decât colegii mei. Dar pentru mine, așa cum zice o vorbă, <<faptele sunt sfinte, opiniile sunt libere>>. Iar asta face parte din spiritul neatins de vremuri al ziarului nostru. Se prea poate să mai și greșim uneori. Se prea poate ca unele articole să vă placă, altele nu. Nu uitați însă niciodată ce spunea, înainte de a fi un mare scriitor, marele gazetar Albert Camus: <<Presa liberă poate fi, fără îndoială, bună sau rea, dar cu siguranță, fără libertate, ea nu va fi niciodată altfel decât rea>>”, a spus directorul editorial al RL, Sabin Orcan.


Citește continuarea aici: SPECIAL. Sabin Orcan, director editorial RL: Despre luxul de a fi liber | OPINIE


Ziarul va fi distribuit de luni până joi în 24 de pagini, full color, iar preţul scade la 1,9 lei. Ediția de vineri va fi distribuită în 56 de pagini, full color, la preţul special de 3,5 lei.

Două pagini vor fi dedicate, zilnic, comentariilor și opiniilor scrise de jurnaliștii din redacție și de formatorii de opinie cu care colaborăm. Într-o lume în care informațiile vin ca o avalanșă peste noi, cititorii caută tot mai mult profesioniști ai actualității care să le explice evenimentele din jurul nostru. Articolele de tip comentariu sunt tot mai prizate și mai apreciate de cititori.


Citește mai multe detalii aici: „Mai mult decât știri” este noul slogan al cotidianului ”România liberă”. Iar acest lucru înseamnă că ştirile de ieri, care pot fi văzute la TV sau pe internet, vor avea alocat un spaţiu tot mai redus din spațiul editorial în varianta print, premium, care poate fi găsită zilnic la chioşcuri. În schimb, continuăm să mizăm pe investigaţii şi reportaje exclusive, dar și pe analiza profesionistă a subiectelor care influenţează profund societatea românească, fie că sunt din zona politică, sănătate sau educaţie.


Totodată, din 2 decembrie, în fiecare vineri, „România Liberă” va aduce la standurile de presă RL Weekend Plus – ediție săptămânală cu un plus de povești, un melanj de portrete, reportaje, interviuri și articole lifestyle.


Citește și: Jurnaliștii României Libere scot un ziar anticomunist, în 1988. Petre Mihai Băcanu: Am salvat onoarea jurnalismului și am dat o lecție presei obediente | VIDEO+FOTO

În anul 1988, un grup de jurnaliști români a sfidat dictatura ceaușistă, tipărind un ziar care își propunea să fie o alternativă la presa subordonată regimului comunist: ”fiecare să poată spune sincer ce dorește și ce gândește”. Aventura, deși planificată în detaliu, le-a atras ziariștilor arestarea și domiciliul forțat, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației.


Pe lângă paginile obișnuite de actualitate, sănătate, educație și cultură, ediţia de weekend a ziarului România Liberă conține rubrici noi, specializate, precum cele dedicate antreprenoriatului, în care sunt prezentate initiațive româneşti curajoase.

O atenție deosebită este acordată și românilor care au afaceri de succes în străinătate și care, totodată, contribuie activ la bunăstarea comunităților din care au plecat. Dat fiind că până acum diaspora nu a existat în presa românească, RL Weekend Plus o aduce în prim-plan în cele două pagini denumite „Vocea Diasporei”. 

Rubrica „Mentalități” analizează diferențele de perspectivă, atitudine, viziune și stil de viață între România și Occident. Istoria recentă este rememorată în rubrica „Aldine”, în timp ce „Dosarul” săptămânal tratează pe larg teme complexe din diverse domenii.

Secțiunea „Spiritualitate” este dedicată poveștilor mai puțin cunoscute din tradiția creștină, precum și interviurilor cu preoți care ajută comunitatea prin acțiuni concrete de binefacere.


Inspirat de dobândirea independenței de stat, la 10 mai 1877, omul de cultură D.A. Laurian, fiul unuia dintre cei mai fervenți luptători din Revoluția de la 1848, şi profesorul Ștefan Mihăilescu au început să tipărească cotidianul politic, cu foileton literar, „România Liberă”.

A doua jumătate a ziarului conține articole de tip lifestyle, incluzând pagini de gastronomie, modă și frumusețe, sport și aventură, home&deco, jocuri, horoscop, curiozități și program TV.

„Într-un peisaj global în care digitalul pare să preia controlul, RL Weekend Plus vă invită la povești și analize savurate pe îndelete, cu sens. Căutați-ne la punctele de difuzare a presei din toată țara și hai să ne împrietenim! Pentru voi scriem.”,  a explicat Raluca Sofronie, editor coordonator RL Weekend Plus.

RL Weekend Plus apare în fiecare vineri, are 56 de pagini, costă 3,5 lei și este disponibil la vânzare timp de trei zile.


Citește mai multe detalii aici: RL Weekend Plus, ziarul tău de sfârșit de săptămână: Într-un peisaj global în care digitalul pare să preia controlul, vă invităm la povești și analize savurate pe îndelete

„Venim către voi cu un produs complex, într-un nou format – de la cel clasic tip broadsheet ne veți găsi în formula A3 - cu povești și dezvăluiri care să vă transforme ceaiurile și cafelele de weekend într-o experiență memorabilă”.


 

 

Comentarii

 • anna

  01 decembrie 2016 17:16

  De obicei la Satu Mare trimiteti 3 exemplare din ziar. Acum nu ati trimis nici macar un exemplar din ziar. Cum pot sa fac rost de un numar din data de 1 decembrie? Cu multumiri anticipate.

  raspunde comentariului
  • ...ți-l dă Orban Viktor, direct de la Budapesta, că el nu are ce face cu el, doar să se șteargă la coor cu mutrele ghinărarilor borțoși ceșkijdi dîn Arrrmiya Rrromînă mai vitează dăcât Mikhail Viteazu

   02 decembrie 2016 16:33

   .

   raspunde comentariului
 • PRIMORDIAL

  01 decembrie 2016 17:09

  JURNALISTII RL SA ÎNVETE PRIMORDIAL SA SCRIE CORECT ROMÂNESTE, LIMBA CULTA, NU CEA VORBITA DE INCULTI. SA CONSULTE GRAMATICA ROMÂNEASCA, SA NU MAI ACCEPTE IMAGINI PORNOGRAFICE PENTRU PUBLICITATE SI LA NEVOIE, INTERDICTIA DE COMENTARII STUPIDE, INSULTATOARE ETC., A FI LIBER, NU ÎNSEAMNA A FI INDECENT, PROST EDUCAT SI AGRAMAT..

  raspunde comentariului
 • Pișu'-'n ploaie, de Ziua Națioanală ! "...fără ploaie, fără Vîntu' | cu Urîțenia lu' Pământu'..."

  01 decembrie 2016 16:25

  Ce schimbare de format ? ...va fi citit pe dos, ca să înțeleagă lumea korrekt politruk kă Kiruță vrea musulmani tuciurii acasă la el, ca să-i șuolduovieniziezî pi dînșii șî sî-i îmblonzascî cu bitangili șieli curvi a lu' știefîănițî-șiel-sfîntî-cu-666-di-bitangi-vitiej', cari amu' sî uitî numa' la tielinuovieli tiurșiești dupî și li-uo' tras-uo tiurșii la 'Stambul, pi duolarîș' ? ...sau că Anghel șî Mutar - șî alții, mai șăfi, nu-i mai pomenesc, ca să nu le stric AKOPIERYREA, cea ca în povestea cu împăratul cel gol - e trase cu sforili dă la Embassy șî dă la sediul CNN din Atlanta ? ...sau că... etc. ...Grengoar unde fuse, bre ? ...primi motivare medicinală nozokomyală vlădeaskă ka să-i fackă patrihoți pi guorjienii lui dîn Valea Boului, că să fărmă PiSiDeu' 'colo, la ei, bre, cu Urîțenia Pământului cioloșiaskă șî ca urmare a luptei voastre ideologice necontenit șoroșizde ? Nu v-a' întrebatără miticii voinicii viitori yeliektori cum mai e pe la EveZeaua voastră ? ...sunteți "pe Ducă", cu sau fără EveZei, șî cu sau fără Duță ! ..."cea mai bună echipă de jurnaliști a momentului" ?! HAHAHAHA ! ...ți-au murit lăudătorii, Orcane ? ...sunteți mai slabi decât alte foi, serioase, șî mai slabi decât echipele de dinaintea voastră - oricum, "Rl" nu va mai ajunge niciodată la nivelul din 2011 când îl avea colaborator pe domnul Tom Gallagher ! ...și - oare ? - dă unde ați avut bani suficienți pentru ediție ca să scădeți prețu' pă foaie, când voi sunteți de mulți ani cu mari datorii la stat șî în pragul falimentului ?! ...dă la Soros, în vederea alegerilor yelektorale ieminente ? ...aaaaaaaa, ați scris voi că șoroșul fyloantrop îngerel cu perciuni "s-a retras" dîn toate fundațiile lui propagandistice șî dîn aghienturili dîn Europa de Est... Așa că noi vă credem pă cuvânt, ca mitici dă nădejde ai Patrrriei miticești CARE sunteți... în slujba lui...

  raspunde comentariului
 • Negru Vasilica

  01 decembrie 2016 15:50

  Lucru la domiciliu part-time! Castiguri foarte motivante! Succes asigurat! Nu se compara cu nimic! Atentie, oferta este speciala! Comision direct motivant!Garantia seriozitatii este aici! Cel mai puternic sistem! Alegerea cea mai buna pentru tine! Merita! Cere detalii pe adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  01 decembrie 2016 15:25

  TRAIASCA ROMÂNIA.Traiasca poporul român.Succes România libera !

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design