„România liberă“, în pericol! Cine vrea dispariția celui mai vechi și credibil cotidian din România

de România Liberă , 14 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:25, 14 noiembrie 2017
„România liberă“, în pericol! Cine vrea dispariția celui mai vechi și credibil cotidian din România

Preluarea prin forță a cotidianului „Ro­mânia liberă“ este miza principală a tuturor demersurilor declanșate în ultimii ani de către fostul premier și procuror Victor Ponta, împreună cu KPMG, compania care a jucat un rol decisiv în falimentarea Astra Asi­gurări. Distrugerea cu rea intenție a unei publicații care a rezistat 140 de ani este evidentă din toate etapele procesuale în urma cărora s-a decis insolvența grupului de presă Medien Holding.

Astfel, pe 6 noiembrie anul acesta, Tribunalul București a admis cererea de deschi­dere a procedurii insolvenței, cerută de Medien Holding, dar a numit ca administrator judiciar provizoriu firma Euro Insol, societate care a fost cerută de către KPMG, din acțio­nariatul căreia a făcut parte și deputatul Remus Borza, omul lui Victor Ponta, pe care fostul premier l-a propus și sprijinit la Hi­droelectrica. Dovada conexiu­nii dintre cei doi este votul pe care Borza l-a dat în iunie, când a fost singurul membru ALDE care a susținut Guvernul Grin­deanu la moțiunea de cenzură. În acel Executiv, Victor Ponta ocupa funcția de secretar al Guvernului. 

Anterior acestui moment, pe 1 noiembrie, KMPG  a introdus la același Tribunal București o ordonanță preșe­dințială în contradictoriu cu Medien Holding, având ca obiect efectiv  „suspendare operațiuni de înstrăinare bunuri și drepturi patrimoniale din averea debitoarei“.Practic, prin această cerere, KPMG a cerut judecătorului să oblige trustul de presă care a administrat „România liberă“ să nu înstrăineze nimic din patrimoniul firmei.

Din această manevră, rezultă că firma KPMG a „anti­cipat“ decizia din 6 noiembrie, dar, mai mult decât atât, acest act demonstrează și că miza este obținerea controlului asupra celui mai vechi cotidian din România.

RL, ținta finală

Familia Adamescu a devenit, din 2013, ținta unui puternic grup de interese pus la cale de către fostul premier Victor Ponta, împreună cu fostul președinte al Autorității de Suprave­ghere Financiară (ASF) Mișu Negrițoiu și cu KMPG, care au avut ca scop final nu doar falimentarea Astra Asigurări, cea mai mare companie de profil din țară, ci mai ales reducerea la tăcere a „României libere“, o voce puternică din media, care a dezvăluit de nenumărate ori abuzurile guvernului Ponta. 

Multe dintre declarațiile publice făcute de fostul premier au dezvăluit acest plan diabolic. „Timp de ani de zile mardeiașii și ciomăgarii (vopsiți sub numele de «jurnaliști») de la «România liberă»  au fost plătiți de Dan Adamescu (patronul lor) ca să linșeze orice persoană care a fost acuzată de procurori, pe drept sau pe nedrept /au pu­blicat stenograme «pe surse» și au condus campanii de mânie proletară împotriva celor care îndrăzneau să spună că drepturile fundamentale trebuie protejate în orice situație/ au crezut că, dacă «se dau cu ăștia», o să aibă imunitate“, a fost una dintre declarațiile șocante și nedemne ale premierului unei țări membre a UE, făcută nu mai departe de anul trecut.

Mecanismul pus la cale de fostul premier funcționează și în prezent,  chiar dacă cre­ierul său politic nu mai este în prim-planul vieții politice. Pentru că, nu-i așa?, ogarii statului, odată porniți la vânătoare, nu se mai pot opri din goana lor după bani și influență.

Prim urmare, în disperare de cauză, încercăm să protejăm „România liberă“ și independența noastră, ca jurnaliști. Salvarea celui mai vechi ziar din România care continuă să apară a devenit prioritatea noastră și vom apela la toate mijloacele permise de lege.  Sperăm, în acest fel, că „România liberă“ va rămâne, în cele din urmă, departe de mașinațiunile și atacurile incorecte ale celor care îi doresc dispariția.

Atacul se vede și din SUA

Încă din primii ani de du­pă Revoluția din 1989, „România liberă“ a fost singurul ziar cu orientare democratică și pro-capi­talistă fermă. Cotidianul a susținut miș­­­­­carea anticomunistă din Piața Universității, a dezvăluit abuzurile și crimele comise în timpul Revoluției și mineriadelor, precum și manipulările puse la cale de fosta Se­curitate. Curajul de a se împotrivi, în acei ani, re­gimului autoritar instaurat de fostul activist comunist Ion Iliescu i-a adus numeroase repercusiuni din partea autorităților statului. Reamintim că în 1990 redacția a fost devastată de minerii chemați în București de către Ion Iliescu.

Victor Ponta, urmașul politic al fostului președinte, nu a mai folosit minerii, ci instrumentele statului, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, și nedemni executanți privați, precum KPMG. Astfel, sub pretextul recuperării unui împrumut acordat de Astra Asigurări către Medien Holding, împrumut pe care acționarul trustului de presă a insistat să îl returneze, KPMG vrea să lichideze vocea puternică repre­zentată de „România liberă“. Asta deși reprezentanții trustului de presă s-au trezit în situația unică de a le fi refuzată rambursarea chiar de către lichidatorul care acum vrea să obțină controlul asupra cotidianului nostru. 

Inclusiv prestigioasa pu­blicație americană Forbes a remarcat faptul că, în 2013, Victor Ponta a lansat, în mod voit, o campanie împotriva publicației „România liberă“, după ce jurnaliștii acesteia au criticat dur și în mod repetat  incompetența și corupția guvernului său.

Jurnaliștii americani au scris că, într-un discurs susținut în octombrie 2014, fostul premier a calificat publicația drept o „mașină de propagandă“, mesajul fiind perceput de procurori drept o încuviințare să acționeze.

„România liberă“ va spune mereu adevărul

Astăzi „România liberă“ luptă să supraviețuiască nu în piața editorială, ci în bătălii juridice cu forțe care doresc să o reducă la tăcere, în fruntea cărora se află instituții ale statului controlate în conti­nuare de oamenii Securității și ai fostului Partid Comunist. 

Suntem principalul ziar de investigaţii din România. Suntem cea mai incomodă voce din România.

Suntem vocali, deschişi şi nu ne temem de nimic. Ne mândrim cu investigaţiile noastre şi integritatea editorială, cu faptul că tragem la răspundere atât oficiali ai statului, cât şi puternice interese private. Tot ce ne dorim noi, jurnaliștii din redacția celui mai vechi și credibil ziar româ­nesc, este să scriem în continuare liber. 

Pentru ca voi, cititorii, să puteți afla adevărul pe care alții nu vor să-l știți.

Comentarii

 • Magda

  17 noiembrie 2017 23:25

  Romania Libera e singurul ziar ce-l citesc. Ziarul nu poate fi inchis pentru binele linistei in societate.

  raspunde comentariului
  • Nu, .....

   18 noiembrie 2017 9:02

   Nu vor sa-l inchida, Magda draga . E vorba de o altfel de disparitie. Vor sa il transforme intr-o oficina kgb-isto-psd-ista. Iar asta e si mai tragic ! Cei onesti din redactie vor pleca. Si vom avea tot timpul mizerii precum cele scrise de tovarasii Ghilezan si Garleanu.

   raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  17 noiembrie 2017 19:59

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SE SIMTE LIPSA JURNALISTILOR PATRIOTI, CARE AU PLECAT SAU AU FOST IZGONITI FIINDCA AU ADUS LA LUMINA ZILEI JAFURILE DIRIJATE DE SECURIME PRIN INSTRUMENTUL PSD. JAFURI NEINTRERUPTE SI LOVITURI DE STAT EXECUTATE DE ELEMENTE TRADATOARE, PUCISTE SI ANTIROMANESTI DIN PSD. ESTE IN DESFASURARE SI IN MOMENTUL DE FATA O LOVITURA DE STAT INCEPUTA DE PSD IMEDIAT DUPA ALEGERILE DIN 11 DEC. 2016, CARE VIZEAZA PUNEREA JUSTITIEI SUB CONTROLUL PSD SI OCUPAREA POSTURILOR DE DECIZIE NUMAI DE OAMENII PSD. OPERATIILE SUNT CONDUSE DE DRAGNEA SI TARICEANU, CARE SUNT PE CALE SA DEA FOC TARII, CA SA SCAPE EI DOI DE INCHISOARE SI ION ILIESCU. ASTAZI CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, CARE A DEVENIT UN PORT-DRAPEL AL ROMANIEI, FIIND CEL MAI VECHI SI CEL MAI DORIT SI CAUTAT DE ROMANI. DORIM DIN TOT SUFLETUL CA JURNALISTII PLECATI, IN FRUNTE CU BATAIOSUL ORCAN, SA SE INTOARCA LA POSTURILE LOR, SI SA CONTINUIE LUPTA.

  raspunde comentariului
 • Chivu Stoika

  17 noiembrie 2017 0:42

  TOATA TARA ESTE IN PERICOL ! !!! ! !!! Banditii comunisti s-au vazut singuri la volan si si li s-a urcat la capul ala tembel....sunt fericiti ca si-au vazut visul cu ochii comunisti si hoti ca si pe vremea lui Ceausescu unde nu puteau jefui prea mult ca ajungeau in fata plutonului de executie cand LEGEA ILICITULUI NR.18 functiona mai bine decat orice DNA-ANAF sau alte frectii de azi....ACUM COMUNISTII FURA IN CAPITALISM COT LA COT TOT SISTEMUL = SRI-DNA-SENAT-PARLAMENT-GUVERN-PROCURATURA = TREBUIE BAGATI LA PUSCARIE PE VIATA PENTRU DISTRUGEREA STATULUI ROMAN==========POPORUL SE RIDICA SI VA DIZOLVA TOATE PORCARIILE ASTEA = TREBUIE REVOLUTIE ADEVARATA SI DE DATA ASTA NU MAI SCAPA NIMENI ! ===VANATOAREA DE COMUNISTI SI SECURISTI INCEPE.

  raspunde comentariului
 • onaka

  16 noiembrie 2017 17:22

  Trag H2O pe ziarul vostru Romania ******** de unii ca voi.

  raspunde comentariului
  • Popescu Constantin

   17 noiembrie 2017 6:22

   Apreciem mult ZIARUL ROMANIA LIBERA pentru informatii ADEVARATE FARA MINCIUNA !

   raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 17:07

  Oare unde va mai scrie sabin g prostiile lui sovine. Scăpăm în sfârșit de ziariști penibili ca sabin g și alți de teapa lui. În ziua când se va pune lacătul vom sărbători cu un tort tricolor.

  raspunde comentariului
  • Nu !

   16 noiembrie 2017 17:24

   Te inseli profund ! NU scapi decat daca nu mai deschizi site-ul sau nu cumperi de acum ziarul ! Pentru ca el va apare si de acum incolo, dar cu articole de astea mizerabile precum cel al dlui Ghilezan cu veverita .

   raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 17:07

  Oare unde va mai scrie sabin g prostiile lui sovine. Scăpăm în sfârșit de ziariști penibili ca sabin g și alți de teapa lui. În ziua când se va pune lacătul vom sărbători cu un tort tricolor.

  raspunde comentariului
  • pandele

   17 noiembrie 2017 10:57

   Potzi sa-tzi bagi in k.ur tortul tricolor, tzaran funariot!

   raspunde comentariului
   • Mandpv

    17 noiembrie 2017 15:38

    Pandele, dupa ce Ardeleanul asta cu capul pe umeri isi va scoate tortul din k.ur poti manca si tu o felie! Tipul e baiat cumsecade si -o sa -ti puna si -o lumanare in care sa sufli!

    raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 17:06

  Oare unde va mai scrie sabin g prostiile lui sovine. Scăpăm în sfârșit de ziariști penibili ca sabin g și alți de teapa lui. În ziua când se va pune lacătul vom sărbători cu un tort tricolor.

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 17:01

  Ar fi minunat ca acest ziar să fie închis. Permanent articole anti românești scrise pentru incitarea la ura. România și romani sunt mereu discriminați de articolele scrise de acest cotidian. Sper să vă închidă.

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 17:01

  Ar fi minunat ca acest ziar să fie închis. Permanent articole anti românești scrise pentru incitarea la ura. România și romani sunt mereu discriminați de articolele scrise de acest cotidian. Sper să vă închidă.

  raspunde comentariului
 • Ardelean

  16 noiembrie 2017 16:59

  Ar fi minunat ca acest ziar să fie închis. Permanent articole anti românești scrise pentru incitarea la ura. România și romani sunt mereu discriminați de articolele scrise de acest cotidian. Sper să vă închidă.

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  16 noiembrie 2017 15:51

  Am scris un comentariu in subsolul unui - nou si la fel de pervers precum altele scrise de dansul in ultima perioada - articol al tov. Ghilezan. Desi nu obisnuiesc sa postez de doua ori un comment, acum o fac pentru ca temele sunt conexe si e vorba de un mare moment de cumpana. Pentru ca se pune problema daca cei onesti din redactia ziarului merita sa lupte cu astfel de abjectii scrise, vizibil, in apararea hotilor din politica romaneasca si cata vreme, mai ales, exista multe alte ziare online oneste carora li se pot alatura. Iata comentariul si cuvantul meu de adio adresat ziarului in forma in care arata, deja, acum. ``` Eminentul ziar Romania Libera, dupa 140 de ani de existenta curajoasa si onesta in slujba cetateanului roman, rezistent la presiuni in ce priveste continutul general - nu al primelor pagini impuse de PCR - chiar si in timpul comunismului, cu merite exceptionale dupa dec 1989 cand a fost unul din putinele bastioane ale demnitatii umane - si asta in conditii deosebit de grele de intimidare chiar si fizica - , ziarul de suflet al tatalui meu si al meu si al intregii intelectualitati oneste, este TERMINAT, din interior. Cei onesti ramasi azi pe redute trebuie sa isi dea seama ca nici macar nu mai are rost sa il salveze ! Ori incearca sa isi salveze marca la OSIM si sa elimine din redactie voci perverse precum cele ale dlor Ghilezan si Garleanu, ori parasesc redactia si infiinteaza un alt ziar online, pe care, va asigur, il vom citi din toata inima ! Evident mai pot si sa se alature redactiei unui alt ziar online - cum este romaniacurata.ro unde scrie dl. Bejan, de ex. Coabitarea cu astfel de ganduri scrise luciferic precum cele dlor Ghilezan si Garleanu , nu este posibila. O perioada am crezut ca dl. Ghilezan este doar prizonierul unei rataciri ideatice de moment, dar domnia sa devine tot mai agresiv in apararea hotziei la nivel inalt, si scrie otrava pura , culmea, fara argumente. Caci daca l-ar intreba cineva de unde au averile astea colosale liderii din politica - nu numai din PSd ci si, ca sa fim echidistanti, si unii din PNL, la aceasta intrebare dl. Ghilezan n-ar mai raspunde pentru ca nu are ce. Si nu trebuie sa mai demonstram ca in toate tarile in care politicienii sunt corupti si fura din banul si averea publica, in toate acele tari apare saracia generalizata a milioanelor de cetateni. Si cata vreme persoane precum dl. Ghilezan si dl. Garleanu - in alta ordine idei, jurnalisti talentati amandoi - ii sustin pe cei ce ne-au furat cetatenii, statul si tara de sume colosale cum nu s-a mai intamplat niciunde in Europa civilizata dobandind averi colosale care sunt vizibile public - vezi filmuletul de pe Youtube. filmat cu drona, cu mosia imensa, piscina, terenul de tenis ale dlui Dragnea plus declaratiile localnicilor- si se dau de partea fortelor luciferice ale banului, si publica astfel de articole sistematic si tot mai agresiv si conducerea ziarului accepta sa le faca publice ...inca de pe prima pagina a ziarului ca si cum ele ar reprezenta noul si tristul punct de vedere al ziarului, se cheama ca deja actiunea de preluare a ziarului de catre fortele BANULUI FURAT a avut loc. Iar eu, care am muncit cinstit o viata intreaga in trei schimburi si n-am furat nimic, nu mai am ce cauta aici, pentru ca nu mai e nimic de salvat. Ce am avut de spus dlor Ghilezan si Garleanu le-am spus, daca ei cred ca aparand hotzia din banul public ...apara cetatenii romani, e treaba lor. Nu doresc sa ma enervez zilnic citind astfel de articole doar pentru ca apar sub frontispiciul - folosit in fals si ilegitimitate, iata - ziarului Romania Libera, incaput azi pe mainile celor ce suspina zilnic pe umarul oligarhiei politico financiare si al Caracatitei rosii care a cotropit Parlamentul tarii si acum incearca sa inhate , iata, si Cuvantul . Doar atata ca libertatea inca exista in Romania si mai sunt si alte ziare online pe care le putem citi fara sa ne mahnim si indignam. Adio, Romania Libera, si salutari celor onesti inca ramasi astazi la ziar. ```

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  16 noiembrie 2017 15:36

  ZIARUL ,,ROMANIA LIBERA,, S-A FLESCAIT. SPUNETI-MI TREI ARTICOLE POLITICE NOI APARUTE ASTAZI 18 NOIEMBRIE IN RL, DACA GASITI ! CINEVA VREA SA DISTRUGA ZIARUL RESPECTIV. PROTESTEZ, REVOLTAT DE ACEASTA SITUATIE !

  raspunde comentariului
 • costica

  16 noiembrie 2017 11:56

  Oferta extrem de serioasa !Cautam oameni pasionaticare doresc sa lucreze pe Internet, part-time sauca un al doilea loc de munca. Salariu 200 eur.Garantam prin contract plata salariului. Metode delucru si dovezi de seriozitate dupa primireacodului de reprezentant. Rugam seriozitate maxima! Detalii numai la emailpacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Ion

  15 noiembrie 2017 21:28

  In capitalism se mai da si faliment iar pe piata raman doar cei mai buni.

  raspunde comentariului
  • Bantet

   17 noiembrie 2017 23:26

   E drept ca se mai da si faliment.Dar nu sunt in clar cine ar fi cei buni care raman pe piata? Profesionistii? Indraznetii? Escrocii rafinati? Cei sustinuti politic?

   raspunde comentariului
 • marele roman Pacepa

  15 noiembrie 2017 16:42

  Dar mai sunt si momente de vitregie cand o poti lua cu 3 la 0 ca Romania pe teren propriu.Multi vor spune baietii au fost obositi,alti ca mingia a fost rotunda ,alti ca si-ai dorit mai mult victoria,alti ca au alergat mai mult pe tot terenu,alti ca al 13 jucator era mic,alti ca s-a plecat din shtart prost a doua oara,si altii ca arbitru e vandut ca nu a vazut ofsaid.

  raspunde comentariului
 • s

  15 noiembrie 2017 16:09
 • S

  15 noiembrie 2017 15:50
 • marele roman Pacepa

  15 noiembrie 2017 15:24

  Sa fim seriosi a tinut Scanteia juma de veac si nu tine RL un sfert.Si in Scanteia nu puteai spune de chioru de Visinescu de Ilici sau de Cescuta ca te luau cu duba la dilibau la CDMN.RL are numa viitoru.

  raspunde comentariului
 • Geo

  14 noiembrie 2017 23:23

  Cum pot cititorii sustine ziarul Romania libera, respectiv ajuta la prevenirea acestei situatii?Multumesc anticipat!

  raspunde comentariului
 • Amin

  14 noiembrie 2017 20:48

  orice bun pamantesc aflat vremelnic in posesia unei grupari degradate, nedemne de el, incepe a disparea...

  raspunde comentariului
 • Mandpv

  14 noiembrie 2017 20:33

  Hmmm, pe voi nu trebuie sa va preia nimeni, voi trebuie sa DISPARETI!!!!

  raspunde comentariului
 • Mandpv

  14 noiembrie 2017 20:31

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design