23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTeodor Meleșcanu la DNA. Anchetatorii vor să știe cine l-a ajutat pe...

Teodor Meleșcanu la DNA. Anchetatorii vor să știe cine l-a ajutat pe Dragnea

După ce a ieșit de la DNA, Meleșcanu a precizat că a fost chemat în calitate de martor în dosarul în care este cercetat Viorel Mocanu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și fost agent guvernamental al României la CEDO. În perioada în care Mocanu reprezenta România la CEDO, Meleșcanu era șeful diplomației române.

În dosarul în care Meleșcanu apare ca martor, procurorii anticorupție cercetează modalitatea prin care Viorel Mocanu, în perioada în care era secretar de stat și agent la CEDO, a apărat interesele statului român în procesul care fusese intentat de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Suspiciunile procurorilor pornesc de la faptul că, anul trecut, în procesul Dragnea contra României, Viorel Mocanu, imediat ce a fost promovat ca secretar de stat și agent guvernamental, a schimbat procedura de apărare a României la CEDO, folosind chiar argumente invocate de avocatul lui Liviu Dragnea. În acest dosar, Liviu Dragnea încerca să obțină revizuirea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare în cazul fraudelor de la referendumul din 29 iulie 2012, fraude care ar fi avut ca scop validarea votului prin care Traian Băsescu urma să fie demis din funcția de președinte al României. Condamnarea lui Dragnea s-a decis conform rechizitoriului procurorilor anticoruptie, care au susținut că Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături.

Teodor Meleșcanu a susținut, joi, că el nu știe de ce Mocanu a procedat astfel și a respins ideea că ar fi avut vreun rol în favorizarea lui Dragnea de către Mocanu: „Eu nu pot să știu toate lucrurile care s-au făcut din toate timpurile. Nu am avut nicio discuție cu domnul Dragnea pe nicio temă”.

Întrebat de jurnaliști dacă se teme că procurorii i-ar putea schimba calitatea de martor în aceea de învinuit, Meleșcanu a răspuns: „Nu văd de ce pentru că nu au fost niciun fel de probleme. Potrivit legislației, agentul pentru CEDO al României, el este responsabil și își asumă toate responsabilitățile pentru memorandumurile pe care le face”.

DNA a deschis dosarul împotriva lui Mocanu în iulie 2019, iar imediat după aceea, potrivit unor surse neoficiale, procurorii Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar fi cerut și ei, de la DNA, documente legate de acest caz. O lună mai târziu, în august 2019, Viorel Mocanu a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat. Eliberarea din funcție a lui Mocanu a fost aprobată de Viorica Dăncilă, care în acea perioadă era prim-ministru.

Joi, Meleșcanu a declarat că, deși era ministru de Externe, el nu a exercitat niciun fel de “cenzură” asupra reprezentanților internaționali ai României.

„În niciun caz nu se pune problema cenzurării pentru că agentul CEDO este numit de Guvern și are deplină capacitate să promoveze interesele României. Deci nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alții pe această poziție, nici după numirea domnului Mocanu, niciodată nu am schimbat o virgulă. Nu am cenzurat pe nimeni, niciodată. Agentul pentru CEDO este cel care, din partea Guvernului, asigura reprezentarea intereselor”, a susținut Teodor Meleșcanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă