9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘeful PNL Constanța – devalizare, fraudă și spălare de bani

Șeful PNL Constanța – devalizare, fraudă și spălare de bani

Cristian Costea a înființat compania Plasty Prod S.A., alături de George Muhscină, în urmă cu 25 de ani, iar timp de 15 ani a fost și administratorul firmei.

Acum 10 ani și-a cedat acțiunile Plasty Prod mamei și soției sale. În concluzie, Costea a fost și este foarte conectat la ce se întâmplă în companie.

În această calitate, el susține că șeful PNL Constanța, George Muhscină, actualul administrator și acționar majoritar al Plasty Prod, a comis mai multe fapte penale, iar acum pune la cale devalizarea firmei.

Ce spune Cristian Costea: că în 17 noiembrie 2014, Plasty Prod a încheiat un contract cu Energo Dobreta SA, prin care se angaja să efectueze lucrări de reparații și modernizare a două școli din Sectorul 3 al Capitalei. Doar că pe Plasty Prod n-o recomanda nimic pentru a efectua astfel de lucrări, neavând nici experiență în construcții, nici dotarea tehnică necesară și nici oameni suficienți. În fapt, Plasty Prod are ca obiect de activitate producția publicitară, potrivit lui Costea.

Așa se face că imediat a doua zi, pe 18 noiembrie 2014, Plasty Prod încheie un alt contract, Concelex SRL, această firmă fiind și prestatorul real al lucrărilor.

Ambele contracte – redactate identic, inclusiv cu greșelile de ortografie – au avut o valoare de 600.000 de euro, în total 1,2 milioane de euro. Ambele firme, și Energo Drobeta, și Concelex, au avut în acel moment în conducere persoane apropiate lui George Muhscină, după cum arată un raport de control al ANAF, Direcția Antifraudă Constanța. 

Astfel, Plasty Prod a reușit să plimbe hârtii între firme, dar și 1,2 milioane de euro în conturi, crescându-și astfel, în mod artificial, cifra de afaceri.

Cum să pui mâna pe 500.000 de euro

Cristian Costea explică scopul ingineriei financiare pusă la cale de Muhscină, cu ajutorul prietenilor săi din cele două companii. În 2013, Plasty Prod a accesat fonduri europene în valoare de 500.000 de euro pentru achiziționarea de utilaje.

“UE te oblige să îndeplinești anumite criterii legate de cifra de afaceri și de numărul de angajați. Concret, dacă Muhscină nu îndeplinea aceste criterii – și fără cei 1,2 milioane de euro plimbați prin conturi, nu le-ar fi îndeplinit -, ar fi fost obligat să dea banii înapoi. În plus, banii plimbați prin firmă cu ajutorul Energo Drobeta și Concelex au fost trecuți în contabilitate ca venituri și nu drept comision, cum era corect și legal”, spune Cristian Costea.

Contactat de RL, șeful PNL Constanța, George Muhscină, a declarat că toate acuzațiile formulate de fostul său asociat sunt false. “Nu e nimic adevărat”, a precizat liberalul, fără să facă alte comentarii.

Bani pentru PNL

Cristian Costea mai spune că George Muhscină urmărește devalizarea Plasty Prod, ținta fiind banii existenți în companie. “Pentru a-și consolida poziția în partid, domnul Muhscină trebuie să demonstreze că are putere financiară, participând la scoaterea din impas a unor firme devotate partidului, cum ar fi grupul de firme Gepeto.

Astfel, a pus la cale devalizarea firmei unde este acționar majoritar, Plasty Prod, prin completarea obiectului de activitate cu cel al grupului Gepeto, respectiv producerea, procesarea și desfacerea  produselor din carne”, susține fostul asociat al lui Muhscină.

“Pentru acest lucru, și pentru a crea aparența de legalitate a furtului banilor ce se cuvin și acționarilor minoritari, a convocat o Adunare Generală a Acționarilor (AGA), care are ca obiect tocmai aprobarea completării obiectului de activitate, care n-are, însă, nicio legătură cu activitatea Plasty Prod, respectiv producție publicitară, pe care o desfășoară exclusiv de la înființare”, mai spune Cristian Costea. Acesta crede că „e clar că se dorește furtul banilor din conturile Plasty Prod, acumulați de-a lungul timpului de către toți acționarii, și transferul lor către grupul Gepeto, doar pentru a-și consolida poziția în partid”.  

“Transferul se va face prin BBD Best Distribution, o altă firmă a lui Muhscină”, adaugă Costea. “Din 2016, o parte din distribuția produselor Gepeto a început să se deruleze prin BBD Best Distribution, firma care a luat împrumutul de 1,4 milioane de lei de la Plasty Prod și nu l-a mai rambursat. Celelalte firme prin care se făcea distribuția sunt în faliment sau lichidare: Gepeto Com SRL, Hi-Top SRL, Distribuție Dobrogea Carn RO, Euro Gepeto SA. Singura rămasă în funcțiune e Gepeto Impex SA, care e în insolvență”, precizează Cristian Costea.

BBD Best Brands Distribution a fost împrumutată, în ultimii zece ani, de Plasty Prod cu sume care au ajuns până la valoarea de 300.000 de euro. Plasty Prod deține 10% din BBD, restul fiind deținut de Gheorghe Muhscină, care este și administrator, scrie caplimpede.ro.

Problema cu aceste împrumuturi este că, potrivit legii 31/1990, este interzisă „acordarea de către administrator a unui împrumut din societate către sine sau rudelor de gradul 1 si 2; de asemenea, este  interzisă „acordarea de împrumuturi administratorului” și acordarea de împrumuturi către o societate comercială unde acesta deține o cotă de cel puțin 20% din valoarea capitalului subscris”.

Grupul de firme Gepeto aparține deputatului PNL Robert Boroianu.

Carieră

Omul de afaceri George Muhscină conduce filiala municipală PNL Constanța din aprilie, deși este membru al partidului de doar un an. Muhscină a fost susținut puternic de președintele organizației județene a PNL Constanța, Gheorghe Dragomir.

Presa locală scrie că ascensiunea rapidă a lui George Muhscină în PNL se datorează prieteniei cu Gheorghe Dragomir, dar și faptului că a împrumutat sume de bani importante unor persoane influente din oraș.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă