15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRăfuială electorală după un scenariu de atac mafiot

Răfuială electorală după un scenariu de atac mafiot

Răfuielile electorale au rămas în general nepedepsite, pentru că în multe cazuri  anchetatorii au considerat că îmbrâncelile și eventual câțiva pumni, în urma cărora combatanții rămân doar cu câteva vânătăi și zgârieturi, pot fi asociate luptei între grupuri de interese în care, oricum, niciunul dintre contracandidați nu-i mai breaz.

În acest caz, magistrații de la Tribunalul Galați au stabilit un nou termen pe 19 martie pentru audierea martorilor din dosarul în care Neculai Hanță (PSD), fost primar al comunei Suceveni din județul Galați, și alți trei complici, Marian Felea, Aristide Felea și Sorin Pascal, sunt judecați pentru „omor, conform art.188 din NCP și art 32 CP raportat la art. 188 al. 1 CP”.  -Neculai Hanță a fost primar la Suceveni din 2008 până în 2016. Înaintea lui Hanță, a fost primar al comunei Ionel Cucu, medic veterinar, care apare de asemenea în dosarul de la Tribunalul Galați, dar ca parte vătămată, după ce a fost bătut cu sălbăticie de doi ciobani tocmiți de adversarul său, Hanță.

 

Război în USL, cu bâte și cocktailuri Molotov

 

Răfuiala electorală a avut loc în primăvara lui 2012, pe fondul campaniei electorale pentru alegerile locale la care PSD și PNL candidau împreună, pe listele USL.

În comuna Suceveni, județul Galați, principalii pretendenți la candidatura USL pentru mandatul de primar erau Ionel Cucu (PNL), care fusese primar până în 2008, și Neculai Hanță (PSD), primar în funcție. Liderii USL luaseră decizia ca desemnarea candidaților comuni pentru mandatele de primari să se facă pe baza unor sondaje de opinie. La începutul lui aprilie 2012, la Suceveni stătea mai bine în sondaje candidatul PNL, cu un procent de 41%, în timp ce pesedistul avea doar 24% din încrederea consătenilor.

Așadar, Ionel Cucu (PNL) era aproape desemnat candidat al USL la Primăria Suceveni. În noaptea de 8 spre 9 aprilie avea să se întâmple un atac dur, care l-a scos din cursă pe candidatul PNL. Brusc, locuința familiei Cucu a rămas în beznă. Ionel Cucu a ieşit în curte să vadă dacă vecinii săi au energie electrică şi atunci doi indivizi mascaţi l-au tocat cu bâtele. Candidatul PNL a ajuns la Reani-mare, cu ambele antebraţe rupte şi traumatisme cranio–cerebrale.

El a dat vina pe aliatul de la PSD, pe care îl acuza că ar fi şi în spatele unor cocktailuri Molotov ce i-au incendiat maşina: „Acum două luni ne-am certat rău într-o şedinţă de CL. Anul trecut, în martie (2011 – n.red.), a mai fost un atac împotriva mea. Atunci s-a aruncat cu două cocktailuri Molotov în maşina mea, ca eu să ard şi să îmi arunce maşina în aer. Am avut noroc şi am scăpat”, declara Ionel Cucu de pe patul de spital. Hanţă a negat acuzaţiile liberalului.

De dragul armoniei din alianță, incidentul a fost trecut sub tăcere de copreşe-dinţii USL Galaţi, Dan Nica (PSD) şi Victor Dobre (PNL), amândoi miniştri în Guvernul Ponta, Nica la Comunicaţii, Dobre la Ministerul Administrației, care avea să îi aducă și acuzațiile din Dosarul „Referendumului”.

Dosar penal pe rol

 

Candidatul PNL a ajuns la spital cu antebraţele fracturate și traumatisme cranio-cerebrale și a avut nevoie de 80 de zile de spitalizare.

Neculai Hanță (PSD) a devenit candidatul USL și a fost primar și în mandatul 2012-2016. Date fiind urmările grave ale acestui atac, răfuiala electorală a ajuns subiectul unui dosar de cercetare penală.

Polițiștii de la „Investigații Criminale” au stabilit că Hanţă a tocmit doi ciobani din comună, Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu, puşi sub acuzare pentru tentativă de omor. Ei fuse-seră „angajați” prin doi interpuşi, Sorin Pascal şi Marian Felea, trimişi în judecată pentru instigare la vătămare corporală şi complicitate la vătămare corporală. Cei doi ciobani au acționat după un scenariu de atac mafiot.

Potrivit rechizitoriului procurorilor de la Parchetul Tribunalului Galați, agresorii au pătruns seara în curtea candidatului PNL, au înțepat roțile mașinii ca să nu poată fugi, au deșurubat becurile din curte și apoi au întrerupt energia electrică de la branșamentul din curte.

Când Ionel Cucu a ieșit din casă, să vadă ce se întâmplă, au tăbărât pe el cu bâtele.„Inculpaţii Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu au pătruns în curtea părții vătămate prin spatele casei şi ajungând în dreptul autoturismului victimei, Ionuţ Ţocu i-a înţepat roţile, iar Aristide Felea a deşurubat becurile pentru a nu putea fi văzuţi.

După aceasta, cei doi au luat două bâte, au mers pe prispa casei, au oprit curentul de la tabloul electric, iar în momentul în care Ionel Cucu a ieşit din casă pentru a vedea ce s-a întâmplat, au început să îl lovească atât în zona capului, cât şi pe restul corpului”, se spune în rechizitoriul Parchetului.

 

„Na, să-ţi mai -trebuiască să candidezi la -primărie!”

 

Potrivit procurorilor, în timp ce îl loveau cu bâtele pe candidatul PNL, cei doi  ciobani au dezvăluit motivul agresiunii: „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi la primărie!”. Poliţiştii i-au identificat pe ciobanii Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu drept autori ai agresiunii după ce le-au prelevat amprentele de pe becurile pe care le-au deşurubat la locuinţa familiei Cucu. Cei doi agresori și-au recunoscut fapta. Procurorii au mai aflat că Neculai Hanţă i-a recompensat cu 2.500 de lei pe cei doi ciobani care i-au asigurat candidatura USL la Primăria Suceveni.

Primarul Hanță și-a continuat mandatul pe timpul derulării anchetei penale. El a fost pus sub control judiciar prin ordonanța Parchetului Tribunalului Galați din 30.06.2016, dar după două săptămâni, pe 11 iulie 2016, instanța a revocat măsura preventivă, fiind cercetat încă un an în stare de libertate.

Dosarul a fost trimis în judecată după cinci ani și jumătate de la momentul atacului, pe 9 august 2017. Victima, medicul veterinar Ionel Cucu, a deschis acțiune în instanță, solicitând să îi fie plătite daune. În dosarul nr. 926/316/2015, instanța de la Judecătoria Târgu Bujor s-a pronunțat pe 11 decembrie 2015, respingând „acţiunea civilă, având ca obiect pretenţii, ca neîntemeiată”. A făcut recurs, dar prin sentința 985/29.09.2016 Tribunalul Galați i-a respins și apelul ca nefondat. În procesul penal, în care este judecată tentativa de omor soldată cu spitalizarea lui Ionel Cucu timp de 80 de zile, este parte civilă și Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați. Asta ar putea schimba lucrurile și în cazul procesului pe civil, dar cum procesul penal este în faza audierii martorilor, finalul acestui caz este destul de îndepărtat. 

 

Primăria Suceveni

Neculai Hanță

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă