14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRadu Mazăre va avea mandat internațional de arestare

Radu Mazăre va avea mandat internațional de arestare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv luni, contestaţia lui Radu Mazăre împotriva deciziei prin care s-a decis arestarea preventivă a fostului primar al municipiului Constanţa.

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Radu Ştefan Mazăre împotriva încheierii din data de 10 ianuarie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul numărul 4453/1/2015. În baza articolului 275 alineatul (2) Cod procedură penală obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

Instanţa urmează să emită mandat de arestare internaţională pe numele lui Radu Mazăre.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie luni contestaţia formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei prin care i-a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu cea a arestului preventiv.

Avocatul lui Radu Mazăre, Tiberius Bărbăcioru, a afirmat luni, la ieşirea din sala de judecată, că există posibilitatea ca fostul primar al municipiului Constanţa să se întoarcă în ţară dacă va fi achitat de instanţă.

Întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca Radu Mazăre să revină în ţară, avocatul a răspuns: “Categoric că poate să existe această posibilitate. Poate şi este extrem de fezabil argumentul achitării. Dacă domnul Radu Mazăre va fi achitat, va exista extrem de mare posibilitatea ca dânsul să se întoarcă în ţară”.

În acest context, avocatul lui Radu Mazăre a susţinut în faţa magistraţilor că încearcă să îşi explice care este rezonanţa demersurilor juridice demarate împotriva clientului său.

“În prezent are opt dosare. Iată de ce Radu Mazăre a putut interpreta faptul că organele judiciare au trecut o limită şi au ieşit din obiectivitate, trecând pe tărâmul subiectivismului juridic. Este o impresie resimţită de Radu Mazăre că este o acţiune concertată de a-l destabiliza juridic. De aici, Mazăre s-a gândit că e necesar să ceară protecţia juridică altui stat, că e Madagascar, Nigeria sau Elveţia”, a declarat Tiberius Bărbăcioru.

În replică, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei respingerea ca nefondată şi constatarea că, deşi lăudabilă susţinerea apărării, aceasta nu a adus niciun argument.

“Conduita inculpatului este una de sfidare a ÎCCJ, dar şi a tuturor cetăţenilor care vin la organele de supraveghere şi la ÎCCJ. Prin atitudinea sa, Radu Mazăre se consideră mai presus de lege. El trimite un mesaj, o scrisoare prin care spune că se va prezenta atunci când va exista o justiţie reală. Ce ar trebui să facem? Să aşteptăm ca domnul Mazăre să se întoarcă în România, să nu se mai simtă destabilizat juridic? (…) Ne confruntăm cu un fenomen destul de periculos – tendinţa generalizată pe zi ce trece de sustragere de la judecată a tot mai mulţi inculpaţi. Acest lucru ar trebui să dea de gândit atât legiuitorului, pentru o eventuală modificare legislativă, cât şi instanţelor care analizează menţinerea măsurilor pentru inculpaţi vizaţi de mai multe dosare”, a precizat anchetatorul.

Pe 10 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar şi a plecat în Madagascar.

ÎCCJ a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de avocaţii lui Mazăre.

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre, în cadrul unui proces în care fostul edil este judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, în care mai sunt inculpaţi fostul deputat Eduard Martin şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky.

Pe 30 decembrie, IGPR a anunţat că Radu Mazăre, care se afla sub control judiciar, nu s-a prezentat la Poliţia din Constanţa pentru semnarea graficului de prezenţă, fostul edil informându-l pe ofiţerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă