14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProfesorii, fără bani pentru Bac

Profesorii, fără bani pentru Bac

Întrebări esențiale

Când își vor primi profesorii banii pentru participarea la Bac?

Profesorii care au participat la examenul de Bacalaureat, ca asistenți sau corectori, nu și-au primit indemnizațiile nici până la această dată. Nu se știe când vor fi virați banii către unitățile de învățământ. Există riscul ca sumele să nu mai poată fi plătite în acest an.

Cine este responsabil pentru situația creată?

Cadrele didactice nu și-au primit banii, dar cu toate acestea Ministerul Educației spune că viramentele au fost efectuate încă din luna august. Ministerul spune că vina ar putea fi a inspectoratelor școlare sau a unităților de învățământ. De la jumătatea lunii septembrie nu mai există un ministru care să semneze pentru efectuarea acestor plăți. Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștrii ale premierului Viorica Dăncilă, după expirarea interimatului șefului de la Cultură, Daniel Breaz.

 

Liviu Pop: Se pot pierde fonduri europene

Este cea mai mare întârziere din ultimii ani. Nu au fost efectuate plățile nici pentru prima sesiune a examenului. În ultimii ani, au fost plătite ambele sesiuni la începutul toamnei.

Cu toate că că Ordinul Ministrului Educației ce reglementează aceste plăți a fost semnat încă din mandatul Ecaterinei Andronescu, banii nu au ajuns la unitățile de învățământ.

O posibilă explicație pentru această problemă ar putea fi lipsa unui ministru la Educație, fără a cărui semnătură, banii nu ar putea fi direcționați către inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și de acolo către unitățile de învățământ preuniversitar unde lucrează profesorii care au participat la examenul de Bacalaureat. Acest aspect este semnalat și de fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, care îl vede ca principal vinovat pentru situația creată pe președintele Klaus Iohannis. “S-a ajuns în această situație (n.r. – ca profesorii care au participat la examenul de Bacalaureat să nu fie retribuiți) doar din cauza unui moft al domnului Klaus Iohannis, care nu a vrut să avem un ministru la Educație”, a declarat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, Liviu Pop. Acesta spune că nu este exclus ca banii să nu mai fie virați în acest an. “Trebuie numit un ministru cât mai repede. Mai sunt câteva săptămâni. Dacă nu, este posibil ca acești bani să nu se mai acorde anul acesta”, ne-a mai spus Liviu Pop.

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale (MEN) au precizat însă, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, că banii au fost alocați în timp util. Conform datelor Departamentului de Buget-Finanțe al MEN banii au fost virați cu cel puțin o lună înainte de expirarea interimatului ministrului Culturii, Daniel Breaz, la Educație (mandatul a expirat la data de 17.09.2019). Cu toate acestea, cadrele didactice nu și-au primit banii. Ministerul Educației spune că, în această situație, problema legată de neplata indemnizațiilor ar ține de școli, care fie nu au îndeplinit toate formalitățile de plată, fie le-au trimis târziu la inspectoratele școlare.

Cert este că banii pentru Bacalaureat nu au ajuns la foarte multe unități de învățământ din județe precum Argeș, Bacău, Craș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Prahova. Acestea, cât timp Ministerul Educației nu are date că ar exista o problemă la nivel național, în acest sens.

Pentru participarea la o sesiune a Bacalaureatului, președintele comisiei de examen primește între 1.032 și 1.100 de lei (în funcție de numărul candidaților). Vicepreședintele primește 708 lei, iar un asisten 62 de lei.

Președintele unei comisii din centrele regionale de corectură trebuie să primească până la 1.627 de lei. Un profesor evaluator primește 10,2 lei pentru fiecare lucrare corectată.

 

Se pot pierde fonduri europene

Ministerul Educației Naționale riscă să piardă și bani din proiecte europene, dacă nu va fi numit un șef la Învățământ, în timp util. “Sunt proiecte pe fonduri europene blocate, în acest moment, din lipsa unui ministru al Educației. Dacă aceste proiecte nu vor fi desfășurate până la termenul limită, se va pierde finanțarea”, ne-a mai explicat fostul ministru al Educației, Liviu Pop. Acesta susține că Partidul Național Liberal (PNL) trebuie să-și asume responsabilitatea și să găsească o soluție pentru criza din Ministerul Educației.”PNL trebuie să pună cât mai repede un ministru la Educație, pentru a debloca activitatea ministerului. Trebuie să-și asume găsirea soluțiilor pentru problemele din Învățământ, după ce au dat jos Cabinetul Dăncilă”, ne-a mai spus Liviu Pop.

Un alt proiect foarte important al Ministerului Educației, blocat în acest moment, este achiziționarea manualelor noi pentru clasa a VII-a, la mai multe materii. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dat decizia privind patru din cele cinci loturi de manuale, după contestarea licitației organizate de MEN. “Disciplinele care fac parte din loturile pentru care CNSC a finalizat soluționarea contestațiilor sunt Matematică, Istorie și Chimie. După ce se vor semna acordurile-cadru, manualele vor fi trimise în școli”, au menționat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, reprezentanții Ministerului Educației.

Interimatul lui Daniel Breaz la conducerea Ministerului Educației Naționale a expirat la data de 17 septembrie. Președintele Klaus Iohannis a respins ulterior propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru un nou ministru.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă