12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcurorul interceptărilor trunchiate, în fața Înaltei Curți

Procurorul interceptărilor trunchiate, în fața Înaltei Curți

Înalta Curte de Casație și Justiție va decide pe 11 ianuarie dacă redeschide un dosar penal în care sunt vizați fostul procuror de la DNA Brașov, Iulian Marius Nica și Ciprian Nicolae Feticu, ofițer de poliție judiciară la aceeași structură de parchet.

Nica este procurorul care a instrumentat dosarul finalizat cu rechizitoriul prin care l-a trimis în judecată pe unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia Andrei, fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, fostul deputat PSD Brașov, Ioan Adam.

Tot pe 11 ianuarie, dar de data aceasta anul trecut, în 2017, judecătorii Înaltei Curți stabileau că procurorii Parchetului General trebuie să facă cercetări față de Iulian Nica, Feticu, dar și față de alți doi ofițeri de poliție judiciară de la DNA Brașov, Mihai Bucurenciu și Ovidiu Iordache.

„Admite plângerile formulate de petenţii Zaharia Gabriela Rodica şi Sturdza Paltin Gheorghe împotriva ordonanţei din data de 02 iunie 2016 emisă în dosarul nr. 303/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire penală şi criminalistică şi a ordonanţei din data de 05 decembrie 2016 emisă în dosarul nr.121/II/2016 de către procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de: abuz în serviciu, fals intelectual și grup infracţional organizat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea plângerilor formulate de petenţi rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor de la Curtea Supremă din 11 ianuarie 2017.

 

Când „faza“ devine „șpaga“

 

Paltin-Sturdza a reclamat la Parchetul General faptul că stenogramele în baza cărora s-a cerut și obținut arestarea sa preventivă au fost falsificate. Mai exact, potrivit lui Sturdza, peste 1.000 de cuvinte din redările convorbirilor telefonice au fost transcrise într-un mod trunchiat. Spre exemplu în loc de cuvântul „faza“ în stenogramele depuse la dosar apărea cuvântul „șpaga“.

Acum, cel care cere redeschiderea urmăririi penale față de Iulian Nica și Ciprian Nicolae Feticu este Ion Sorin Iacob.

Gheorghe Paltin-Sturdza și Ion Sorin Iacob au fost trimiși în judecată de către DNA Brașov în același dosar cu Viorel Hrebenciuc.

Dosarul penal instrumentat de procurorii anticorupție viza restituirea ilegală a 43.227 ha către Gheorghe Paltin-Sturdza, provocând astfel un prejudiciu, în dauna Romsilva – Direcția Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro).

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, DNA Brașov spune că fostul deputat PSD Brașov Ioan Adam, împreună cu inculpații Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, dar și alte persoane, ar fi constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Ion Sorin Iacob este acuzat că a promis bani unei alte persoane pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva de la acel moment pentru ca acesta să îl pună în posesie pe Gheorghe Paltin-Sturdza.    

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă