15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcurorul cu ­cazier Laurenţiu Grecu a promovat la Tribunalul Gorj

Procurorul cu ­cazier Laurenţiu Grecu a promovat la Tribunalul Gorj

Concediat din DNA – Structura Teritorială Piteşti după ce s-a aflat că a fost cercetat penal în urmă cu 14 ani, în anul 2004, pentru falsificarea documentelor necesare înmatriculării unui camion, procurorul Laurenţiu Grecu ar fi trebuit destituit din magistratură.

Căci, în mod evident, după cum el însuşi recunoaşte, în cazierul său figurează amenda administrativă ce i-a fost dată în schimbul scoaterii sale de sub urmărirea penală. Iar în baza cazierului său “pătat”, nu ar fi trebuit să fie acceptat niciodată în Ministerul Public. Cu toate acestea, nu numai că procurorul Laurenţiu Grecu nu a fost îndepărtat din corpul magistraţilor, ci a fost chiar avansat.

Refuzat ca judecător

După destituirea din structura DNA, Grecu s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. A dorit să promoveze judecător la judecătoriile din Turnu Severin sau Motru, însă nu a fost acceptat. Cu 16 voturi negative din 17, în şedinţa din data de 26 octombrie 2017 plenul CSM i-a respins cererea. Surprinzător, după nici două luni Laurenţiu Grecu a promovat la Parchetul Tribunalului Gorj. Asta în condiţiile în care, în mod evident, au rămas total neclarificate aspectele din cazierul său. Acum, în încercarea de a-şi salva cariera de magistrat, procurorul Laurenţiu Grecu a ajuns până într-acolo încât şi-a dat în judecată colegii şi instituţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova care în anul 2004 l-au cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la fals intelectual. Dosarul în care procurorul Grecu se judecă cu procurorii Curţii de Apel Craiova a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în data de 16 februarie a decis ce instanţă este competentă să judece acest dosar. Dincolo de detaliile procedurale, este foarte interesant ce solicită acum procurorul Grecu.

 Nu mai recunoaşte ­faptele

Nici mai mult, nici mai puţin, acesta susţine acum că niciodată în 14 ani  nu i s-a comunicat răspunsul la plângerea formulată de el împotriva ordonanţei prin care (s-a dispus aplicarea unei amenzi administrative. Dacă în anul 2004, când era anchetat de procurori, recunoştea că a falsificat contractul de vânzare-cumpărare a unui camion pe care nu îl achitase integral, iar cu respectivul document fals a indus în eroare poliţiştii şi a obţinut înmatricularea camionului pe numele firmei soţiei, acum procurorul Grecu susţine că nimic din ce a fost consemnat în dosarul său penal nu este adevărat. Scos atunci de sub urmărire penală tocmai pentru că se căia şi promitea să se reabiliteze, iar ca atare procurorul de caz a considerat că nu reprezenta un pericol social, Laurenţiu Grecu declară acum că în urmă cu 14 ani ar fi fost anchetat pentru că un alt procuror, Gheorghe Covei, îi purta duşmănie.

Indiferent însă care ar fi fost motivele reale pentru care a fost anchetat, un lucru este sigur: în baza amenzii administrative ce i-a fost aplicată, Laurenţiu Grecu nu putea ajunge magistrat. Asta o recunoaşte şi el în acţiunea înaintată judecătorilor. “Fac menţiunea că, în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme, amenda admi­nistrativă se înscria obligatoriu în cazierul judiciar, fiind de altfel singura sancţiune care nu se şterge niciodată (şi în momentul de faţă) din cazierul judiciar ca urmare a trecerii unei anumite perioade de timp. …Nu îmi explic motivul pentru care această sancţiune administrativă nu a fost înscrisă în cazierul judiciar, fapt ce încalcă le­gislaţia în vigoare”, descrie însuşi Grecu situaţia de fapt. Ca atare, probabil cel mai potrivit lucru ar fi o anchetă a altor procurori care să stabilească cine şi de ce nu a operat cazierul judiciar al lui Grecu.

Magistrat ­controversat: file cec refuzate, acte de evaziune şi ­cămătărie

Fost subofiţer de poliţie la data producerii infrac­ţiunilor, Laurenţiu Grecu a fost forţat să demisioneze, în 2004, la scurt timp după ce asupra lui începuse cercetarea penală. Un timp, a practicat avocatura. S-a lansat apoi în afaceri de transport prin firma Laremi Trans SRL. După ce a emis file cec refuzate la plată şi a lăsat datorii comerciale şi la Fisc de zeci de mii de euro, Grecu a transferat firma pe numele unui prieten cu­noscut cu antecedente penale, Marcel Ruşeţ. La scurt timp, acesta avea să denunţe mai multe acte de evaziune fiscală şi înşelăciune înfăptuite de Grecu.

După ce a susţinut exame­nele la Institutul Naţional al Magistraturii, Laurenţiu Grecu a fost numit procuror în anul 2011. S-a aflat apoi de mai multe acte incompatibile cu noul său statut de magistrat, el fiind acuzat de practicarea cămătăriei. Conform contractelor notariale de împrumut, Laurenţiu Grecu oferea zeci de mii de euro diverselor persoane. În schimb, primea dreptul de a le executa toate bunurile dacă respectivele împrumuturi nu erau achitate la timp. Printre cei împrumutaţi a fost şi un individ cercetat pentru infracţiuni de proxenetism. Niciodată, deşi din 2011 era obligat, Laurenţiu Grecu nu a declarat banii primiţi înapoi din aceste împrumuturi. 

 

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă