13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProblemele din sistemul penitenciar şi decizia-pilot a CEDO

Problemele din sistemul penitenciar şi decizia-pilot a CEDO

Problemele sistemului penitenciar trenează de mult timp, statul român fiind condamnat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) referitor la condiţiile de detenţie.

Pe 19 ianuarie 2017, ANP a menţionat că în perioada 2011-2016, au fost înregistrate, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 510 condamnări pronunţate de CEDO prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro şi 10.000 franci elveţieni.

ANP afirma că problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar sunt cauzate, în principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructură învechită, uzură şi exploatare îndelungată a spaţiilor existente.

ANP a informat că pe 17 ianuarie 2017 erau 27.559 de deţinuţi, în condiţiile în care existau 18.985 de locuri de cazare, reprezentând capacitatea legală de deţinere, calculată la o suprafaţă de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Indicele de ocupare era de aproximativ 145%, existând un deficit de 8.574 de locuri.

Pe 20 februarie 2017, Marius Vulpe, la acea dată director general al ANP, a semnalat că în ultimul an amenzile aplicate de CEDO statului român pentru condiţiile de detenţie au fost de 1,6 milioane de euro.

“Suma totală din anul 1990 şi până astăzi este de 3.132.000 de euro şi 10.000 de franci francezi. Ca sumă nu este mare comparativ cu cea alocată construirii unui penitenciar, însă este îngrijorător faptul că, din suma aceasta totală, în cei 26 – 27 de ani, doar 1.600.000 sunt amenzi în ultimul an. Deci, este crescător de la an la an, îngrijorător şi ca sumă şi ca număr de dosare”, a spus Vulpe.

El a estimat că, pentru un penitenciar nou, de exemplu cel care va fi în localitatea Berceni, suma necesară se ridică la aproximativ 145 de milioane de euro.

Pe 25 aprilie 2017, în cazul “Rezmiveş şi alţii împotriva României”, CEDO a decis să aplice procedura de decizie-pilot, susţinând că situaţia reclamanţilor relevă o problemă generală, ce îşi are originea în disfuncţionalitatea structurală a sistemului carceral din România.

Statul român trebuie să le plătească celor patru reclamanţi daune morale în valoare totală de 16.000 de euro, iar unuia dintre aceştia şi 1.850 de euro, reprezentând taxe şi cheltuieli.

CEDO a hotărât că în sistemul penitenciar din România condiţiile de detenţie sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

CEDO afirmă că statul român trebuie să adopte măsuri pentru diminuarea suprapopulării şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor materiale din detenţie, precum şi căi de recurs (un recurs preventiv şi un recurs compensatoriu specific).

Curtea a decis să amâne examinarea unor plângeri similare care nu au fost comunicate şi să continue examinarea unor plângeri deja comunicate Guvernului român, care trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul de Miniştri, în următoarele şase luni până când decizia devine definitivă un calendar precis pentru adoptarea de măsuri generale.

Pe 25 aprilie 2017, Sorin Grindeanu, la acea dată premier, a declarat că decizia CEDO nu duce Guvernul în situaţia de a plăti în acel moment sume mari de bani şi că Executivul va veni cu un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă