19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimarii din Ilfov au continuat să încalce legea, folosind microbuzele elevilor

Primarii din Ilfov au continuat să încalce legea, folosind microbuzele elevilor

Întrebări esențiale

 

Pentru ce pot fi folosite microbuzele școlare?

Microbuzele școlare, achiziționate din fonduri guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării, în urma cererii Ministerului Educației, pot fi folosite exclusiv pentru transportul copiilor din localitatea de domiciliu la unitatea de învățământ sau pentru alte activități didactice. Ordinul Ministrului Educației care prevede acest lucru nu este însă respectat de edilii care au primit în administrare aceste microbuze.

Cine răspunde pentru încălcarea legislației în vigoare?

Ministerul Educației nu poate interveni pentru a sancționa primarii care folosesc microbuzele școlare în alt scop decât transportul elevilor, deoarece nu are această competență. Senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educației susține că ar trebui să se sesizeze organele abilitate.

După ce au încălcat legislația în vigoare, folosind microbuzele școlare, achiziționate cu fonduri guvernamentale, pentru transportul urnelor, buletinelor de vot și personalul din secții, în București, în seara primului tur al alegerilor prezidențiale, primarii din Ilfov au recidivat.

Edilii din apropiere de Capitală au folosit din nou microbuzele școlare, duminică seara, după închiderea votului pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru a transporta unele, buletinele și persoane din secțiile de votare la Prefectura Ilfov, situată pe Strada Smârdan nr. 3, în Centrul Istoric al Bucureștiului. De această dată însă se pare că șoferii microbuzelor au fost avertizați să se ascundă de presă. Microbuzele au fost retrase din Piața Universității, când au fost observați

reporterii RL, șoferii încercând să le ascundă în zone mai puțin circulate, de pe Strada Academiei.

Fostul ministru al Educației, senatorul PSD Liviu Marian Pop, spune că ar trebui sesizate organele abilitate, în acest caz. “Microbuzele școlare nu pot fi folosite în alt scop în afară de transportul elevilor. În niciun caz, transportul urnelor și a buletinelor de vot nu este o activitate educațională. Ar trebui să sesizați organele abilitate, în acest caz”, a declarat, pentru “România liberă”, Liviu Pop. Acesta a mai precizat că Ministerul Educației nu are competența de a intervene în acest caz.

Am solicitat un punct de vedere și de la actualul ministru al Educației, Monica Cristina Anisie, dar nu l-am primit, până la închiderea ediției.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov susține că a avut cunoștință de folosirea microbuzelor școlare pentru transportul urnelor și buletinelor de vot.

 

Ordinul ministrului, ignorat de primari

Un Ordin al ministrului Educației ce aproba reprtizarea de microbuze către școli în 2015 prevede: “Microbuzele și autobuzele/autocarele școlare (…) se vor folosi exclusiv pentru dotarea unităților administrativ-teritoriale, în vederea transportului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din mediul rural, precum și a municipiilor și orașelor care au sate și localități componente”. Prevederea este valabilă în continuare, chiar dacă repartizarea este acum la MDRAP, după cum ne-au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

În baza cadrului legislativ stabilit de Ministerul Educației, inspectoratele școlare din teritoriu stabilesc propriul regulament de utilizare a microbuzelor școlare. Și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ilfov are un astfel de regulament, ce nu a fost respectat de administrația publică locală.

“Art. 1. Scopul fundamental a1 utilizării mijloacelor de transport elevi estc transportul dus-întors a1 elevilor între localitatea de domiciliu a acestora și unitatea de învățământ în care își desfășoară cursurile.

Art, 2. Alte scopuri dc utilizarc pcntru activități specific educaționale, cu respectarea metodologiilor privind transportul și asigurarea securității clevilor în excursii, sunt:

a) tansportul elevilor cu ocazia manifestărilor culturale și compețitiilor sportive;

b) transportul elevilor cu ocazia vizitelor dc studio;

c) transportul elevilor cu ocazia parteneriatelor școlare bilaterale;

d) transportul elevilor cu ocazia proiectelor educaționale școlare și extrașcolare;

e) transportul cadrclor didactice ale unității școlare respective, 1a conferințe, întâlniri de lucru, consfătuiri, fără a perturba sub nici o formă transportul elevilor 1a școală și sprc domiciliul acestora”, se arată în regulamentul ISJ Ilfov.

Potrivit unei adrese a Primăriei Municipiului București, unul dintre microbuzele școlare folosite pentru transportarea urnelor și buletinelor de vot aparține Primăriei Cornetu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă