21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeru, mii de oameni protestează în urma grațierii fostului președinte Alberto Fujimori

Peru, mii de oameni protestează în urma grațierii fostului președinte Alberto Fujimori

“Afara, afara PPK!” (PPK – acronim al presedintelui Pedro Pablo Kuczynski) au scandat manifestantii in strada, dupa apeluri lansate pe retelele de socializare.

Importante forte de ordine au fost desfasurate pe strazile capitalei peruane pentru a impiedica manifestantii sa ajunga la clinica unde a fost spitalizat sambata Alberto Fujimori pentru artimie si tensiune arteriala scazuta, si in fata careia sute de simpatizanti au cerut eliberarea sa, informează AFP, citată de news.ro.

Totusi, ciocniri au izbucnit seara intre manifestanti si fortele de politie, care au folosit gaze lacrimogene si bastoane pentru a dispersa multimea, ranind un cameraman al televiziunii nationale, care a fost spitalizat.

Potrivit medicului curant, Alejandro Aguinaga, Alberto Fujimori se afla la terapie intensiva. El sufera de “mai multe patologii degenerative precum aritmie, o problema care se va accentua catre inima”, a precizat el.

Alberto Fujimori, fost presedinte al Peru intre 1990 si 2000, a fost condamnat la inchisoare pentru incalcarea drepturilor omului si gratiat duminica de Pedro Pablo Kuczynski.

In 2007, Fujimori a fost acuzat si condamnat la sase ani de inchisoare pentru mita si abuz de putere. In 2009, el a primit inca 25 de ani de inchisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise in timpul mandatului sau.

In luna iunie a acestui an, seful statului a propus o posibila gratiere a lui Fujimori, din motive medicale. Propunerea a venit in conditiile in care ministrul de Finante al tarii a fost demis de Congresul dominat de sustinatorii lui Fujimori.

Un sondaj realizat in luna mai de Ipsos arata ca 59% dintre peruani erau in favoarea gratierii fostului lider.

Pe parcursul celor doua mandate ale sale, Fujimori a fost criticat in urma masurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei si pentru folosirea fondurilor guvernamentale in a-si sustine campaniile electorale. El a fost acuzat ca s-a folosit de serviciul secret de inteligenta condus de Vladimiro Montesinos pentru a-si intimida si spiona rivalii.

In noiembrie 2000, el a plecat in Japonia, tara natala a parintilor lui, unde a trait timp de cinci ani in autoexil. Intr-o incercare de a-si resuscita cariera politica, el a venit in Chile, in noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autoritatilor peruane.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă