15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPăienjenişul KPMG în Luxemburg

Păienjenişul KPMG în Luxemburg

Cunoscut pentru înţelegerile încheiate cu  multinaţionalele (este vorba de semnarea unor acorduri directe în urma cărora s-a practicat o impozitare de doar 1% a profiturilor), Luxemburgul a figurat mulţi, mulţi ani în capul aşa-zisei liste gri a ţărilor cu practici bancare discutabile.

De altfel, în 2013, ducatul se plasa pe locul doi în lume, după Elveţia, într-un clasament al celor mai sigure paradisuri fiscale. Luxemburg se plasa şi pe al treilea loc, la nivel mondial, după Indicele Secretului Financiar. În faţa acestor oportunităţi, mai ales că vorbim de o companie specializată în activităţi de consultanţă fiscală şi contabilitate, Cooperativa KPMG – aşa cum se autointitulează – nu putea rata şansa de a-şi dezvolta un întreg lanţ de subsidiare în Luxemburg. Poate este doar o simplă coincidenţă, dar după ce statul luxemburghez a adoptat standardele OCDE privind schimbul de informații bancare, KPMG şi-a închis, după 2010-2011, multe din entităţile ce funcţionau de ani buni în Marele Ducat.

Subsidiarele din ducat, controlate din Londra

 

În mica ţară cu puţin peste 500.000 de locuitori, corporaţia KPMG şi-a rulat de-a lungul timpului serviciile şi banii prin nu mai puţin de 16 societăţi. Prima entitate KPMG luxemburgheză, KPMG Deutsche Treuhand-Gesellschaft, a fost înfiinţată la data de 13 ianuarie 1986 şi a rezistat timp de 14 ani, până în anul 2000. Cronologic, în ordinea înscrierii în Registrul Comerţului şi Societăţilor din Marele Ducat de Luxemburg a urmat apoi KPMG PEAT MARWICK. Creată în anul 1990, societatea a fost radiată în anul 2011, la acel moment fiind controlată prin KPMG Lux, ce deţinea integral toate acţiunile de tip A şi tip B. Înainte de a fi însă ştearsă din registrele luxemburgheze (momentul coincide cu declanşarea unor investigaţii şi exercitarea de presiuni asupra micului stat în vederea transparentizării activităţilor companiilor offshore şi a tranzacţiilor lor bancare) KPMG PEAT MARWICK a absorbit alte trei subsidiare ale Cooperativei KPMG. Este vorba de KPMG Audit, KPMG Advisory şi KPMG. Rolul jucat de  KPMG PEAT MARWICK a fost unul major, recunoscut chiar în documentele oficiale. Practic, KPMG PEAT MARWICK era sub un control administrativ al KPMG LLP cu sediul în Londra. La rândul ei însă, avea sub control entităţile din grupul KPMG de care era legată direct sau indirect, prestând pentru acestea activităţi de servicii administrative şi gestiune. Altfel spus, un fel de contabil angajat să supervizeze un alt contabil. Desigur, nu poate fi exclusă nici ideea existenţei unei reţele KPMG ce a avut drept scop, mulţi ani, transferarea către KPMG PEAT MARWICK Luxemburg a profiturilor realizate în alte ţări. Căci, la rândul ei, această companie deţinea părţi sociale în alte patru mici entităţi. Tot marca KPMG. Un alt element ce adânceşte misterul din spatele deciziei de radiere a  KPMG PEAT MARWICK este faptul că în 2009-2010 societatea tocmai lansase o procedură de emisiune de acţiuni în valoare de 3,020 milioane euro.

Conform bilanţului contabil raportat pentru anul 2009,  din fondurile KPMG PEAT MARWICK erau „hrăniţi”, în condiţiile de fiscalitate redusă a statului luxemburghez, mulţi dintre managerii KPMG. Doar în 2008 nivelul plăţilor aferente salariilor a fost de… 74,227 milioane de euro. Totul dintr-o cifră de afaceri de 114 milioane de euro.

 

Venituri de sute de milioane şi profituri ridicole – reţeta KPMG Luxemburg şi în România

 

Locul fostei entităţi KPMG PEAT MARWICK se pare că a fost luat de o nouă companie creată din 2009, KPMG Luxemburg. Un colos ce la data de 30 septembrie 2017 raporta o cifră de afaceri netă de 198 milioane euro. Culmea însă, aşa cum este și cazul surorilor KPMG din România, din cele aproape 200 de milioane de euro contabilii KPMG abia dacă au reuşit să adune un profit net de 300.000. Asta după ce şi-au dat salarii de 135 milioane de euro. Desigur, dacă ar fi vorba de o fraudă, aceasta ar fi problema fiscului luxemburghez. Nu a noastră. Însă la prima vedere se pare că aceasta este o reţetă pe care multinaţionala KPMG o adoptă oriunde ar fi. În România, de exemplu, în anul 2016 KPMG România SRL a înregistrat venituri de 91,141 milioane de lei și un profit de 81.806 lei. Iar KPMG Audit SRL, la venituri de 77,371 milioane de lei, a raportat un profit de doar 740.000 lei.  

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă